Tag ikke fejl, dette er forskellen mellem mavesår og gastroenteritis

, Jakarta - Smerter i maveområdet betragtes ofte som et tegn på mavesår. Selvom det ikke er helt forkert, er der faktisk flere andre tilstande, der kan forårsage symptomer på mavesmerter, hvoraf en er gastroenteritis. Halsbrand og gastroenteritis er to forskellige typer sygdomme, men begge kan give ubehag i maveområdet.

Gastritis eller dyspepsi er et symptom i form af smerter eller smerter i maven, der opstår på grund af en række tilstande. Disse symptomer kan forekomme på grund af mavesår, bakterielle infektioner, stress, til bivirkninger ved at tage visse lægemidler. Mens gastroenteritis er en sygdom med opkastning og diarré forårsaget af en bakteriel infektion. Derudover kan sygdommen, kaldet maveinfluenza, også opstå, fordi der er betændelse i fordøjelseskanalen, især tarmene og maven. For at være klar, overvej forskellen mellem halsbrand og gastroenteritis nedenfor!

Læs også: Lignende symptomer, dette er forskellen mellem ulcus og salmonellose

Lær forskellen mellem mavesår og gastroenteritis at kende

Begge disse sygdomme er relateret til maven og giver ubehag til maveområdet. Vær dog opmærksom på, at mavesår og gastroenteritis er tilstande, der er forskellige fra hinanden. Nogle af symptomerne kan se ens ud, såsom opkastning, mavesmerter og fordøjelsesbesvær. Det er meget vigtigt at vide, hvilken tilstand der opstår, så den passende behandling gives.

  • Mavesmerter

Halsbrand er klassificeret som en almindelig sygdom, men de fleste tilfælde indgår i funktionel dyspepsi. Funktionel dyspepsi er en halsbrandstilstand, der ikke har nogen kendt nøjagtig årsag. De fleste af disse tilstande er milde, så de kan behandles derhjemme og vil blive bedre efter et stykke tid.

Alligevel bør sår ikke tages let på. Det tilrådes straks at tage på hospitalet, hvis du oplever symptomer på mavesår, der er unaturlige og vedvarende. Der bør også straks foretages en lægeundersøgelse, hvis halsbrand viser sig ledsaget af symptomer som opkastning, synkebesvær, smerter omkring mavehulen og uforklarligt vægttab.

Læs også: Lær disse 8 tegn på gastroenteritis at kende

Symptomer på mavesår kan opstå på grund af flere tilstande, herunder pres eller stresstilstande, spisevaner for hurtigt og for meget, spise for sent eller spise for meget krydret mad og indeholde overskydende fedt. Derudover kan halsbrand også være forårsaget af betændelse i bugspytkirtlen og tarmtilstande, der er blokeret. Komplikationer fra visse sygdomme kan også udløse sår, såsom GERD, gastritis, pancreatitis, intestinal iskæmi, galdesten, til mavekræft.

  • Gastroenteritis

Gastroenteritis aka maveinfluenza er en sygdom, der har typiske symptomer på opkastning og diarré. Generelt opstår denne sygdom på grund af infektion eller betændelse i væggene i fordøjelseskanalen. I Indonesien er gastroenteritis bedre kendt som opkastning. I modsætning til ulcussygdom kan gastroenteritis opstå på grund af virusinfektion. Den dårlige nyhed er, at overførslen af ​​den virus, der forårsager denne sygdom, kan forekomme meget let.

De typiske symptomer på denne sygdom er diarré og opkastning. Generelt vil symptomerne vise sig 1-3 dage efter, at bakterien er inficeret. Ud over opkastning og diarré kan denne sygdom også udløse symptomer som feber, kulderystelser, hovedpine, kvalme, nedsat appetit, mavesmerter og muskel- og ledsmerter. De fleste tilfælde af gastroenteritis aka opkastning opstår på grund af en virusinfektion.

Ud over virusinfektioner kan denne sygdom også være forårsaget af bakterier, parasitter og forbrug af visse lægemidler. Opkastning kan også forekomme på grund af ikke at holde renheden. Vanen med ikke at vaske hænder efter afføring eller før spisning siges at øge risikoen for gastroenteritis angreb. Gør det derfor til en vane altid at vaske hænder, især efter aktiviteter uden for hjemmet og før du spiser for at undgå mavebetændelse eller andre fordøjelsesbesvær.

Læs også: Lignende symptomer, dette er forskellen mellem gastroenteritis og diarré

Hvis du føler, du oplever symptomer på gastroenteritis, bør du ikke ignorere det. Årsagen er, at denne tilstand skal behandles med det samme for at forhindre komplikationer, der kan opstå. Hvis du planlægger at besøge hospitalet, kan du nu bestille tid via appen først for at gøre det nemmere.

Reference:
Healthline. Tilgået 2019. Viral gastroenteritis (maveinfluenza).
WebMD. Tilgået i 2019. Gastroenteritis (Maveinfluenza).
WebMD. Hentet i 2019. Fordøjelsesbesvær.