Vær forsigtig, siddende vind kan forårsage åndenød

, Jakarta – Vinden sidder eller hjertekrampe er den medicinske betegnelse for brystsmerter eller ubehag på grund af koronar hjertesygdom. Dette sker, når hjertemusklen ikke får så meget blod, som den har brug for. Dette sker normalt, fordi en eller flere af hjertets arterier er indsnævret eller blokeret, også kaldet iskæmi.

Siddende vind forårsager normalt et ubehageligt tryk, en følelse af mæthed, en klemmefornemmelse eller smerter i midten af ​​brystet, såsom åndenød. Du kan også føle ubehag i nakke, kæbe, skuldre, ryg eller arme.

Siddende vind kan påvirke hjertefunktionen

Siddende vind kan påvirke hjertefunktionen og forårsage iskæmisk kardiomyopati. Mennesker med angina, som har haft et hjerteanfald og fortsætter med at ryge, har 50 procents risiko for at få et tilbagevendende hjerteanfald og endda død.

Læs også: Det er det, der menes med siddende vind

Det skal også bemærkes, at siddende vind ikke altid er præget af åndenød eller brystsmerter. Derfor er det meget vigtigt at lave tidlig opsporing for forebyggelse og hurtigere behandling.

Der er flere symptomer på angina, der skal holdes øje med ud over åndenød, nemlig:

1. Smerter eller ubehag opstår, når hjertet skal arbejde hårdere, normalt under fysisk aktivitet.

2. Opstår ikke pludseligt, og smerteepisoder har tendens til at være de samme.

3. Varer normalt kort tid (5 minutter eller mindre).

4. Symptomerne aftager efter hvile eller indtagelse af medicin.

5. Symptomer kan ligne gastryk i maven eller ligne fordøjelsesbesvær.

6. Kan være som brystsmerter, der stråler ud til armene, ryggen eller andre områder.

Hvis brystsmerter varer mere end et par minutter og ikke forsvinder, når du hviler eller tager medicin, kan det være et tegn på, at du har et hjerteanfald, og du bør straks søge lægehjælp. Hvis ubehag i brystet er et nyt symptom, er det vigtigt at se en læge for at finde ud af, hvad der forårsager brystsmerterne og få den rette behandling.

Mere information om angina kan rekvireres direkte til lægen på . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give den bedste løsning. Det er nemt, bare Hent Ansøgning via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge du kan vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .

Læs også: 4 Første håndtering, når du oplever siddende vind

Forebyg vindsiddende ved at kende risiciene

Når du kender den alvorlige virkning af ubehandlet angina, er det en god idé at kende risikofaktorerne for denne sygdomstilstand.

1. Rygning

Rygning og langvarig udsættelse for passiv rygning kan beskadige de indre vægge af arterierne, herunder arterierne til hjertet, hvilket tillader kolesterolaflejringer at samle sig og blokere blodgennemstrømningen.

2. Har diabetes

Diabetes øger risikoen for koronararteriesygdom, som forårsager angina og hjerteanfald ved at accelerere åreforkalkning og øge kolesterolniveauet.

Læs også: Myte eller fakta, siddende vind kan forårsage død

3. Øget højt blodtryk

Over tid beskadiger forhøjet blodtryk arterierne ved at accelerere hærdning af arterierne.

4. Højt kolesterol- eller triglyceridniveau i blodet

Kolesterol er en vigtig faktor, der kan indsnævre arterier i hele kroppen, inklusive hjertet. Forhøjet LDL-kolesterol kan sætte dig i fare for angina og hjerteanfald.

5. Familiehistorie om hjertesygdomme

Hvis et familiemedlem har kranspulsåresygdom eller har haft et hjerteanfald, har du større risiko for at udvikle angina.

6. Ældre Alder

Mænd over 45 og kvinder over 55 har større risiko end yngre voksne.

7. Mangel på motion

En stillesiddende livsstil bidrager til højt kolesteroltal, højt blodtryk, type 2-diabetes og fedme.

8. Fedme

Fedme er ofte forbundet med højt kolesteroltal i blodet, højt blodtryk og diabetes, som alle øger risikoen for angina og hjertesygdomme. Hvis du er overvægtig, skal dit hjerte arbejde hårdere for at levere blod til din krop.

9. Stress

Stress kan øge risikoen for angina og hjerteanfald. For meget stress, såvel som følelsesmæssigt, kan også øge blodtrykket. Den stigning i hormoner, der produceres under stress, kan indsnævre arterierne og gøre siddende angina værre.

Reference:

Mayo Clinic. Tilgået 2020. Angina.
American Heart Association. Tilgået 2020. Angina Pectoris.
MedicinNet. Tilgået 2020. Angina.