At grine for bredt kan forårsage kæbeforskydning

Jakarta - For nylig blev sociale medier chokeret over historien om en 45-årig mand, som ikke kunne lukke kæben på grund af at grine for højt. I videoen delt af TikTok-kontoen @dr.helmiyadi_spot forklares det, at manden er mistænkt for at have en kæbeluksation. Så var mandens kæbe endelig i stand til at lukke igen efter at have fået behandling af lægen.

I medicinske termer er den kæbeluksation, som manden i videoen oplever, også kendt som en kæbeledsluksation. Det temporomandibulære led eller kæbeleddet er et arrangement af indbyrdes forbundne knogler mellem over- og underkæben. Dens funktion er, at kæben kan åbne og lukke ordentligt.

Læs også: 6 nemme trin til at forhindre dislokation

Forskellige årsager til kæbeluksation

En kæbeluksation opstår, når underkæbeknoglen skifter fra sin relation til overkæben. Den forskudte knogle kan returneres til sin oprindelige position. Denne tilstand kan dog stadig forårsage smerte og gøre det svært at sove og spise.

Den mest almindelige årsag til kæbeluksation er fysisk traume i ansigtet. For eksempel et hårdt slag i ansigtet, en skade under sport, en ulykke og et fald. I nogle tilfælde, som oplevet af den tidligere beskrevne mand, kan kæbeluksation også forekomme på grund af at åbne munden for vidt, såsom når man griner eller gaber.

At grine eller gabe for meget kan flytte kæbeknoglen og forårsage kæbeforskydning. Derudover kan denne tilstand opstå, når man bider noget stort, kaster op eller under en undersøgelse hos tandlægen. Derfor bør du være mere forsigtig, når du åbner munden, især når du griner eller gaber.

Læs også: Mange atleter gør, er iskompress effektiv til at overvinde ledluksation?

Kæbeluksationer kan forårsage en række symptomer, såsom:

  • Smerter i kæben eller ansigtet.
  • Underkæbens position er ikke parallel med overkæben.
  • Kæben er svær at bevæge.
  • Kan ikke holde min mund.
  • Det er svært at tale.

Hvis du oplever disse symptomer efter at have grinet eller gabet for meget, skal du straks gå til det nærmeste hospitals skadestue for at få behandling. Hvis du har yderligere spørgsmål om dette, kan du også Hent Ansøgning at spørge lægen.

Behandling for kæbeluksation

Hvis der er mistanke om en kæbeluksation, så forsøg aldrig selv at reorganisere kæben, da dette kan være farligt og faktisk kan forværre tilstanden. Det er bedst at blive tjekket ud med det samme, hvis du ikke er sikker på, om de symptomer, du oplever, er symptomer på en kæbeluksation.

Når kæben begynder at føles smertefuld at røre ved, eller har svært ved at åbne og lukke munden, skal du straks gå til det nærmeste hospital. For at bekræfte diagnosen kæbeluksation vil lægen foretage en røntgenundersøgelse for at se kæbens tilstand.

Læs også: Kend ins og outs af knæluksation

Derefter vil lægen manuelt returnere kæben til dens oprindelige position. Denne procedure er kendt som manuel reduktion. Her er trinene:

  • Lægen vil placere begge tommelfingre på de nederste kindtænder, til venstre og højre.
  • Derefter placeres de andre fire fingre på den ydre kæbe.
  • Derefter vil lægen med et fast greb trykke og skubbe underkæbeknoglen for at vende tilbage til sin oprindelige position.

Efter at kæben er vendt tilbage til sin oprindelige position, vil lægen dække kæben og hovedet med gaze. Målet er at forhindre, at kæben flytter sig tilbage under helingsperioden. Gazeforbindingen skal normalt bruges i flere dage.

Under helingsprocessen vil lægen også råde dig til ikke at gabe eller åbne kæben for stort. Dette er for at forhindre, at tilstanden bliver værre.

I tilfælde af alvorlig kæbeluksation kan kirurgi være den eneste måde at bringe kæben tilbage til dens korrekte position. Kirurgi udføres for at reducere størrelsen af ​​musklerne omkring kæben, for at stramme kæbeleddet og forhindre fremtidige dislokationer.

Reference:
Medicinske nyheder i dag. Hentet 2020. Er min kæbe brækket eller forskudt?
HealthDirect. Hentet i 2020. Kæbeluksation.
Healthline. Hentet i 2020. Brækket eller forskudt kæbe.