Akut og kronisk nyresvigt, her er forskellen

Jakarta - Du har helt sikkert hørt om nyresvigt, ikke? Denne tilstand opstår, når nyrerne ikke længere kan fungere normalt. Nyresvigt er dog delt i to, nemlig akut og kronisk nyresvigt. Hvad er forskellen mellem de to?

Den største forskel mellem akut og kronisk nyresvigt er timingen. Akut nyresvigt opstår pludseligt og har potentiale til at vende tilbage til det normale, hvis årsagen behandles. Men kronisk nyresvigt udvikler sig langsomt over mindst tre måneder og kan føre til permanent nyresvigt.

Læs også: Mere farlig akut nyresvigt eller kronisk nyresvigt?

Forskellen mellem akut og kronisk nyresvigt, hvad er de?

Der er flere ting, der adskiller akut og kronisk nyresvigt, nemlig:

1. Årsag

Forskellige medicinske tilstande og lægemidler udløser forekomsten af ​​akut og kronisk nyresvigt. Akut nyresvigt er normalt forårsaget af noget, der fører til nyreskade, såsom dehydrering, stort blodtab under større operationer eller skader, eller det kan være forårsaget af medicin.

I mellemtiden er kronisk nyresvigt generelt forårsaget af langvarige sygdomme, såsom forhøjet blodtryk (hypertension) eller diabetes, som langsomt skader nyrerne og reducerer funktionen af ​​disse organer over tid.

Læs også: Vær forsigtig, børn kan også få akut nyresvigt

2. Symptomer

Symptomer på nedsat nyrefunktion, såsom væskeophobning eller elektrolyt-ubalance, er mere tilbøjelige til at føre til akut nyresvigt, uanset hvor længe nyren har været beskadiget. Symptomer, der opstår, kan direkte afspejle problemer, der opstår i nyrerne, såsom:

  • Obstruktion af urinvejene på grund af nyresten kan forårsage lændesmerter, blod i urinen eller ringe urinproduktion.
  • Dehydrering, som kan forårsage ekstrem tørst, svimmelhed eller besvimelse, hurtig og svag puls og andre symptomer.

I mellemtiden opstår symptomer på kronisk nyresvigt normalt kun, når nyrefunktionen er alvorligt svækket eller beskadiget. Andre problemer, der kan udvikle sig med kronisk nyresvigt, er anæmi og forhøjede niveauer af fosfat i blodet (hyperfosfatæmi), sammen med andre komplikationer forårsaget af nyresvigt.

Det er nogle af forskellene mellem akut og kronisk nyresvigt. Generelt forekommer tilfælde af akut nyresvigt hos personer, der har været indlagt på grund af en sygdom. Akut nyresvigt diagnosticeres normalt, når laboratorieprøver viser pludselige stigninger i kreatinin- og urinstof/urea-nitrogen-niveauer (BUN).

Læs også: Dialyseprocedure, hvis du oplever nyresvigt

Ophobningen af ​​disse affaldsstoffer i blodet indikerer et tab af nyrefunktion. Derefter kan lægen ved at sammenligne det nuværende niveau af urea-kreatinin med det foregående konkludere, om der er akut eller kronisk nyresvigt.

Derudover kan nyre-ultralyd også bruges til at hjælpe læger med at afgøre, om der er akut eller kronisk nyresvigt. Hvis nyrerne er normale i størrelse, tyder det normalt på akut nyresvigt, men når begge nyrer er mindre end normalt, betyder det kronisk nyresvigt.

Vil du vide mere om forskellen på akut og kronisk nyresvigt, kan du bruge appen at spørge en læge, når som helst og hvor som helst.

Reference:
National Kidney Foundation. Tilgået i 2021. Hvad er nyresvigt?
Healthline. Tilgået i 2021. Akut nyresvigt: årsager, risikofaktorer og symptomer.
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Kronisk nyresygdom - Symptomer og årsager.
University of Michigan. Tilgået i 2021. Akut nyreskade versus kronisk nyresygdom.