Hvad er forskellen mellem ovariecyste og endometriose?

, Jakarta - Der er to typer ovariecyster, funktionelle cyster og patologiske cyster forårsaget af endometriose. En ovariecyste er en væskefyldt sæk i æggestokken eller på dens overflade. Kvinder har to æggestokke, hver på størrelse og form som en mandel, placeret på hver side af livmoderen.

I mellemtiden opstår endometriose, når endometriet, det væv, der normalt beklæder indersiden af ​​en kvindes livmoder, vokser uden for det. Dette væv fungerer som normalt livmodervæv under menstruation. Vævet vil briste og bløde i slutningen af ​​menstruationscyklussen. Dette blod kan dog ikke gå nogen steder, før det bliver betændt eller hævet. For at kunne skelne mellem de to, er her ting, der skal forstås.

Læs også: Pas på, endometriose kan forstyrre kvindelig fertilitet

Ovariecyste årsager og symptomer

De fleste kvinder vil sandsynligvis udvikle ovariecyster. De fleste ovariecyster forårsager ubehagelige og harmløse symptomer. Imidlertid kan ovariecyster (især dem, der er sprængt) forårsage alvorlige symptomer. Derfor er det vigtigt at have regelmæssige bækkenundersøgelser og være opmærksom på de symptomer, der kan signalere et potentielt alvorligt problem.

De fleste ovariecyster udvikler sig som et resultat af menstruationscyklussen eller kaldes funktionelle cyster. Disse cyster vokser normalt en cystelignende struktur kaldet en follikel hver måned. Folliklerne producerer hormonerne østrogen og progesteron og frigiver et æg, når du har ægløsning.

Ovariecyster forårsager ofte ingen symptomer. Imidlertid kan symptomer opstå, når en cyste vokser, såsom:

  • Maven føles oppustet eller hævet.
  • Smertefulde afføring.
  • Bækkensmerter før eller under menstruationscyklussen.
  • Smerter under samleje.
  • Smerter i lænden eller lårene.
  • Brystsmerter.
  • Kvalme og opkast.

Bed omgående en læge om hjælp gennem ansøgningen hvis du oplever symptomer på feber, besvimelse eller svimmelhed og hurtig vejrtrækning. Disse symptomer kan indikere en sprængt cyste eller ovarietorsion, som kan være alvorlig.

Læs også: Foreslået diæt til kvinder med endometriose

Årsager og symptomer på endometriose

Det vides ikke præcist, hvad der forårsager endometriose. En af de ældste teorier hævder dog, at endometriose opstår på grund af en proces kaldet retrograd menstruation. Denne tilstand opstår, når menstruationsblod strømmer tilbage gennem æggelederne ind i bækkenhulen i stedet for at forlade kroppen gennem skeden.

Hovedsymptomet på endometriose er bækkensmerter, som ofte er forbundet med menstruationscyklussen. Selvom de fleste kvinder oplever kramper i løbet af menstruationscyklussen, klager folk med endometriose normalt over menstruationssmerter, der er meget værre end normalt. Almindelige tegn og symptomer omfatter:

  • Smertefuld menstruation (dysmenoré). Bækkensmerter og kramper opstår før og fortsætter i flere dage af menstruationsperioden.
  • Smerter under samleje.
  • Smerter under afføring eller vandladning, især under menstruation.
  • Overdreven blødning.
  • infertilitet. Nogle gange diagnosticeres endometriose først hos dem, der behandler infertilitet.
  • Du kan opleve træthed, diarré, forstoppelse, oppustethed eller kvalme under din menstruation.

Læs også: Uudholdelige menstruationssmerter, tegn på endometriose?

Sværhedsgraden af ​​smerten er ikke nødvendigvis en indikator for sværhedsgraden af ​​tilstanden. Du kan have mild endometriose med stærke smerter eller svær endometriose med ingen eller ingen smerter.

Husk, at endometriose nogle gange forveksles med en anden tilstand, der forårsager bækkensmerter, såsom bækkenbetændelse eller ovariecyster. Det er også ofte forbundet med irritabel tyktarm (IBS), en tilstand, der forårsager diarré, forstoppelse og mavekramper. IBS kan dog ledsage endometriose, hvilket kan komplicere diagnosen.

Hvis der er symptomer, der peger på ovariecyster eller endometriose, skal du derfor straks tage til det nærmeste hospital. Tidlig diagnose vil give mere passende behandling.

Reference:

Mayo Clinic. Tilgået i 2020. Endometriose
Healthline. Tilgået i 2020. Endometriose
Healthline. Tilgået 2020. Ovariecyster
Endometriose nyheder. Tilgået 2020. Endometriose og ovariecyster