Genkend de tidlige symptomer på spytkirtelkræft

, Jakarta - Kræft kan forekomme overalt i kroppen, selv i uventede dele af kroppen. En af dem er spytkirtlerne. Spytkirtlerne laver spyt eller spyt for at holde mund og svælg fugtig. Denne væske indeholder enzymer, der hjælper med at nedbryde mad.

Spytkirtlerne spiller en stor rolle i forebyggelsen af ​​mund- og halsinfektioner. Men hvis der opstår kræft, vokser unormale celler i kirtlen ude af kontrol. Der er to hovedtyper af spytkirtelkræft. Så hvad er symptomerne på spytkirtelkræft, der kan genkendes? Tjek diskussionen herunder!

Læs også: Der er en klump under hagen, sådan skal man håndtere sialolithiasis

Symptomer på spytkirtelkræft

Spytkirtlerne er på hver side af ansigtet og under tungen. Flere vigtige nerver og andre strukturer løber gennem eller tæt på spytkirtlerne og er påvirket af spyttumorer. Symptomer på spytkirtelkræft, der kan genkendes, er:

  • En klump eller hævelse i munden, kinden, kæben eller halsen.
  • Smerter i mund, kinder, kæbe, ører eller nakke, der ikke går væk.
  • Forskellen mellem størrelsen og formen på venstre og højre side af ansigtet eller halsen.
  • Følelsesløshed i en del af ansigtet.
  • Muskelsvaghed på den ene side af ansigtet.
  • Svært ved at åbne munden vidt.
  • Væske dræner fra øret.
  • Synkebesvær.

Mange af disse spytkirtelkræftsymptomer kan også være forårsaget af godartede (ikke-cancerøse) spytkirteltumorer eller af andre tilstande. Men hvis en person har nogle af disse problemer, er det vigtigt at søge læge med det samme, så årsagen kan findes og behandles, hvis det er nødvendigt.

Hvis du har mistanke om symptomer på spytkirtelkræft, skal du straks tale med din læge via appen . Udfør en diagnose for at få de rigtige resultater, hvis symptomerne ikke forsvinder eller bliver værre.

Læs også: Ældre mennesker og mundtørhed, hvad er forholdet?

Typer af spytkirtelkræft, du behøver at kende

Dybest set har spytkirtlerne til opgave at producere spyt og flyde det ind i munden. I spyttet, der flyder, er der enzymer, som er vigtige i processen med at fordøje maden.

Dette enzym fungerer som et antistof, der beskytter mund og svælg mod infektion. En af de lidelser, der kan angribe denne kirtel, er en godartet tumor, der kan udvikle sig til kræft.

Efter at have forstået symptomerne på spytkirtelkræft, er det nødvendigt at kende de tre typer af denne cancer, nemlig:

1. Mucoepidermoid karcinom

Denne type kræft er den mest almindelige. Mucoepidermoid karcinom opstår normalt i ørespytkirtlen.

2. Cystisk karcinom

Cystisk karcinom vokser generelt langsomt. Men over tid kan denne type spytkirtelkræft spredes langs nerverne.

3. Adenocarcinom

Denne kræftsygdom opstår i begyndelsen i cellerne i spytkirtlerne. Sammenlignet med andre er denne type kræft sjælden.

Desværre opdages spytkirtelkræft ofte for sent og kendes først, når den er alvorlig. Fordi denne kræftsygdom kan opstå uden at være præget af specifikke symptomer. Med tiden vil spytkirtelkræft begynde at vise symptomer i form af en smertefri klump, der opstår omkring kæben, halsen eller munden.

Mennesker med denne sygdom oplever også symptomer på hævede kinder, følelsesløshed i en del af ansigtet, udflåd fra ørerne og besvær med at synke og åbne munden vidt.

Læs også: Årsager til tør mund, selvom du har fået nok

Mennesker, der har fået strålebehandling for hoved- og halskræft, kan have større chance for at udvikle spytkirtelkræft senere i livet.

Forældre har også en større chance for at få spytkirtelkræft, selvom folk i alle aldre har potentialet til at opleve det. Mænd er i højere risiko end kvinder for spytkirtelkræft.

Genetiske faktorer kan også øge risikoen, men det er sjældent. Det er den forklaring, der kan kendes fra symptomerne på spytkirtelkræft og de typer, der kan opstå.

Reference:
Kræft. Tilgået i 2021. Spytkirtelkræft: Symptomer og tegn
Kræft. Tilgået i 2021. Tegn og symptomer på spytkirtelkræft
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Hvad skal du vide om spytkirtelkræft
WebMD. Hentet 2021. Hvad er spytkirtelkræft?