Det er helet, kan genital herpes komme tilbage

Jakarta - De fleste mennesker indser ofte ikke, at de har genital herpes. Denne sygdom kan have meget milde symptomer, så den genkendes ikke eller forveksles med andre tilstande. Faktisk kan der i nogle tilfælde ikke være nogen symptomer overhovedet.

En person kan vise symptomer inden for et par dage efter at have fået genital herpes. Nogle mennesker kan dog tage uger, måneder eller år at udvikle symptomer. Så kan genital herpes komme tilbage efter heling?

Læs også: 3 måder at overvinde genitale herpesproblemer

Genital herpes kan få tilbagefald når som helst

Genital herpes er forårsaget af en virusinfektion kaldet herpes simplex virus (HSV). Overførsel af sygdommen kan ske gennem direkte kontakt med sår, spyt eller kønsvæsker fra en inficeret person. Derfor kan ubeskyttet samleje (uanset om det er analt, oralt eller vaginalt) være en måde at overføre på.

Så er det rigtigt, at genital herpes kan komme igen, selvom det er helet? Svaret er ja. Efter den første infektion kan HSV-sår dukke op igen når som helst. Sårene kommer ofte tilbage, når de er syge med noget andet, og når immunforsvaret er svagt.

Risikoen for gentagelse øges, hvis du har usikker sex. I dette tilfælde må du ikke bruge kondomer eller have flere partnere. Genital herpes kan komme tilbage 4 til 6 gange om året i starten. Efter et par år vil herpessårene aftage og komme tilbage sjældnere.

Hvis den første episode giver moderat milde symptomer, vil efterfølgende tilbagefald normalt ikke øges i sværhedsgrad. Men som tidligere nævnt, når genital herpes dukker op igen efter den første episode, forårsager det ikke altid genkendelige tegn og symptomer.

Nogle mennesker oplever tilbagevendende udbrud med såkaldte herpeslæsioner, såsom "klassiske" skorpeblærer eller med smertefulde sår. Men ved tilbagevendende herpes tager denne proces normalt halvdelen af ​​tiden i den første episode.

Derudover har mange mennesker en meget subtil form for tilbagevendende herpes, der forsvinder i løbet af få dage. Endelig er herpes i stand til at reaktivere uden at producere synlige læsioner (asymptomatisk reaktivering).

Læs også: Udover at bruge kondomer, er dette hvordan man forebygger genital herpes

Virus der "søvn"

Når en person har genital herpes, ligger virussen i dvale (sover) i nervebundterne i bunden af ​​rygsøjlen. Når virussen genaktiveres (vågner op), bevæger den sig ned ad nervebaner til overfladen af ​​huden, hvilket nogle gange forårsager udbrud.

Nerver i kønsorganer, overlår og balder er forbundet. På grund af dette kan man opleve et udbrud i et hvilket som helst af disse områder. Disse områder omfatter vagina eller vulva, penis, pung eller testikler, balder eller anus eller lår.

Personer med genital herpesinfektion bør afholde sig fra seksuel aktivitet, mens de oplever symptomer på genital herpes. Genital herpes er mest smitsom under et ømt udbrud, men det kan også overføres, når der ikke mærkes eller ses symptomer.

Konsekvent og korrekt brug af kondomer kan være med til at reducere risikoen for spredning af genital herpes. Kondomer yder dog kun delvis beskyttelse, da genital herpes kan findes i områder, der ikke er dækket af kondomer.

Læs også: Dette er grunden til, at genital herpes er let smitsom

Gravide kvinder med symptomer på genital herpes bør fortælle deres læge. At forhindre erhvervelse af nye genital herpesinfektioner er især vigtigt for mødre sent i graviditeten, da det er her risikoen for neonatal herpes er størst.

Det er en lille forklaring om genital herpes. Hvis du har andre spørgsmål om denne sygdom, så tøv ikke med at tale med en betroet læge på appen , Ja.

Reference:
Verdens Sundhedsorganisation. Tilgået i 2021. Herpes Simplex Virus.
amerikanske familielæger. Tilgået i 2021. Hvad skal jeg vide om genital herpes?
WebMD. Tilgået i 2021. Hvad kan du forvente, hvis du har genital herpes.
NHS Choices UK. Tilgået i 2021. Genital Herpes.