Sammenhængen mellem trombocytopeni og denguefeber, som du har brug for at kende

, Jakarta - Dengue hæmoragisk feber (DHF) er en sygdom, der er ret almindelig hos indonesere, især i regntiden. Denguefeber er ikke en sygdom, der overføres fra person til person. Overførsel sker gennem virusstik fra myg Aedes Aegypti . Morgen eller aften er det mest sårbare tidspunkt for myggestik, der forårsager denguefeber. Derfor skal du være på vagt på det tidspunkt.

Selvom det er ret almindeligt i Indonesien, skal denguefeber være meget forsigtig på grund af dens potentielle komplikationer. En af komplikationerne ved DHF, som man skal være opmærksom på, er et fald i antallet af blodplader, som kan forårsage trombocytopeni.

Læs også: 5 Symptomer på DHF, der ikke kan ignoreres

Forbindelsen mellem trombocytopeni og denguefeber

Blodplader (blodplader) spiller en vigtig rolle i standsning af blødning og blodkoagulationsprocessen. Blodplader spiller også en rolle i kroppens forsvarsmekanisme gennem en proces kendt som sammenklumpning eller agglutination. Normalt varierer antallet af blodplader i den menneskelige krop fra 150.000-400.000 pr. mikroliter. Dengue-virus kan reducere antallet af blodplader til under 150.000 pr. mikroliter.

Et lavt blodpladetal kan gøre det sværere for blodet at størkne, så personen kan miste mere blod. Derfor er det vigtigt at diagnosticere trombocyttallet så tidligt som muligt for at behandle DHF effektivt, fordi der ikke er noget specifikt lægemiddel til at behandle DHF.

Faldet i blodplader på grund af DHF er klassificeret i fire kategorier. En person er inkluderet i lavrisikokategorien, hvis trombocyttallet stadig er inden for 100.000 pr. mikroliter. Hvis blodpladerne falder til 40.000-100.000 per mikroliter, betyder det, at personen er i moderat risiko. Hvis blodpladerne reduceres til under 40.000 per mikroliter, betyder det, at personen har høj risiko for komplikationer.

Grunden til at dengue-virussen er i stand til at reducere antallet af blodplader

Når en myg, der bærer dengue-virus, bider et menneske, kommer dengue-virussen ind i blodbanen og binder sig til blodplader. Derefter replikerer denne virus, hvilket forårsager en multiplikation af den infektiøse virus. Som et resultat har inficerede blodpladeceller en tendens til at ødelægge normale blodplader, hvilket er en af ​​hovedårsagerne til nedsat blodpladetal.

Læs også: 3 faser af denguefeber, du skal kende

I mellemtiden aktiverer sygdomsbekæmpende celler automatisk kroppens naturlige forsvarssystem mod dengue-virussen. Disse celler ødelægger normale blodplader ved at tro, at de er fremmedlegemer. Derudover resulterer undertrykkelsen af ​​knoglemarven af ​​dengue-virussen i et reduceret antal blodplader, fordi knoglemarven er centrum for produktionen af ​​alle blodceller, inklusive blodplader.

Komplikationer som følge af nedsat blodpladetal

Selvom feberen er aftaget, skal en person, der er blevet smittet med dengue, stadig gennemgå en blodpladekontrol. Årsagen er, at faldet i blodplader har potentialet til at forårsage lækage af blodkapillærer, hvilket kan føre til kredsløbssvigt og shock. Ydermere kan DHF uden ordentlig behandling forårsage død. Symptomer, man skal være opmærksom på ved komplikationer af DHF, er blødende hud, næse eller blødende tandkød og muligvis indre blødninger. Når disse symptomer har vist sig, kræver en person, der oplever det, en blodpladetransfusion så hurtigt som muligt.

Læs også: Myter og fakta om DHF

Udover at få en transfusion, er der nogle naturlige midler, der kan hjælpe med at genoprette blodpladetallet. Løsningen omfatter nogle livsstilsændringer og indtagelse af visse fødevarer, der øger blodpladeproduktionen, såsom papaya, mælk, granatæble, græskar og fødevarer rige på vitamin B9.

Oplever du dengue-lignende symptomer? Kontakt straks en læge for at være sikker. Inden du besøger en klinik eller et hospital, kan du nu bestille tid hos en læge først. igennem , kan du finde ud af det estimerede tidspunkt for din tur ind, så du ikke skal sidde længe på hospitalet. Du skal blot vælge lægen på det rigtige hospital i henhold til dine behov gennem ansøgningen.

Reference:
Tata Sundhed. Tilgået 2020. Dengue: Understanding Platelet Level Count.
Medanta Organisation. Tilgået 2020. Dengue: Fem ting, du behøver at vide.