Tag ikke fejl, dette er forskellen mellem asbestose og silikose

, Jakarta - Mennesker lever og ånder ved at indånde ilt fra luften. Men hvad nu, hvis den luft, vi indånder, indeholder andre stoffer, som, når de indåndes kontinuerligt, kan skade lungerne? To sygdomme, som vil blive diskuteret denne gang, er relateret til dette, nemlig asbestose og silikose. Kort sagt, forskellen mellem disse to sygdomme ligger i de stoffer, der indåndes. Asbestose skyldes asbeststoffer, mens silikose skyldes siliciumstøvstoffer. Lad os yderligere diskutere en efter en.

Asbestose

Som navnet antyder, er asbestose en kronisk lungesygdom, der opstår som følge af længere tids eksponering for asbest eller asbestfibre. Asbest er en type mineral, der almindeligvis anvendes til installation af gulve eller tage på bygninger. Faktisk er asbest, der stadig er i god stand, ikke sundhedsskadeligt.

Men hvis asbest er beskadiget, kan materialet afgive fint støv indeholdende asbestfibre. Støvet er modtageligt for indånding af mennesker. Som følge heraf kan lungerne, der ofte indånder asbestfibre, opleve gradvis skade, ved at hæmme vejrtrækningen og optagelsen af ​​ilt i blodbanen.

Læs også: Virkning af beskidt luft på lungesundheden

Fordi det er en kronisk sygdom, opstår asbestosesymptomer normalt år efter udsættelse for asbest sker kontinuerligt. Her er nogle af symptomerne på asbestose:

  • Bryst- eller skuldersmerter.

  • Vedvarende tør hoste.

  • I alvorlige tilfælde bliver neglene runde, brede eller forstørrede (klumpende finger).

  • Nedsat appetit efterfulgt af vægttab.

  • Åndenød eller åndenød.

  • Alvorlig træthed.

  • Åndedrættet lyder højt (hvæsen).

Asbestose opleves af mange arbejdere i industrisektoren. Eksempler på erhverv, der er i risiko for asbestose, er minearbejdere, el- eller bygningsinstallatører, mekanikere, teknikere og jernbaneinstallationsteknikere. Asbestose opstår, efter at en person har inhaleret støv indeholdende asbestfibre i lang tid. Denne tilstand kan blive mere alvorlig, hvis personen med asbestose er storryger.

Silikose

Som tidligere nævnt er silikose en sygdom, der opstår på grund af overskydende silica i kroppen, på grund af indånding af for meget silica støv i lang tid. Silica er et krystallignende mineral, der findes i sand, sten og kvarts.

Læs også: Kend forskellen mellem sarkoidose og asbestose

Kontinuerlig indånding af silicastøv kan føre til farlige forhold, især for folk, der har job, der involverer sten, beton, glas eller andre typer sten. Kontinuerlig eksponering for silicapartikler kan forårsage skade på lungerne og dermed forstyrre åndedrætssystemet.

Generelt er silikose opdelt i 3 typer, nemlig:

  • Akut silikose, kan forårsage hoste, vægttab og svaghed inden for uger eller år efter eksponering for silica.

  • Kronisk silikose, der opstår 10-30 år efter eksponering for silica. De øvre lunger kan blive påvirket og nogle gange føre til langvarig skade.

  • Accelereret silikose (accelereret silikose), der forekommer inden for 10 år efter eksponering på højt niveau.

Når man oplever silikose, vil en person opleve symptomer på hoste, som er et tidligt symptom og udvikler sig over tid med eksponering for inhaleret silica. Ved akut silikose er feber og skarpe brystsmerter og åndedrætsbesvær til stede. Disse symptomer kan opstå pludseligt.

Andre symptomer, der også kan opleves, er:

  • Brystsmerter.

  • Feber.

  • Sved om natten.

  • Vægttab.

  • Åndedrætsforstyrrelser.

Læs også: Vil du have sunde lunger? Gør disse 5 måder

Symptomer på silikose kan forekomme fra flere uger til år efter eksponering for silicastøv. Symptomerne vil blive værre over tid, især når der opstår sår på lungerne.

Det er en lille forklaring på forskellen mellem asbestose og silikose. Hvis du oplever de tegn, der er beskrevet ovenfor, skal du straks kontakte en læge på det valgte hospital. For at udføre en undersøgelse kan du nu direkte bestille tid hos en læge på hospitalet gennem ansøgningen , du ved. Hvad venter du på? Kom nu Hent appen nu!