A, B, O, AB, Lær mere om blodtype

, Jakarta – Kender du din blodtype? Hvis ikke, så tag straks en blodprøve, for det er vigtigt at kende din blodtype. At kende din blodtype gør det lettere for læger, hvis du en dag har brug for en blodtransfusion eller planlægger at donere blod.

Ikke alle blodtyper er egnede til donation eller accept. Modtagelse af blod, der ikke matcher din blodtype, udløser et immunrespons, der kan være livstruende. Det er en vigtig grund til, at du skal kende din blodtype. For flere detaljer, lad os se følgende forklaring.

Læs også: Bliv ikke forvirret, dette er forskellen mellem blodtype og blodrhesus

Om blodtype du behøver at vide

En persons blodtype bestemmes af, hvilken type antigen de røde blodlegemer har. Et antigen er et stof, der hjælper kroppen med at skelne mellem sine egne celler og potentielt skadelige fremmede celler. Hvis kroppen opdager en fremmed celle, vil kroppens reaktion automatisk ødelægge den. ABO-blodgruppesystemet er opdelt i fire kategorier baseret på antigenerne, nemlig:

  • Type A har A-antigenet;

  • Type B har B-antigener;

  • Type AB har både A- og B-antigener;

  • Type O har hverken A- eller B-antigener.

Hvis blod med et andet antigen kommer ind i kroppen, danner kroppen automatisk antistoffer for at bekæmpe det. Nogle mennesker er dog stadig sikre på at modtage blod, der ikke er deres blodtype, så længe det modtagne blod ikke har antigener, der markerer det som fremmed. Betydningen er som følger:

  • En person, der har blodtype A, kan donere til en person, der har type A og ikke kan donere til en anden blodtype;

  • En person, der har blodtype B, kan kun donere blod til personer, der har samme blodtype;

  • Mennesker med blodtype AB kan kun donere blod til andre AB-individer og kan acceptere donorer fra enhver blodtype;

  • Undtagelsen er en person, der har blodtype O. Denne person kan donere blod til enhver, fordi deres blod ikke har antigener. De kan dog kun acceptere blod fra andre type O-individer, fordi blod med forskellige antigener stadig betragtes som fremmed.

Læs også: Hemmeligheder bag ideel kropsform med blodtypediæt

Hvis du ikke ved, hvilken blodtype du har, skal du straks tage en blodprøve, husk at dette er en vigtig ting. Ingen grund til at tage på hospitalet eller laboratoriet, nu kan laboratorietjek bestilles gennem applikationen . Du skal blot vælge undersøgelsestype, så kommer laboratoriepersonalet til det sted, du har angivet.

Hvorfor kan det være skadeligt at modtage en anden blodtype?

Før blodgruppering blev kendt, troede lægerne, at alt blod var det samme, så mange mennesker døde af blodtransfusioner. Men i øjeblikket ved eksperter, at blanding af blod fra to mennesker med forskellige blodtyper udløser blodpropper, hvilket gør det livstruende. Dette skyldes, at den person, der modtager transfusionen, har antistoffer, der faktisk bekæmper donorens blodceller og forårsager en giftig reaktion.

For at sikre blodtransfusioner er det vigtigt, at donor og modtager har samme blodtype. Personer med blodgruppe A kan trygt få gruppe A-blod, og personer med blodtype B kan modtage gruppe B-blod.

Læs også: Lær 4 vigtige fakta om blodtjek at kende

Det bedste er, at donor og modtager bliver matchet og gennemgår processen krydsmatching . Men donoren behøver ikke altid at have nøjagtig samme blodtype som den person, der modtager den, og deres typer skal være kompatible.

Reference:
WebMD. Hentet 2019. Blodtyper: Hvad skal man vide.
Healthline. Hentet i 2019. Blodtypebestemmelse.