Her er trinene til at forhindre skoldkopper

Jakarta - skoldkopper er en let smitsom sygdom og kan spredes hurtigt. Selvom skoldkopper er mere almindelig hos børn under 10 år, er det muligt for voksne at opleve det. Så hvordan undgår man denne sygdom, når der er mennesker omkring dig, der oplever kopper? Så for at du ikke bliver smittet, er her trinene til at forhindre skoldkopper.

Læs også: Skoldkopper kan virkelig forårsage lungebetændelse?

Lær mere om skoldkopper

Skoldkopper, også kendt som skoldkopper i medicinske termer, er en sygdom forårsaget af varicella zoster-virus. Denne sygdom kan genkendes på dens karakteristiske symptomer, nemlig fremkomsten af ​​væskefyldte knopper (klumper), der klør og generelt spredes i hele kroppen.

Skoldkopper er faktisk en almindelig sygdom, som kan opleves af alle aldre. Men mennesker med svækket immunforsvar, såsom spædbørn, børn, gravide kvinder og ældre har normalt større risiko for at få skoldkopper. Denne sygdom kan også ramme voksne og forårsage mere alvorlige symptomer end børn.

Læs også: Mennesker med skoldkopper er sårbare over for hævede lymfeknuder?

Her er trinene til at forhindre skoldkopper

Indtil nu er den mest effektive måde at forebygge skoldkopper på at immunisere. Eksperter siger, at skoldkoppeimmunisering er meget sikker og også effektiv til at give fuldstændig beskyttelse mod den virus, der forårsager skoldkopper. Næsten 90 procent af de mennesker, der er blevet vaccineret, får ikke skoldkopper. Hvis en person fortsætter med at få skoldkopper, selvom de har modtaget vaccinen, er sværhedsgraden af ​​skoldkoppesymptomer normalt ikke for alvorlig sammenlignet med personer, der ikke får vaccinen.

Koppevaccination anbefales til alle børn under 13 år, og som aldrig har haft skoldkopper, samt voksne, der aldrig er blevet immuniseret og aldrig har haft skoldkopper før.

Folk, der har haft skoldkopper, behøver ikke at blive vaccineret igen, fordi deres kroppe har opbygget et immunsystem, der kan beskytte dem mod denne virus for livet. Ligeledes med børn født af mødre, der har haft skoldkopper. Moderens immunforsvar kan overføres til barnet gennem moderkagen og modermælken (ASI) i flere måneder efter det er født.

Hos børn kan den første injektion af skoldkoppe- eller skoldkoppevaccinen gives, når barnet er 12 til 15 måneder gammelt, og den næste injektion kan gives, når barnet er 2 til 4 år. I mellemtiden, hos ældre børn og voksne, skal vaccination udføres to gange med et minimumsinterval på 28 dage.

Skoldkoppevaccinen kombineres normalt med andre sygdomsvacciner, såsom MMRV-immunisering. MMRV-vaccinen bruges til at forebygge mæslinger, fåresyge, luftvejsallergi og skoldkopper.

Læs også: Dette er grunden til, at skoldkopper er let smitsom

Hvordan man overfører skoldkopper

Varicella zoster-virus, der forårsager skoldkopper, kan overføres meget nemt og hurtigt. Den måde, hvorpå denne virus spredes, er gennem luften, når en inficeret person hoster eller nyser. Derudover kan du også få skoldkopper, hvis du kommer i direkte kontakt med slim, spyt eller væsker fra vabler, som den syge har.

Folk, der har skoldkopper, har også potentiale til at overføre virussen fra to dage før udslætssymptomerne viser sig, indtil alle de tørre skorper på sårene forsvinder. Derfor bør folk, der er syge med skoldkopper, ikke forlade huset først for at flytte for ikke at overføre virussen til andre.

Skoldkopper bliver normalt bedre med tiden. Hvis skoldkopperne, du oplever, ikke forbedres, er det tilrådeligt straks at søge læge på det nærmeste hospital for at bestemme de passende behandlingstrin.

Reference:
CDC. Tilgået i 2021. Skoldkopper (Varicella).
Børnehospitalet Los Angeles. Tilgået i 2021. Skoldkopper: Symptomer, behandling og forebyggelse.
Healthline. Tilgået i 2021. Sådan forebygger du skoldkopper.