Her er 4 tilstande, der kræver en spinalmarvstransplantation

, Jakarta - Knoglemarvstransplantation er en speciel terapi for mennesker med visse kræftformer eller andre sygdomme. En knoglemarvstransplantation involverer at tage celler, der normalt findes i rygmarven, screene disse celler og derefter returnere dem til den person, hvis rygsøjle blev fjernet.

Målet med en knoglemarvstransplantation er at transfusionere sunde knoglemarvsceller til en person, hvis knoglemarv har en sygdom, der skal fjernes. Knoglemarv er væv, der er inde i flere knogler i kroppen, herunder hofte- og lårknogler. Knoglemarv indeholder umodne celler, kaldet stamceller.

Mange mennesker med blodkræft, såsom leukæmi og lymfom, seglcelleanæmi og andre livstruende sygdomme, er afhængige af knoglemarvs- eller navlestrengsblodtransplantationer for at overleve. Sund knoglemarv og blodceller er nødvendige for at leve. Når sygdommen rammer knoglemarven, så den ikke længere fungerer effektivt, kan en knoglemarvstransplantation også være en mulighed.

Læs også: Kan mennesker med aplastisk anæmi blive fuldstændig helbredt?

Formålet med rygsøjlemarvstransplantation

Hovedmålet med en knoglemarvstransplantation er at helbrede mange sygdomme og visse former for kræft. Når et barns knoglemarv er blevet beskadiget eller ødelagt på grund af sygdom, strålebehandling eller kemoterapi mod kræft, kan en knoglemarvstransplantation være nødvendig for den syge.

En rygmarvstransplantation kan bruges til at:

  • Erstat syg og ikke-fungerende knoglemarv med korrekt fungerende knoglemarv.
  • Udskift knoglemarven og vend tilbage til normal funktion efter høje doser af kemoterapi eller stråling er givet til behandling af kræft.
  • Udskiftning af den beskadigede knoglemarv med genetisk funktionel knoglemarv for at forhindre yderligere skade fra den genetiske sygdomsproces.

Imidlertid har knoglemarvstransplantation risici, der kan opstå hos donormodtageren. Faktisk kan nogle af dem være livstruende. Disse risici og fordele bør overvejes grundigt med knoglemarvstransplantationsteamet før proceduren.

Læs også: Dette er metoden til at håndtere aplastisk anæmi

Tilstande, der påvirker spinalmarvstransplantation

Der er flere tilstande, der kan påvirke en persons rygmarv og kræver en knoglemarvstransplantation. Blandt dem:

  1. Leukæmi er en blodkræft, der starter i knoglemarven. Den nøjagtige årsag til sygdommen kendes ikke. Symptomerne omfatter anæmi, blå mærker og en blodig næse. Behandling af sygdommen er kemoterapi og strålebehandling, og nogle gange en knoglemarvstransplantation fra en kompatibel, sund person.
  2. Knoglereticulum celle sarkom, som er en kræftsvulst i knoglemarven, er mere almindelig hos mænd end hos kvinder. Almindelige symptomer på sygdommen omfatter smerte og hævelse. Behandlingen udføres for at helbrede sygdommen er strålebehandling og transplantation.
  3. Aplastisk anæmi er en sygdom, der får en person til at holde op med at lave blod. Sygdommen opstår generelt hos mennesker mellem 15 og 30 år. Mennesker med sygdommen kan have tilstanden ved fødslen eller visse medikamenter samt kemikalier eller stråling.

Ofte kendes årsagen til aplastisk anæmi ikke med sikkerhed. Symptomerne kan omfatte svaghed, feber og hudblødning. Blodtransfusioner kan hjælpe midlertidigt, men alvorligt ramte mennesker kan dø, medmindre de får en normal knoglemarvstransplantation.

  1. Et beskadiget immunsystem kan forekomme hos nogle børn, der er født med et defekt immunsystem, der ikke er i stand til at bekæmpe sygdom. Blodtransfusioner kan hjælpe, men i de mest alvorlige tilfælde vil personen kun få det bedre, hvis de får en knoglemarvstransplantation.

Læs også: Kan myelomatose kræft forebygges?

Disse er nogle tilstande, der kan helbredes ved en knoglemarvstransplantation. Hvis du har spørgsmål til lidelsen, kan lægen fra klar til at hjælpe. Vejen er med Hent Ansøgning i smartphone du!