Galdesten vs nyresten, hvad er mere farligt?

, Jakarta - Nyresten og galdesten er to sygdomme, der faktisk er farlige for en person, der lider af dem, fordi de får kroppen til at udskille sten. Nyresten er en begivenhed, når der er en hård krystallinsk struktur i nyrerne eller urinvejene, der kan komme fra calcium, kolesterol eller urinsyre. Mens galdesten opstår på grund af opbygningen af ​​komponenter af galde i galdeblæren, der krystalliserer for at danne sten.

Nyresten er mere almindelig hos mænd end hos kvinder, men galdesten er mere almindelig hos kvinder. Nyresten og galdesten, begge opstår ofte uden at give visse symptomer, indtil stenen bliver stor. Når denne tilstand opstår, vil patienten føle ulidelig smerte.

For meget calcium, pas på nyresten

Galdesten og nyresten har de samme risici og symptomer. Galdesten opstår, fordi galden indeholder for meget kolesterol, så der dannes galdesten. Derudover dannes der også nyresten på grund af væskemangel i kroppen eller dehydrering. Som et resultat samler de eksisterende mineraler sig og danner sten.

Symptomer på nyresten og galdesten

Et almindeligt symptom på nyresten, der opstår hos patienter, er smerter i maven, lysken eller bækkenet. Derudover er andre symptomer blod ved vandladning (hæmaturi), kvalme, feber og kuldegysninger, hvis der opstår infektion.

Antibiotika kan øge risikoen for nyresten hos børn

Galdesten viser generelt ingen symptomer. Men i visse tilfælde kan det forårsage smerter under ribbenene, ryggen og højre skulder. Så vil de syge også føle sig kvalme, svedige, rastløse og feberrige. Derudover er symptomer, der opstår hos personer med galdesten, rygsmerter og smerter i højre skulder.

Er kirurgi nødvendig for at behandle nyresten?

Stenkarakteristika for galdesten og nyresten

Sten produceret i galdeblæren, deres form og størrelse kan variere. Generelt er galdesten kun små og med tiden vil de være på størrelse med en golfbold. Galdeblæren kan bestå af en stor sten eller mange små sten.

Så kan størrelsen af ​​stenen hos en person, der har nyresten, også variere. Nyresten, der er vokset mere end 3 millimeter, har potentiale til at blokere urinlederen. De fleste nyresten, der er små eller mindre end 5 millimeter i diameter, vil passere gennem vandladning. Men hvis den er over 5 millimeter, kan kun halvdelen undslippe spontant.

Farer ved nyresten og galdesten

Faren for nyresten, der kan forekomme hos en person, forårsager nedsat nyrefunktion, hvilket gør det vanskeligt at regulere blodtryk og væskeniveauer i kroppen. Desuden kan nyresten forårsage nyresvigt, som opstår, når stenkrystallerne tilstopper højre og venstre nyre. Hvis der er opstået nyresvigt, skal den syge jævnligt i dialyse, så nyreydelsen forbliver optimal.

Derudover er faren ved galdesten, at store sten i galden vil erodere galdeblærens væg og trænge ind i tyndtarmen eller tyktarmen. Denne tilstand kan forårsage blokeringer i tarmene. En anden ting, der ofte sker for mennesker med galdesten, er, at stenen kommer ud af galdeblæren og ind i galdekanalen. Efter det, hvis stenen pludselig tilstopper galdekanalen, vil det få den ramte til at føle smerte.

Galdesten er farlige, fordi de ikke kan give symptomer, når de opstår. I modsætning til galdesten kan nyresten forårsage nyresvigt, som kan være farligt for den syge, fordi det vil gøre afhængig af det medicinske.

Har du spørgsmål til galdesten og nyresten, kan lægen fra klar til at hjælpe. Kommunikation med læger kl kan nemt gøres via Snak eller Stemme / Videoopkald . Kom nu, Hent appen i App Store og Google Play!