Disse 8 risici kan udløse næseblod

, Jakarta – Næseblod er en meget almindelig sundhedstilstand. I Amerika vil 1 ud af 7 mennesker opleve en næseblod i deres liv. Gå ikke i panik, hvis du har en næseblod, for blødning fra næsen er normalt ikke en alvorlig tilstand.

Alligevel kan næseblod stadig forstyrre komforten for den syge på farten. Derfor er det meget vigtigt at kende de risikofaktorer, der kan udløse næseblod, så du kan forhindre, at denne tilstand opstår.

Vidste du, at der i næsen er mange små blodkar, som er placeret på overfladen af ​​næsen og let knækker. Forskellige tilstande kan få blodkarrene i næsen til at briste, hvilket resulterer i næseblod eller det, man i medicinske termer også kalder næseblod.

Næseblod kan opdeles i to typer. Forreste næseblod opstår, når et blodkar foran næsen brister og bløder. Og posteriore næseblod, der opstår bag eller den dybeste del af næsen. I dette tilfælde kan blodet strømme til bagsiden af ​​halsen. Posterior næseblod er en type næseblod, der kan være farlig.

Læs også: Næseblod og blodigt snot, hvad er mere farligt?

Årsager og risikofaktorer ved næseblod

Der er mange årsager til næseblod, men de mest almindelige er tør luft og vanen med at pille næse. Disse to ting kan få de fine blodkar i næsen til at briste, hvilket resulterer i blødninger.

Ud over de to ovenstående årsager er her nogle risikofaktorer, der kan udløse næseblod:

  1. Nyser for hårdt eller for ofte.

  2. Formen af ​​en skæv næse, enten på grund af arv eller skade.

  3. Skade på næsen.

  4. Allergi.

  5. Kronisk bihulebetændelse.

  6. Overdreven brug af næsespray.

  7. En infektion, der forårsager en stoppet næse som influenza.

  8. At tage medicin, såsom antihistaminer og dekongestanter mod allergi, forkølelse eller bihuleproblemer, kan også udtørre næseslimhinden.

Læs også: Gå ikke i panik, dette forårsager næseblod hos børn

De mere alvorlige årsager til næseblod omfatter:

  • Højt blodtryk.

  • Blødningsforstyrrelser.

  • Blodkoagulationsforstyrrelser.

  • Kræft.

De fleste næseblod kræver ikke lægehjælp. Du rådes dog til straks at gå til lægen, hvis næseblødningen varer mere end 20 minutter eller en næseblødning, der opstår efter en skade. Fordi det kan være et tegn på en mere alvorlig posterior næseblod.

Skader, der kan forårsage næseblod, omfatter et fald, en bilulykke eller et slag i ansigtet. Næseblod, der opstår efter en skade, kan indikere en brækket næse, kraniebrud eller indre blødninger.

Læs også: Har du brug for en endoskopisk næseundersøgelse for næseblod?

Sådan forebygger du næseblod

Efter at have kendskab til risikofaktorerne for næseblod ovenfor, kan du også forhindre næseblod på følgende måder:

  • Brug en luftfugter derhjemme for at forhindre, at luften tørrer ud.

  • Pluk ikke næse ofte. Hvis du vil pille din næse, så gør det forsigtigt og stik ikke for dybt.

  • Undgå at pudse næse eller nyse for hårdt.

  • Hold op med at ryge, fordi rygning kan reducere næsens fugtighed og øge risikoen for næseirritation.

  • Begræns forbruget af aspirin, som kan fortynde blodet og bidrage til næseblod. Tal med din læge om dette først, fordi aspirin kan være nødvendigt for din helbredstilstand.

  • Brug antihistaminer og dekongestanter med måde, da de kan udtørre din næse.

  • Hold næsepassagerne fugtige ved at bruge en saltvandsspray eller gel. Du kan også ansøge vaseline på næseborenes vægge tre gange om dagen.

Det er de 8 risikofaktorer for næseblod, som du skal være opmærksom på. Hvis du er syg og har brug for lægeråd, skal du blot bruge appen . Du kan kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak at søge sundhedsråd når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
Healthline. Hentet 2020. Hvad forårsager næseblod og hvordan man behandler dem.