Dette er næsens anatomi og dens funktioner, som du skal kende

”Den menneskelige næse består af en kompleks struktur, hver med sin egen funktion, men indbyrdes forbundne. Overordnet set består næsens anatomi af den ydre næse, næsehulen, slimhinder og bihuler.

Jakarta – Hvert sekund udfører næsen mange vigtige opgaver, som du måske ikke er opmærksom på. Indånding af luft og filtrering af inhalerede bakterier, til lugtende lugte, sker alt sammen ved næsen. Så har du forstået næsens anatomi og dens funktion?

Selvom det ser simpelt ud, består næsen faktisk af mange dele, se. Hver del har sin egen funktion. Vil du vide mere? Lad os se følgende diskussion!

Læs også:7 næsesygdomme, du skal kende

Næsens anatomi og dens funktion

Næsens anatomi er ret kompleks og forbundet med de omgivende organer og væv. Hver del af næsen har sin egen rolle, men arbejder også sammen for at fungere perfekt.

Det følgende forklarer næsens anatomi og dens funktioner, som er vigtige at kende:

1. Ydernæse

Denne del ses almindeligvis og omtales som "næsen". Anatomisk ligner næsen en trekant kaldet den ydre meatus. Derefter er der 2 huller adskilt af brusk kaldet septum.

Ikke kun brusk, den ydre øregang består også af hud og fedtvæv. Udover det er der også muskler, der er med til at forme ansigtsudtryk

2. Næsehule

På trods af navnet hulrum er anatomien i denne del af næsen faktisk ret kompleks. Den forreste del af næseboret, der er synlig udefra, kaldes vestibulen, som er beklædt med celler kaldet epitelet.

Så er der bagerst i vestibulen en concha nasalis eller også kaldet turbinatet. Der er 3 par langs siderne af begge næsehuler. Dens funktion er at hjælpe med at opvarme og befugte den indåndede luft og hjælpe med at dræne næsen.

Øverst er der et lugteområde, der spiller en vigtig rolle i lugteprocessen. Så er der flimmerhår eller det der kaldes næsehår. Dens funktion er at fange snavs og partikler, der indåndes med luften.

Går man længere ind i området bag i næsehulen, er der nasopharynx. Dette er den del, der forbinder næse og mund. Indvendigt er der også en kanal, der forbinder næse og mund til mellemøret.

Læs også:Få for vane at vaske din næse for at forhindre overførsel af sygdomme

3. Slimhinde

Dette er et tyndt væv, der beklæder hele indersiden af ​​næsens anatomi. Dens funktion er at regulere temperaturen på den indåndede luft og holde næsen fugtig.

Derudover spiller slimhinden også en rolle i at producere slim eller slim. Slimet tjener til at fange fremmedlegemer, der kommer ind i næsen, når man trækker vejret.

4. Sinus

Bihulerne er faktisk en del af strukturen i næsehulen. Dens funktion er at lette belastningen af ​​kraniet, så hovedet ikke føles for tungt. Der er fire typer bihuler, nemlig:

  • Ethmoidale bihuler. Den er placeret nær næseryggen. Denne sektion har eksisteret siden fødslen og fortsætter med at vokse.
  • Maxillær sinus. Beliggende i området nær kinden. Ligesom de ethmoidale bihuler, er de maksillære bihuler til stede fra fødslen og fortsætter med at udvikle sig.
  • Frontale bihuler. Placeringen af ​​denne sinus er ret langt, nemlig i pandeområdet. Disse bihuler dannes normalt først efter 7 års alderen.
  • Sphenoid sinus. Dette er den dybeste sinus, som er skjult bag næsehulen. Disse bihuler er normalt kun dannet i teenageårene.

Læs også:Behandlingsmuligheder for næsepolypper

Det er en diskussion af næsens anatomi og dens funktioner. Ret komplekst, ikke? Alle disse strukturer er designet til at give mennesker mulighed for at trække vejret, lugte lugte samt et forsvarssystem mod angreb fra bakterier og skadelige stoffer.

Fordi dens funktion er meget vigtig, skal du passe godt på din næse, ja. Hvis du oplever helbredsproblemer i forbindelse med din næse, så tøv ikke med at kontakte os Hent Ansøgning og tal med din læge om dine klager, når som helst.

Reference:
Institut for Otolaryngologi, University of Carolina. Hentet 2021. Nasal Anatomy.
Encyclopedia Brittanica. Tilgået i 2021. Næse – Anatomi.
Stanford børn. Tilgået 2021. Anatomy and Physiology of the Nose and Throat.
Børns sundhed. Tilgået i 2021. Din næse.
Cleveland Clinic. Tilgået i 2021. Næse.