Dette er årsagen til den dårlige lugt af prutter

, Jakarta – At blive taget i at prutte offentligt er bestemt pinligt. Udover lyden gør den ubehagelige lugt af prutter også folk omkring dig utilpas. Men vidste du det? At give gas eller prutte er en meget normal ting, som faktisk kan være en vigtig indikation på din fordøjelsessundhed. Hvis dine prutter har en meget dårlig lugt, kan du have et fordøjelsesproblem. Kom nu, se mere forklaring her.

Fordøjelsessystemet er kroppens måde at optage og optage næringsstoffer fra den mad, der indtages, hvilket er meget vigtigt for livets overlevelse. Derudover er fordøjelsessystemet også et af kroppens hovedforsvar og er hjemsted for billioner af bakterier, der spiller en vigtig rolle for kroppens sundhed. Nå, en af ​​processerne i det daglige fordøjelsessystem er at producere gas. Vidste du, at folk i gennemsnit passerer gas 14-22 gange om dagen. Selvom det er normalt, kan prutter, der lugter dårligt, indikere nogle problemer med fordøjelsessystemet.

Læs også: Holder ofte prutter, pas på divertikulitis

Her er 5 almindelige årsager til usædvanligt lugtende prutter, som skal kontrolleres af en læge:

1. At spise for mange fødevarer, der indeholder svovl

Ifølge Shilpa Ravella, M.D., en gastroenterolog ved Columbia University Medical Center i New York, er dårligt lugtende prutter ofte resultatet af indtagelse af fødevarer rige på svovl, som fordøjelsessystemet omdanner til lugtende forbindelser kaldet sulfider. To fødevarer med højt svovlindhold, som ofte indtages af mange mennesker, er kød og æg. Har du nogensinde udsendt gas, der lugtede som rådne æg? Nå, det er produktet af en modbydelig forbindelse, som fordøjelsessystemet producerer kaldet svovlbrinte.

Andre fødevarer, der kan forårsage alvorlige sulfid-relaterede prutter, omfatter hvidløg, sulfitholdige druer og konserveret tørret frugt.

Læs også: Ofte forbigående vind, undgå disse 3 typer mad

2. FODMAPS

FODMAPs, en gruppe kulhydrater, der findes i næsten alle typer mad, kan også forårsage fordøjelsesproblemer, der får dine prutter til at lugte. FODMAP'er absorberes dårligt i tyndtarmen, er osmotisk aktive, hvilket betyder, at de kan øge tarmens vandindhold og fermenteres hurtigt af tarmbakterier. For følsomme mennesker kan disse kulhydrater få dem til at prutte oftere og lugte mere.

FODMAP'er kan findes i næsten alle typer mad, inklusive visse frugter (for eksempel vandmelon og mango), grøntsager (for eksempel broccoli og rosenkål), fiberrige korn, løg, mælk og mange flere.

3. Spis for meget fiber

Som vi alle ved, er fibre et vigtigt næringsstof for vores krop. Udover at holde fordøjelsessystemet sundt (og afføringen glattere), får fibre os også til at føle os mætte længere, hjælper med at stabilisere blodsukkerniveauet, sænker kolesterol og forlænger livet.

Men problemet er, at der er mange mennesker, der ikke regelmæssigt indtager nok fibre, men pludselig indtager en masse fibre. Som følge heraf forstyrres fordøjelsessystemet, og maven bliver oppustet.

Det kan tage fordøjelsessystemet flere uger at tilpasse sig det øgede fiberindtag. Derfor anbefales det, at du øger dit fiberindtag gradvist efter den anbefalede mængde. 25 gram om dagen for kvinder under 50 år og 38 gram om dagen for mænd under 50 år. Derudover skal du også drikke masser af vand ud over fiberfødevarer, såsom havre, æbler og bær.

4. Indtagelse af visse lægemidler eller kosttilskud

Alle former for receptpligtig medicin og kosttilskud, selv dem, der er beregnet til at lindre maveproblemer, kan faktisk påvirke lugten af ​​dine prutter, du ved.

NSAID, antacida, diarré medicin, kemoterapi medicin, multivitaminer og fiber kosttilskud er nogle typer medicin, der kan forårsage ændringer i hyppigheden og lugten af ​​prutter. Selvom det er irriterende, men det er ikke noget at bekymre sig om.

5. Laktoseintolerance

Laktose, et naturligt forekommende sukker, der findes i mejeriprodukter, er kendt for at være meget vanskeligt at fordøje for mange voksne. Ifølge National Institutes of Health (NIH) har omkring 65 procent af mennesker svært ved at fordøje laktose. En af de mest almindelige årsager til overdreven prutter er også laktoseintolerance. Denne tilstand forårsager overdreven gas og andre symptomer på fordøjelsesbesvær.

Fordi hvert mejeriprodukt indeholder forskellige niveauer af laktose, kan en person opleve mere alvorlige symptomer efter at have indtaget visse typer mælk. Symptomer på laktoseintolerance omfatter mavesmerter, oppustethed, kvalme og hyppig passage af ildelugtende gas i 30 minutter til 2 timer efter indtagelse af mælk.

Læs også: Kan personer med laktoseintolerance stadig drikke mælk?

Det er de 5 grunde bag den dårlige lugt af prutter. Hvis du ofte får gas, der lugter virkelig dårligt, og som gør dig utilpas, skal du bare spørge din læge . Du kan kontakte lægen gennem funktionen Chat med en læge at bede om sundhedsråd via Video/taleopkald og Snak når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent Ansøgning nu også i App Store og Google Play.

Reference:
Forebyggelse. Besøgt 2019. 8 grunde til, at dine prutter lugter virkelig forfærdeligt, ifølge fordøjelseseksperter