Dette er faren for, at katte kan lide at spise rotter

, Jakarta - Måske er det kattes natur at kunne lide at jage mus og ofte tage deres fangede mus med hjem. Nogle gange spiser katten musen, på den anden side efterlader han bare musen som en "gave" til sin herre. Opførselen af ​​katte, der kan lide at spise mus og rotter, er virkelig foruroligende. Katte gør det dog stadig, selvom de har fået kattemad.

Husk på, at gnavere såsom mus kan udgøre en risiko for kæledyrkatte. Faktisk går katte ofte dårligt bare for sjov. Da kattens overlevelsesinstinkt forbliver, er det vigtigt for katten at kanalisere den energi. Som katteejer skal du være opmærksom på farerne ved katte, der godt kan lide at spise mus. Hvad som helst?

Læs også: 5 måder at holde din kat fra kedsomhed

1. Toxoplasmose

Katte kan blive inficeret med protozoer Toxoplasma gondii ved at lave mus som kattemad. Gnavere såsom mus kan bære toxoplasmose-cyster, der udvikler sig i deres muskler. Hos katte med stærk immunitet lever parasitten i tarmcellerne, hvilket normalt forårsager ringe skade på kroppens systemer.

Den voksne parasit producerer oocyster, som udskilles i kattens afføring. Disse oocyster vil blive infektiøse og forårsage skade på forskellige organer, hvis de indtages af en kat med et svækket immunsystem.

2. Indvoldsorm/Rundorm fra rotter

Katte kan blive inficeret med rundorm ved at spise mus inficeret med rundormelarver. Rundorme er indvoldsparasitorme, der almindeligvis findes hos unge hunde og katte.

Disse orme lever af tarmindholdet og konkurrerer om de næringsstoffer, som katte normalt spiser. Rundorme er omkring 8-12 cm lange og formet som spaghetti.

Læs også: 5 almindelige sundhedsproblemer, som katte oplever

3. Sekundær forgiftning

Der er risiko for sekundær forgiftning, hvis katten spiser musen. Niveauet af toksicitet, som en kat vil opleve, afhænger af tiden, mængden og typen af ​​gift, som rotten indtager, og antallet af rotter, katten spiser.

4. Bakterieudbrud hos katte

Nogle mus bærer pest, en infektion forårsaget af bakterier Yersinia pestis . Pesten overføres ofte med lopper, men katte kan blive smittet, når de spiser kødet af et inficeret dyr (normalt rotter).

Inficeret kat Yersinia pestis kan opleve sløvhed, depression, appetitløshed, opkastning, diarré, hoste, muskelsmerter og feber. Katte kan opleve forstørrede lymfeknuder, læsioner i munden og vægttab.

5. Leptospirose

Nogle gnavere såsom mus bærer bakterier kaldet Leptospira . Selvom leptospirose er sjælden hos katte, er mennesker ret modtagelige for denne sygdom.

Katte kan fange inficerede mus, hvilket udsætter dig og andre kæledyr for sygdommen. Leptospirose forårsager influenzalignende symptomer og kan forårsage leversygdom hos katte, hunde og mennesker.

Læs også: Sådan overføres Ascariasis fra katte til mennesker

Hvordan beskytter man katte mod farer båret af rotter?

Hvis du ser en kat bære døde eller levende mus, så er der ingen grund til bekymring. Det første skridt er at slippe af med rotten for at forhindre katten i at spise den.

Efter eksponering for mus er det vigtigt at overvåge katten nøje i flere dage. Kontakt dyrlægen via appen hvis katten viser tegn på sygdom. Hvis din kat fanger mus ofte, skal du muligvis besøge din dyrlæge mere regelmæssigt for at screene for sygdomme og parasitter.

Alle katte bør gennemgå loppeforebyggelse året rundt. Det er dog endnu vigtigere, at katte er kendt for at fange mus ofte. Undgå at bruge rodenticider rundt omkring i huset. Dette kan mindske risikoen for at blive udsat for rottegift.

En af de bedste ting, du kan gøre for at minimere eksponeringen, er at holde din kat indendørs. Måske kan mus komme ind i dit hus, men uden for huset er der helt sikkert flere.

Reference:
Dyremedicinsk Center. Fået adgang i 2021. My Cat Ate Just a Mouse! Skal jeg være stolt eller bekymret?
Reden. Fået adgang i 2021. Farerne i katte der spiser rotter og egern
Kæledyrene af gran. Fået adgang i 2021. Katte og mus: Potentiale for sygdom og andre farer