4 myter og fakta relateret til ormesygdomme

, Jakarta - Gæt hvor mange globale mennesker der skal håndtere problemet med indvoldsorm? Ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er omkring 1,5 milliarder mennesker verden over inficeret med jordbårne orme. Kan du forestille dig hvor mange? Dette tal overstiger antallet af det mest folkerige land i verden, nemlig Kina (1,4 milliarder mennesker). Meget, meget er det ikke?

Selvom det er kendt som 'en million menneskers' sygdom, er der stadig meget desinformation om indvoldsorm. Der er stadig mange myter i omløb om denne sygdom.

Så hvad er myterne og fakta om orme, som du har brug for at vide? Så for ikke at fare vild, se den fulde forklaring nedenfor.

Læs også: 4 fakta om taeniasis, en lidelse på grund af bændelorm

1. Harmløse Orme

Faktisk kan denne ormeinfektion nemt håndteres, men hvis den har spredt sig, er det en anden historie. For eksempel i tilfælde af rundorme ( Ascaris lumbricoides ). Ifølge det indonesiske sundhedsministerium kan kronisk infektion med rundorm hos børn forårsage vækstsvigt på grund af nedsat appetit, forstyrrelse af fordøjelsesprocessen og malabsorption.

Alvorlige virkninger opstår, når ormene agglomererer i tarmen og forårsager tarmobstruktion (ileus). Hvis voksne orme trænger ind og blokerer galdegangene, kan der opstå kolik, kolecystitis (betændelse i galdeblæren), cholangitis (betændelse i galdegangene), pancreatitis og leverabscess.

Andre rundorme er også farlige bændelorme. Når den spredes til andre organer i kroppen, har taeniasis potentiale til at forårsage alvorlige helbredsproblemer.

For eksempel kan en bændelorminfektion, der efterlades ubehandlet, føre til komplikationer fra fordøjelsesforstyrrelser, nedsat organfunktion, til lidelser i hjernen og centralnervesystemet. Så tag ikke orme for givet, okay?

2. Udspilet barn er et tegn på orme

Myten om orme, som man stadig nogle gange tror, ​​handler om symptomerne. Nogle lægmænd mener, at et barn, der har en udspilet mave, kan indikere et ormeproblem. Faktisk er symptomerne på indvoldsorme meget forskellige (afhængigt af arten og antallet af orme), ikke kun en udspilet mave.

Symptomer på indvoldsorm hos børn kan omfatte:

  • Kløe i det anale eller vaginale område.
  • Søvnløshed, irritabilitet, tænderskæren og rastløshed.
  • Mavesmerter (lejlighedsvis) og kvalme.
  • Faryngeal irritation.
  • Hoste, nakkesmerter og hæshed.
  • Forstoppelse.
  • Sløv og umotiveret.
  • Ved alvorlige infektioner kan sputum være ledsaget af blod.

Læs også: Spis meget for at forblive tynd på grund af orme, virkelig?

3. Orme forekommer kun hos børn

Endnu en ormemyte, der vedrører alder. Der er stadig mennesker, der tror, ​​at indvoldsorm kun angriber børn. Faktisk er de medicinske fakta ikke sådan, kort sagt, voksne kan også opleve indvoldsorm.

Ligesom børn kan ormeinfektioner hos voksne opstå, uden at vi ved det. Symptomer, der opstår, kan også variere, lige fra mavesmerter, kvalme, opkastning, diarré til vægttab. Der er flere typer orme, der kan give problemer hos voksne. Eksempler omfatter bændelorm, nåleorm, runde, flade orme eller hageorm.

4.Ikke smitsom

Faktum er klart, ormeinfektion kan faktisk overføres overalt. Transmission kan dog endda forekomme i et rent miljø. For eksempel kan voksne eller børn, der rører ved overfladen af ​​genstande, der er blevet forurenet med ormeæg, og spiser med disse hænder, potentielt blive inficeret med denne sygdom.

Læs også: Farer ved overførsel af bændelorm til mennesker

Ud over negle og hænder kan spredning af ormeinfektion (kremi) også ske gennem forurenet tøj og håndklæder. Sørg derfor for, at din lille ikke deler håndklæder, tøj eller bukser med andre mennesker.

Overførsel af orme kan også du ved gennem kæledyr. Hvis dit husdyr er inficeret med bændelorm, skal du straks kontakte en dyrlæge for korrekt behandling. Derudover skal man så vidt muligt undgå direkte kontakt med dyr i behandlingsperioden.

Vil du vide mere om problemet med orme? Eller har andre helbredsproblemer? Hvorfor kan du spørge lægen direkte gennem ansøgningen . Ingen grund til at forlade huset, du kan kontakte en ekspert læge når som helst og hvor som helst. Praktisk, ikke?



Reference:
Sundhedsministeriet i Republikken Indonesien (2017). Tilgået i 2020. Forordning fra Indonesiens sundhedsminister Nummer 15 af 2017 vedrørende forebyggelse af orme.
WHO. Tilgået 2020. Taeniasis/cysticercosis
WHO. Tilgået i 2020. Jordoverførte helminthinfektioner
CDC.Tilgået i 2020. Taeniasis
Mayo Clinic. Tilgået i 2020. Pinworm-infektion