Pas på det sjældne, dødelige Guillain-Barre syndrom

, Jakarta - Guillain-Barre syndrom (GBS) er en sjælden sygdom, der opstår, når kroppens immunsystem angriber kroppens nerver. Prikken er et tidligt symptom på denne sjældne sygdom. Ved ekstreme anfald kan prikken meget hurtigt spredes og give lammelser inden for få timer. Hvis prikkende fornemmelse ikke forsvinder med det samme og i stedet breder sig til andre dele af kroppen, skal den ramte straks køres på hospitalet for at modtage medicinsk behandling.

Symptomer på Guillain-Barre Syndrom

Prikken starter i hænder eller fødder og spreder sig hurtigt til andre dele af kroppen, hvilket til sidst forårsager lammelser i hele kroppen. Mennesker med GBS oplever normalt symptomer på denne lammelse inden for to til fire uger efter de første symptomer. Men i ekstreme tilfælde kan lammelsen sprede sig på mindre end 24 timer.

Læs også: Prikken kan være et tegn på disse 3 sjældne sygdomme

Derudover er andre symptomer, der vises under et GBS-angreb:

  • Benene føles svage og magtesløse, og denne fornemmelse stråler opad.
  • Svagt fodfæste og ikke stærkt nok til at gå eller gå op ad trapper.
  • Bevægelse i ansigtsmusklerne hæmmes, såsom besvær med at bevæge øjnene, svært ved at tale eller tygge.
  • Muskelsmerter, der føles som kramper, og denne tilstand bliver værre om natten.
  • Besvær med at holde trangen til at tisse tilbage
  • Nedsat fordøjelsesfunktion
  • Hjertet banker hurtigt
  • Blodtrykket falder eller topper drastisk
  • Åndedrætsbesvær

Årsager til Guillain-Barre syndrom

Indtil nu er årsagen til GBS ikke kendt med sikkerhed. Denne sjældne sygdom opstår normalt et par dage eller uger efter en luftvejs- eller fordøjelsesinfektion. Mange tilfælde af GBS udløses af campylobacter , som er gram-negative bakterier, der normalt findes i dårligt kogte fjerkræbaserede fødevarer. Nogle tilfælde af GBS, også udløst af kirurgi eller immunisering, men dette er sjældent. Der er også visse vira, der kan udløse GBS, såsom virus fra fjerkræ, Zikka-virus og Epstein-Barr-virus. Derudover er hepatitis A, B, C og E også kendt for at udløse GBS-angreb.

Behandling af Guillain-Barre syndrom

Indtil nu, Guillain-Barre syndrom ikke kan helbredes fuldstændigt. Alligevel er der to behandlinger til at genoprette lammelsen af ​​mennesker med GBS og reducere risikoen for komplikationer, nemlig:

  • Immunoglobulinbehandling . Mennesker med GBS vil modtage blodtransfusioner indeholdende immunglobuliner med sunde antistoffer.
  • plasmaferese, nemlig processen med at tage blodplasma (den flydende del af blodet) fra kroppen, og så adskilles blodplasmaet fra blodcellerne. De blodceller, der er blevet adskilt tidligere, vil blive sat tilbage i kroppen og vil producere nyt blodplasma, der ikke indeholder antistoffer, der forårsager GBS.

Begge behandlingsmetoder er lige effektive til behandling af GBS-anfald. Derudover vil læger også normalt give medicin til at behandle smerter og overvinde blokering af blodkar. I mellemtiden, for at genoprette motorisk nerveevne, skal personer med GBS gennemgå speciel fysioterapi.

Guillain-Barre syndrom kan være meget dødelig, hvis den ikke behandles med det samme. Selvom det ikke kan helbredes fuldstændigt, kan folk, der oplever GBS-anfald, komme sig, så længe den ramte får hurtig og passende behandling.

Læs også: Hjælp Gilban med at bekæmpe Guillain-Barre Syndrome

Hvis den prikken du mærker ikke forsvinder, skal du straks kontakte en læge via applikationen for at finde ud af årsagen. Gennem funktioner Snak og Stemme/videoopkald , kan du chatte med sagkyndige læger om de klager, du oplever, uden at du behøver at forlade huset. Du kan også købe medicin og vitaminer igennem , du ved! Din ordre vil blive sendt til din destination inden for en time. Kom nu, Hent Ansøgning i App Store og Google Play!