Lær kræftsår at kende, der er et symptom på kræft i munden

, Jakarta - Oral cancer udvikler sig i enhver del af munden, såsom læberne, tandkødet, tungen, kindernes indre eller mundvigen. Mundkræft er en af ​​flere kræftformer, der er grupperet under kategorien hoved-halskræft. Derfor behandles kræft i mundhulen og andre hoved- og halskræftformer på samme måde.

Et af de tidlige symptomer på kræft i munden er udseendet af læsioner i munden. Nå, de læsioner, der opstår, kan meget ligne almindelig trøske. Derfor skal du kende forskel på almindelig trøske og mundkræft, så du kan få den rigtige behandling.

Læs også: Dette er forskellen mellem mundkræft og tungekræft

Erkend forskellen mellem mundtrøske og tegn på mundkræft

Almindelige kræftsår forårsager generelt en brændende, stikkende eller prikkende fornemmelse, før læsionerne er synlige. I sine tidlige stadier er kræft i munden sjældent smertefuldt. Unormal cellevækst vises normalt som flade pletter. Mens kræftsår normalt er runde med røde kanter, og midten af ​​kræftsår kan se hvidt, gråt eller gult ud.

Kræftsår er ofte smertefulde, men ikke ondartede. Det vil sige, at trøske ikke bliver til kræft. Kræftsår heler normalt inden for to uger. Mere end det, skal du være på vagt og straks konsultere en læge. Oral cancer er generelt karakteriseret ved følgende symptomer:

1. Hudceller føles tykkere

De flade celler, der dækker overfladen af ​​munden, tungen og læberne, kaldes pladeceller. Størstedelen af ​​orale kræftformer starter i disse celler. Forekomsten af ​​hvide eller røde pletter inde i munden eller på læberne kan være et potentielt tegn på planocellulært karcinom. Huden kan føles tykkere eller nodulær, eller der kan være et vedvarende sår (sår). Det, der adskiller det fra almindelig trøske, er karakteren af ​​denne lidelse er normalt vedvarende og forsvinder ikke.

2. Blandede røde og hvide pletter vises

En blanding af røde og hvide pletter i munden kaldes erythroleukoplakia. Erythroleukoplaki er unormal cellevækst, der kan udvikle sig til kræft. Hvis de røde og hvide pletter varer ved i mere end to uger, bør du søge tandlæge så hurtigt som muligt.

Læs også: Pas på, cigaretter kan forårsage kræft i munden

3. Røde pletter vises

Lyse røde pletter i munden, der ligner og føles som fløjl, kaldes erythroplakia. Det kan også være et tidligt tegn på kræft. Lancering fra sundhedslinje, i 75 til 90 procent af tilfældene er erythroplakia kræft, så ignorer ikke de farvestrålende pletter, der opstår i munden.

4. Hvide pletter vises

Hvide eller grå pletter inde i munden eller på læberne kaldes leukoplakia eller keratose. Irritation fra ru tænder, ødelagte tandproteser eller tobak kan forårsage celleovervækst og producere disse pletter. At ved et uheld bide indersiden af ​​kinden eller læben kan også udløse leukoplaki.

Eksponering for kræftfremkaldende stoffer kan også få disse plastre til at udvikle sig. Disse pletter indikerer, at vævet er unormalt og kan blive ondartet. Men i de fleste tilfælde er leukoplaki godartet. Plastrene kan være ru og hårde og svære at skrabe af. Leukoplaki udvikler sig generelt langsomt, over uger eller måneder.

5. Tungen gør ondt

Du kan finde erythroplaki overalt i munden, men det er mest almindeligt på mundbunden under tungen eller i tandkødet bag de bagerste tænder. Undersøg munden omhyggeligt en gang om måneden for tegn på abnormiteter. Brug et forstørrelsesspejl under stærkt lys for at få et klart udsyn. Træk forsigtigt tungen ud med en ren finger og undersøg undersiden. Se på siderne af tungen og indersiden af ​​kinderne og undersøg de ydre og indre læber.

Læs også: Ignoreret, oral kræft kan være dødelig om 3 år

Hvis du finder ovenstående symptomer, bør du straks konsultere en læge. Inden du besøger en klinik eller et hospital, kan du bestille tid hos en læge først gennem ansøgningen . Du kan finde ud af det estimerede tidspunkt for din tur ind, så du ikke skal sidde længe på hospitalet. Du skal blot vælge lægen på det rigtige hospital i henhold til dine behov gennem ansøgningen.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Mundkræft.
Healthline. Hentet 2020. 5 billeder af mundkræft.