Slags empati, du har brug for at kende

, Jakarta - Empati er evnen til følelsesmæssigt at forstå, hvad andre mennesker føler, se tingene fra deres synspunkt og forestille dig selv på deres sted. Grundlæggende er empati at sætte dig selv i den andens sted og føle, hvad de burde føle.

Når du ser en anden have det svært, kan du med det samme forestille dig dig selv i en andens sted og føle sympati for det, de går igennem. Mens folk generelt er ret følsomme over for deres egne følelser og følelser, kan det være lidt sværere at forstå andres tanker.

Læs også: Sådan opdager du 9 tegn på narcissistisk personlighedsforstyrrelse

Forskellige typer empati, du har brug for at kende

For mange mennesker virker det som en fuldstændig uforståelig reaktion at se en anden person i nød og reagere på den med ligegyldighed eller endda direkte fjendtlighed.

Faktisk reagerer nogle mennesker på en negativ måde, hvilket indikerer, at der ikke er nogen empatisk reaktion på andre menneskers nød.

Der er forskellige former for empati, som en person kan opleve, nemlig:

  • Affektiv empati. Indebærer evnen til at forstå andres følelser og reagere passende. Denne følelsesmæssige forståelse kan få en person til at føle sig bekymret over andres velfærd, eller den kan forårsage følelser af personlig nød.
  • Somatisk empati. En slags fysisk reaktion som reaktion på, hvad andre mennesker oplever. Folk oplever nogle gange fysisk, hvad andre mennesker føler. For eksempel, når du ser en anden føle sig flov, kan du få ondt i maven eller gøre ondt.
  • Kognitiv empati. Indebærer evnen til at forstå en anden persons mentale tilstand, og hvad de måtte tænke som reaktion på situationen. Dette har at gøre med, hvad psykologer kalder teori om sind, eller tanker om, hvad andre mennesker tænker.

Læs også: Selfie på katastrofestedet er ikke sympati, dette er bevis på psykologiske lidelser

Anvendelser og indvirkning af empati i livet

Mennesker kan være meget egoistiske, endda grusomme. Det er dog ikke alle, der altid engagerer sig i egoistisk adfærd. Hvad får dig til at føle andres smerte og reagere med venlighed?

Der er en række fordele ved at føle empati:

  • Empati sætter mennesker i stand til at opbygge sociale relationer med andre. Ved at forstå, hvad folk tænker og føler, kan man reagere hensigtsmæssigt i sociale situationer. At have sociale relationer er vigtigt for fysisk og psykisk velvære.
  • Empati med andre får dig til at lære at regulere dine egne følelser. Følelsesmæssig regulering er vigtig, fordi den giver dig mulighed for at styre, hvordan du har det, selv i tider med stor stress, uden at føle dig overvældet.
  • Empati tilskynder adfærd til at hjælpe andre. Ikke alene er det mere sandsynligt, at du engagerer dig i hjælpsom adfærd, når du føler empati for en anden person, men andre mennesker er også mere tilbøjelige til at hjælpe dig, når de har empati.

Det er bare ikke alle, der føler empati i enhver situation. Nogle mennesker kan naturligt være mere empatiske, men andre har en tendens til at føle sig mere empatiske over for nogle mennesker og mindre over for andre.

Læs også: 7 måder at håndtere en narcissistisk personlighedsforstyrrelse partner på

Flere forskellige faktorer, der spiller ind i denne trend omfatter:

  • Hvordan folk ser på andre mennesker.
  • Hvordan mennesker forholder sig til andres adfærd.
  • Hvad giver folk skylden for andres problemer.
  • Tidligere erfaringer og forventninger.

Det er det, du skal vide om typerne af empati. Hvis du har intentionen om at dyrke en følelse af empati for at blive endnu bedre, kan du diskutere mere med psykologer gennem ansøgningen om hvordan. Kom nu, Hent Ansøgning lige nu!

Reference:
Meget godt Familie. Tilgået i 2021. Hvad er empati?