Kend hæmodialyse, dialyse med værktøjsmaskiner

Jakarta - Dialyse udføres normalt naturligt af nyrerne. Når nyrerne ikke kan udføre deres hovedfunktion, er der brug for en maskine til at filtrere og rense blodet for skadeligt affald. Processen med dialyse ved hjælp af en maskine eller en kunstig nyre kaldes hæmodialyse. De fleste tilfælde af kronisk nyresvigt behandles med denne proces, fordi nyrerne ikke kan frafiltrere metaboliske affaldsstoffer i kroppen.

Læs også: Kronisk nyresvigt kræver dialyse

Hvordan hæmodialyse virker

Hæmodialyseprocessen begynder med at give adgang til blodkarrene gennem kirurgi. Målet er at fjerne blod fra kroppen og derefter strømme gennem et rør ind i kroppen dialysator (kunstig nyre), der skal renses. Denne proces udføres normalt 3 gange om ugen med en varighed på 3-5 timers dialyse pr. procedure. Selvom det sigter mod at redde liv, kan dialyse ikke adskilles fra behandlingens bivirkninger. Nogle komplikationer af hæmodialyse, der skal holdes øje med, er nedsat blodtryk, anæmi, muskelkramper, søvnbesvær, kløe, øgede niveauer af kalium i blodet, depression og oppustning af membranen omkring hjertet.

Læs også: 5 tidlige tegn på nyresvigt, som du skal kende

Hæmodialyse kan være midlertidig

Ikke alle nyresygdomme er permanente, så hæmodialyse kan være midlertidig. Dens funktion er at filtrere og rense blodet, indtil nyrerne fungerer igen. I mange tilfælde skal personer med nyresvigt gennemgå livslang dialyse eller vente på, at en nyretransplantation bliver udført. Hvis du ønsker, at dialyse skal stoppes, skal beslutningen træffes på baggrund af lægens og patientens godkendelse.

Personer med nyresvigt, der stopper hæmodialyse, modtager palliativ behandling. Målet er at forbedre livskvaliteten for de syge gennem psykologiske, psykosociale, mentale og spirituelle tilgange. Uden kontinuerlig dialyse eller nyretransplantation er personer med nyresygdom i slutstadiet tilbøjelige til at udvikle uræmisyndrom på grund af dannelsen af ​​toksiner i blodet.

Denne gift kan ændre de fysiske og følelsesmæssige forhold hos de syge, såsom nedsat appetit, søvnløse nætter, rastløshed, forvirring, uregelmæssig vejrtrækning og ændringer i hudfarve og temperatur. Hvis de får lov til at akkumulere, kan toksiner bringe livet i fare for mennesker med nyresvigt.

Forberedelse før hæmodialyse

1. Mental forberedelse

Forbered dig mentalt før hæmodialyse, fordi du vil gøre det gentagne gange, afhængigt af den medicinske tilstand. Du kan tale med din læge om stedet for hæmodialyse. Årsagen er, at denne proces kan udføres på hæmodialyseklinikker, hospitaler eller derhjemme. Placeringen af ​​hæmodialyse er valgt for nemheds skyld, fordi denne proces udføres gentagne gange med lang tid.

2. Vær opmærksom på kosten

Kosten skal justeres for at reducere ophobning i blodet. Følgende er en anbefalet kostplan før hæmodialyseprocessen udføres:

  • Spis en afbalanceret mængde og prioriter fødevarer med højt proteinindhold, såsom kød, kylling og fisk.

  • Sørg for, at mængden af ​​kalium ikke er for stor. Dette indtag findes i mange salterstatninger, frugter (såsom bananer og appelsiner), grøntsager, chokolade og nødder. Derudover anbefales det ikke at indtage salt (højsalt) og fosforholdig mad (såsom mælk, ost og nødder) før hæmodialyse.

  • Begræns mængden af ​​forbrugt væske. Når nyrerne ikke fungerer optimalt, har vandproduktionen tendens til at være overdreven og er tilbøjelig til at forårsage hævelse, forhøjet blodtryk, hjerteproblemer og kramper under hæmodialyseprocessen.

Læs også: Dialyse kan virkelig forårsage knogleskader?

3. Medbring snacks

Hæmodialyse varer 3-5 timer, så det er nødvendigt at forberede en snack for at øge energien efter denne proces er færdig. Spørg din læge om, hvilke typer snacks du kan tage og spise efter hæmodialyse. Du kan bruge funktionerne Kontakt læge hvad der er i appen at spørge, hvilken slags mad der kan indtages efter hæmodialyse via snak, og Stemme/videoopkald. Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!