Her er, hvad der sker med kroppen, når du har bronkitis

, Jakarta – Bronkitis er en almindelig lungesygdom, især blandt rygere. De fleste ved kun, at bronkitis kan få den syge til at hoste i dagevis. Men ved du, hvad der virkelig sker i din krop, når du har bronkitis? Se yderligere forklaring her.

I de menneskelige lunger er der bronkier, som er de vigtigste luftveje. Bronkierne fungerer som kanaler, der fører luft til og fra lungerne. Men når en person har bronkitis, bliver de store luftveje i lungerne, nemlig luftrøret og bronkierne, betændt på grund af infektion med vira eller bakterier. Bronkitis er oftest forårsaget af virusinfektioner såsom rhinovirus, respiratorisk syncytialvirus (RSV), influenzavirus og coxsakievirus . Mennesker med bronkitis vil normalt opleve en hoste, der kan vare i en uge eller mere.

Bronkitis kan opdeles i to typer, nemlig:

  • Akut bronkitis. Denne type bronkitis er mere almindelig hos børn under 5 år. Akut bronkitis går normalt over af sig selv inden for 7-10 dage. Dog kan hostesymptomerne vare længere.

  • Kronisk bronkitis. Mens kronisk bronkitis, er mere erfarne af voksne i alderen 40 år og derover. Restitutionsperioden er også længere, hvilket kan vare op til to måneder. Kronisk bronkitis kan også indgå i kategorien kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Læs også: Dette er forskellen mellem lungebetændelse og bronkitis, sygdomme, der begge angriber lungerne

Årsager til bronkitis

Bronkitis er forårsaget af en virusinfektion. Den type virus, der generelt forårsager bronkitis, er den samme virus, der forårsager ARI, hvoraf den ene er influenzavirus. Denne virus kan spredes gennem dråber af slim, når en person med bronkitis hoster eller nyser.

Slimsprøjten vil være i luften i et stykke tid, derefter holde sig til overfladen af ​​en genstand og overleve i op til et døgn. Hvis det ved et uheld indåndes eller indtages, vil virussen komme ind i kroppen og angribe cellerne i bronkierne og til sidst forårsage betændelse.

Ud over at få virussen direkte fra en inficeret person, er du også i høj risiko for at udvikle bronkitis, hvis du har følgende faktorer:

  1. Være under 5 år eller mere end 40 år.

  2. Rygning eller hyppig indånding af passiv rygning.

  3. Ofte udsat for skadelige stoffer, såsom støv, ammoniak eller klor, både på arbejde og under daglige aktiviteter.

  4. Har aldrig fået en influenza- eller lungebetændelsesvaccine.

  5. Har et lavt immunforsvar. Dette kan være forårsaget af en anden akut sygdom, såsom en forkølelse eller en kronisk sygdom, der forringer kroppens immunitet.

  6. Har andre helbredsproblemer, såsom syre reflukssygdom (GERD). Alvorlig halsbrand kan irritere din hals, hvilket gør dig mere modtagelig for bronkitis.

Læs også: Hyppig rygning øger slimproduktionen

Dette er, hvad bronkitisramte kan opleve

Det mest almindelige symptom på mennesker med bronkitis er hoste. Den type hoste, som hver patient oplever, kan være forskellig, det kan være tør hoste eller slim. Hos mennesker med hostende slim er den slim, der kommer ud, normalt hvid, gul, grå eller grøn. Ud over hoste er her andre bronkitissymptomer, som patienter kan opleve:

  • Svag

  • Ondt i halsen

  • Svært at trække vejret

  • Løbende eller tilstoppet næse

  • Smerter eller ubehag i brystet

  • Mild feber

  • Hovedpine

  • Kroppen føles øm.

Andre symptomer udover hosten aftager normalt inden for en uge eller deromkring. Mens hosten kan vare ved, varer i flere uger til måneder efterfølgende.

Men du skal være opmærksom på følgende bronkitissymptomer:

  • Hoste, der varer mere end tre uger eller forårsager brystsmerter.

  • Hoste forekommer kontinuerligt (30 hoste på et minut), endda til det punkt, hvor hårde lyde kommer fra og forstyrrer søvntimerne.

  • Blod eller mørk slim ved hoste.

  • Vægten faldt drastisk.

  • Tab af bevidsthed.

Søg straks en læge, hvis du oplever nogen af ​​ovenstående symptomer. Årsagen er, at ovenstående symptomer også kan være tegn på andre sygdomme, såsom astma, bihulebetændelse eller GERD. Derfor skal du til en læge for at sikre dig den sygdom, du oplever, samt få den rette behandling.

Læs også: Vil du undgå bronkitis? Her er 5 måder at forhindre det på

Det er en forklaring på, hvad der sker med kroppen, når du har bronkitis. Hvis du vil vide mere om bronkitis, skal du bare spørge eksperterne direkte ved hjælp af appen . Du kan tale om helbredsproblemer og bede om helbredsråd fra en læge igennem Video/taleopkald og Snak når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.