Lider af mundkræft, her er behandlingsmulighederne

, Jakarta - Oral cancer opstår, når kræftceller udvikler sig i mundens væv. I starten er kræft i mundhulen svær at opdage, og kun sår, der ligner kræftsår, opstår. Over tid heler disse sår ikke. Sår kan opstå overalt i munden, herunder på overfladen af ​​tungen, læberne, inde i kinderne, på tandkødet, på taget og bunden af ​​munden, på mandlerne, til spytkirtlerne.

Læs også: Kommer uden smerte, mundkræft kan være dødelig

Mundkræft opstår for det meste efter 40-års alderen, og risikoen er dobbelt så høj hos mænd end hos kvinder.

Symptomer på kræft i munden

De tidlige symptomer på kræft i munden er karakteriseret ved udseendet af læsioner eller tumorer i munden. Faktisk forårsager oral cancer ofte ingen tegn eller symptomer. Efterhånden som kræftceller vokser, vil patienten opleve følgende:

  • Udseende af pletter på slimhinden i munden eller tungen, der er røde eller røde og hvide;

  • Kræftsår, der ikke går væk;

  • Hævelse, der varer i mere end 3 uger;

  • En klump eller fortykkelse af huden eller slimhinden i munden;

  • smerte ved synkning;

  • Tænder falder ud uden nogen åbenbar grund;

  • Kæbesmerter eller stivhed;

  • Ondt i halsen;

  • Der er en fornemmelse, som om noget sidder fast i halsen;

  • Tungen er smertefuld;

  • Hæshed;

  • Smerter i nakke eller øre, der ikke går væk.

Hvis du oplever nogen af ​​disse symptomer, betyder det ikke, at du har kræft i munden. Derfor bør du straks konsultere en læge for at være sikker. Bestil nu en tid hos en læge via appen . igennem , kan du finde ud af det estimerede tidspunkt for din tur ind, så du ikke skal sidde længe på hospitalet. Du skal blot vælge lægen på det rigtige hospital i henhold til dine behov gennem ansøgningen.

Hvad forårsager oral kræft?

Mundkræft starter ofte i de tynde, flade celler (pladecelleceller), der beklæder læberne og indersiden af ​​munden. De fleste orale kræftformer er pladecellekræft. Det er ikke klart, hvad der forårsager mutationerne i pladecelleceller, der forårsager kræft i munden. Men læger har identificeret faktorer, der øger risikoen for kræft i munden, såsom rygning, drikke alkohol eller indtagelse af usund mad.

Læs også: Ignoreret, oral kræft kan være dødelig om 3 år

Muligheder for behandling af mundkræft

Behandlingen afhænger af kræftens placering, stadie og den syges helbredstilstand. En kombination af behandlinger kan være nødvendig. Her er nogle muligheder at vælge imellem:

  1. Operation

Kirurgisk fjernelse af tumoren involverer fjernelse af tumoren og de omgivende sunde vævsmargener. Små tumorer vil kræve mindre operation, men for større tumorer kan operation involvere fjernelse af en del af tungen eller kæbeknoglen. Hvis kræften har spredt sig til lymfeknuderne i nakken, vil kræftlymfeknuderne og beslægtet væv i nakken blive fjernet kirurgisk.

  1. Stråleterapi

Oral cancer er følsom over for strålebehandling. Det skyldes, at røntgenstråler virker på at beskadige DNA'et i tumorceller og derved ødelægge cellernes evne til at formere sig. Mennesker med kræft i mundhulen i et tidligt stadie har kun brug for strålebehandling, men denne behandling kan kombineres med operation, kemoterapi eller begge dele for at forhindre, at kræften vender tilbage.

  1. Kemoterapi

Kemoterapi går ud på at bruge stærke doser lægemidler til at beskadige kræftcellernes DNA og hæmme cellernes evne til at reproducere. Kemoterapimedicin kan dog skade sundt væv.

  1. Målrettet lægemiddelterapi

Målrettet lægemiddelbehandling bruger lægemidler kendt som monoklonale antistoffer til at ændre aspekter af kræftceller, der hjælper dem med at vokse. Cetuximab eller Erbitux bruges ofte til kræft i munden eller kræft, der har spredt sig til hoved og nakke. Målrettede lægemidler kombineres også ofte med strålebehandling eller kemoterapi.

Læs også: Kræftsår går aldrig væk, prøv 5 naturlige midler

Det er behandlingsmulighederne til behandling af oral cancer. Undgå dårlige vaner, såsom at ryge, drikke alkohol, spise fed mad og bruge ulovlige stoffer. Disse vaner øger chancerne for at udvikle kræft i munden.

Reference:
Mayo Clinic. Hentet 2019. Mundkræft.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2019. Hvad du bør vide om mundkræft.