At spise rå æg, er det sundt eller er det farligt?

, Jakarta – Æg er en af ​​de basisfødevarer, der skal være tilgængelige derhjemme. Udover at det er nemt at forarbejde til en række forskellige madlavningsmenuer, giver dets høje næringsindhold ekstraordinære sundhedsmæssige fordele for kroppen. Der er dog nogle mennesker, der kan lide at spise rå æg.

I Indonesien blandes rå æg ofte med urter som urtemedicin. Atleter spiser også ofte rå æg for at få et højt nok proteinindhold. Så er det sundt eller sundhedsskadeligt at spise rå æg?

Læs også: Elsker du at spise æg? Her er 5 fejl i at koge æg

Farer ved at spise rå æg

Selvom fordelene ved rå æg er de samme som kogte æg, frygtes det at spise rå æg forårsage infektion Salmonella . Lancering fra sundhedslinje, Det viser sig, at spisning af rå æg også øger en række risici, nemlig:

  1. Hæmmer proteinabsorption

Æg er en af ​​de bedste kilder til protein og aminosyrer. Desværre kan det at spise rå æg reducere optagelsen af ​​dette kvalitetsprotein. Proteinet i kogte æg er lettere at fordøje. Selvom protein absorberes bedre fra kogte æg, kan nogle andre næringsstoffer reduceres lidt ved madlavning, herunder vitamin A, vitamin B5, fosfor og kalium.

  1. Hæmmer biotinabsorption

Biotin er et B-vitamin kendt som vitamin B7, som er en type vandopløseligt vitamin. Dette vitamin er involveret i kroppens produktion af glukose og fedtsyrer. B-vitaminer er også vigtige at møde under graviditeten. Æggeblommer giver en god kilde til biotin, mens æggehvider indeholder et protein kaldet avidin.

Når æg indtages rå, vil absorptionen af ​​biotin blive hæmmet, fordi avidin og biotin binder til hinanden. Når æg opvarmes, nedbrydes avidin. Dette er dog ikke et stort problem. Når avidin er beskadiget, kan fordøjelsessystemet absorbere biotin korrekt.

Læs også: 6 fordele ved æggeblomme for sundheden

  1. Risiko for bakteriel kontaminering

Den største bekymring ved at indtage rå eller underkogte æg er bakteriel infektion Salmonella. Disse bakterier kan findes på æggeskaller og inde i æg. Når det kommer ind i kroppen, kan bakterier forårsage forgiftning. Symptomer på madforgiftning omfatter mavekramper, diarré, kvalme, feber og hovedpine. Disse symptomer opstår normalt 6 til 48 timer efter at have spist og kan vare 3 til 7 dage.

Farer ved bakteriel kontaminering fra rå æg

Infektion Salmonella Det bliver ofte overset, fordi det bliver bedre af sig selv. Men hos mennesker med visse betingelser, infektion Salmonella kan være dødelig. Følgende grupper af individer er i fare, hvis de har en infektion: Salmonella , det er:

  • Babyer og små børn. Den yngste aldersgruppe er udsat for infektioner på grund af et umodent immunsystem.
  • Gravid mor. I sjældne tilfælde, Salmonella forårsager kramper i livmoderen, som kan føre til for tidlig fødsel eller dødfødsel.
  • ældre. Mennesker over 65 år risikerer alvorlige problemer, når de bliver smittet Salmonella som overføres gennem mad. Medvirkende faktorer omfatter underernæring og ændringer i fordøjelsessystemet på grund af alder.
  • Personer med lav immunitet. Infektion Salmonella modtagelige for infektion hos mennesker med kronisk sygdom. Mennesker med diabetes, hiv og ondartede tumorer er en gruppe individer, der ikke bør spise rå æg.

Læs også: Selvom det er sundt, kan du spise æg hver dag?

Disse grupper bør undgå at spise rå æg eller fødevarer blandet med rå æg. Fødevarer, der ofte indeholder rå æg, omfatter mayonnaise, kageglasur og is. Oplever du tegn på forgiftning, så spørg din læge via appen at kende de rigtige behandlingstrin. Gennem applikationen kan du kontakte en læge når som helst og hvor som helst via e-mail Snak , og Stemme/videoopkald .

Reference:

Healthline. Tilgået 2020. Er det sikkert og sundt at spise rå æg?.

Medicinske nyheder i dag. Hentet 2020. Hvad skal man vide om at spise rå æg.