4 tests til måling af nyrefunktion

, Jakarta - Usund mad og drikke er den vigtigste kilde til sygdom, der angriber kroppen. Måske mærker du ikke umiddelbart symptomerne på sygdommen, men i din krop er nogle organer begyndt at blive overvældet af at bearbejde giftstoffer og andre ubrugelige stoffer ud af kroppen. Et organ, der har denne vigtige funktion, er nyren.

Læs også: Kronisk nyresvigt kræver dialyse

Før du lader dig rive med af den livsstil, du lever, bør du straks få en nyrefunktionstest, før problemet forværres. Nyrefunktionstest har til formål at finde ud af, hvor godt nyrerne fungerer, og at opdage, om der er problemer med disse organer. Ved undersøgelse af nyrefunktionen tages patientens blod og urin til senere observation i laboratoriet. Her er nogle tests, der skal køres for at bestemme nyrernes ydeevne, nemlig:

  • Blodprøve

Den første nyrefunktionstest udføres med en blodprøve. Der er flere typer af denne undersøgelse, herunder:

  • Serum kreatinin

Kreatinin er en affaldsforbindelse, der kommer fra normal slitage af kroppens muskler. Kreatininniveauet i blodet kan variere og afhænger normalt af alder, race og kropsstørrelse. Niveauet af kreatinin i blodet vil stige, hvis en nyresygdom er i gang. Et kreatininniveau større end 1,2 for kvinder og større end 1,4 for mænd kan være et symptom på, at nyrerne ikke fungerer korrekt.

  • Glomerulær filtrationshastighed (GFR)

Denne blodprøve måler, hvor godt nyrerne fjerner affald og overskydende væske fra blodet. Denne test kan beregnes ud fra serumkreatininniveauet ved hjælp af alder, vægt, køn og kropsstørrelse. Den normale GFR-værdi er 90 eller mere, mens hvis GFR er under 60, er dette et tegn på, at nyrerne ikke fungerer korrekt. I tilfælde af nyresvigt og behov for dialyse eller transplantation viser GFR-tallet et tal under 15.

  • Blood Urea Nitrogen (NUD)

Sidstnævnte blodprøve måler niveauet af urinstof nitrogen. Denne forbindelse kommer fra nedbrydningen af ​​protein i den mad, du spiser. Et normalt niveau af NUD er mellem 7 og 20. Efterhånden som nyrefunktionen falder, vil niveauet af NUD stige.

Læs også: 5 tidlige tegn på nyresvigt, som du skal kende

  • Urinprøve

Fordi nyrerne fungerer til at producere urin, kan den urin, der kommer ud af din krop, undersøges i et laboratorium for nyrefunktionstests. Der er urinprøver, der kræver et par skefulde urin eller kræver hele urinindholdet på en hel dag.

En 24-timers urintest viser, hvor meget urin dine nyrer producerer på en dag. Denne test er ret præcis til at beskrive, hvor meget protein der lækker fra nyrerne til urinen på en dag. Urintest udført som nyrefunktionstest er urinanalyse, urinproteintest, mikroalbuminuri og kreatinin sammenligning mellem urinprøver og blodprøver.

  • Billedbehandlingstest

Der er to billeddiagnostiske test, der udføres som en del af en nyrefunktionstest. Den første er en ultralydstest, der bruger lydbølger til at få et billede af nyrerne. Denne test bruges til at lede efter abnormiteter i størrelsen eller placeringen af ​​nyrerne eller forhindringer såsom sten eller tumorer. Den anden er en CT-scanning, som er en billedbehandlingsteknik, der bruger kontrastfarve til at producere billeder af nyrerne. Denne test bruges til at se efter strukturelle abnormiteter og tilstedeværelsen af ​​en obstruktion i nyren.

  • Nyrebiopsi

Denne ene nyrefunktionstest udføres kun lejlighedsvis og under visse forhold. Der er flere grunde til, at en nyrebiopsi er nødvendig, herunder:

  1. Identificer den specifikke sygdomsproces og afgør, om der skal reageres på behandlingen.

  2. Vurder mængden af ​​skader, der er sket i nyrerne.

  3. Find ud af, hvorfor nyretransplantationer ikke fungerer godt

  4. En nyrebiopsi udføres ved hjælp af en tynd nål med en skarp spids til at skære små stykker af nyrevæv til undersøgelse under et mikroskop.

Læs også: For ofte at drikke sodavand forårsager nyresygdomme?

Hvis du vil vide mere om nyrefunktionstest, kan du spørge direkte til . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Hvordan, nok Hent Ansøgning via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Tal med en læge , kan du vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .