3 måder at overvinde en hævet skjoldbruskkirtel

, Jakarta – Skjoldbruskkirtlen er en lille sommerfugleformet kirtel placeret i nakken, lige under adamsæblet. Disse kirtler spiller en vigtig rolle i at producere hormoner, der regulerer visse kropsfunktioner.

Visse tilstande eller sygdomme kan dog få skjoldbruskkirtlen til at forstørre unormalt. Denne tilstand kaldes en struma. Selvom en struma normalt er smertefri, kan en forstørret skjoldbruskkirtel gøre det svært for dig at trække vejret eller synke. Find derfor ud af, hvordan du kan overvinde disse sundhedsproblemer her.

Læs også: Disse er 5 risici for fåresyge, der påvirker helbredet

Forståelse af fåresyge og dens årsager

Skjoldbruskkirtlen producerer to hovedhormoner, nemlig thyroxin (T-4) og triiodothyronin (T-3). Disse hormoner cirkulerer i blodbanen og hjælper med at regulere kroppens stofskifte. De holder din krop ved at bruge fedt og kulhydrater, hjælper med at kontrollere kropstemperaturen, påvirker hjertefrekvensen og hjælper med at regulere proteinproduktionen.

At have en struma betyder ikke, at din skjoldbruskkirtel ikke fungerer normalt. På trods af forstørrelsen kan skjoldbruskkirtlen producere normale mængder hormoner. Der er dog også mulighed for, at skjoldbruskkirtlen kan producere for meget eller for lidt thyroxin og T-3.

Der er mange ting, der kan forårsage en struma. Nogle af de mest almindelige omfatter:

  • Jodmangel. Jod er vigtigt for produktionen af ​​skjoldbruskkirtelhormon. Mangel på dette indtag kan forårsage struma.
  • Graves sygdom. Hos mennesker med Graves' sygdom angriber antistoffer produceret af immunsystemet fejlagtigt skjoldbruskkirtlen og får den til at producere overskydende thyroxin (hyperthyroidisme).
  • Hashimotos sygdom. Ligesom Graves' sygdom opstår Hashimotos sygdom også på grund af en autoimmun lidelse. Men i stedet for at få skjoldbruskkirtlen til at producere for meget hormon, skader Hashimoto skjoldbruskkirtlen og producerer derved for lidt hormon (hypothyroidisme).
  • Multinodulær struma. Adskillige faste eller væskefyldte klumper kaldet knuder udvikler sig på begge sider af skjoldbruskkirtlen og resulterer i en generel udvidelse af kirtlen.
  • Solitær Thyroid Nodule. I dette tilfælde udvikles en knude i den ene del af skjoldbruskkirtlen.
  • Kræft i skjoldbruskkirtlen. Forstørrelse af skjoldbruskkirtlen kan også være forårsaget af kræftceller.
  • Graviditet. Hormonerne produceret under graviditeten er: humant choriongonadotropin (HCG), kan få skjoldbruskkirtlen til at forstørre lidt.
  • Betændelse. Thyroiditis er en betændelsestilstand, der kan forårsage smerte og hævelse af skjoldbruskkirtlen.

Symptomer på struma

Struma giver ikke altid symptomer eller tegn. Struma er dog normalt karakteriseret ved symptomer såsom hævelse i bunden af ​​nakken, der kan være meget tydelige, når du barberer dig eller lægger makeup.

Derudover kan en forstørret skjoldbruskkirtel også få dig til at hoste, have en hæs stemme, synkebesvær og vejrtrækningsbesvær.

Læs også: Ikke kun hals, struma kan også forårsage hævede øjne

Sådan overvindes en hævet skjoldbruskkirtel

Behandling af en struma afhænger af størrelsen af ​​struma, de symptomer den giver og den underliggende årsag. Hvis strumaen er lille og ikke forårsager problemer, og din skjoldbruskkirtel fungerer normalt, kan din læge foreslå en observations- og ventetilgang.

Men hvis en struma forårsager irriterende hævelse, er her nogle ting, du kan gøre for at behandle det:

1.Narkotika

Hvis struma er forårsaget af hypothyroidisme, kan udskiftning af thyreoideahormon med stoffet levothyroxin lindre symptomerne på hypothyroidisme og ofte reducere hævelse af skjoldbruskkirtlen.

Hvis skjoldbruskkirtlen svulmer på grund af betændelse, vil din læge ordinere aspirin eller kortikosteroidmedicin til behandling af betændelsen. Mens måden at håndtere struma på grund af hyperthyroidisme er med lægemidler, der er nyttige til at normalisere hormonniveauer.

2.Drift

Hvis du har en stor struma, der er ubehagelig, eller forårsager vejrtrækningsbesvær eller synkebesvær, eller hvis du har en nodulær struma, der forårsager hyperthyroidisme, er operation en behandlingsmulighed, der kan gøres for at behandle tilstanden. Kirurgi er også en behandling for kræft i skjoldbruskkirtlen.

3. Radioaktivt jod

I nogle tilfælde kan radioaktivt jod bruges til at behandle en overaktiv skjoldbruskkirtel. Denne behandlingsmetode gives oralt og når skjoldbruskkirtlen via blodbanen, hvor den ødelægger skjoldbruskkirtelceller. Radioaktivt jod reducerer størrelsen af ​​struma, hvilket reducerer hævelse.

Læs også: 5 måder at helbrede fåresyge på naturligt

Det er nogle måder at håndtere en hævet skjoldbruskkirtel på. Hvis du oplever symptomer og tegn, der er mistænkt, såsom symptomer på struma, så prøv at tale med din læge gennem ansøgningen . Du kan til enhver tid kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak . Kom nu, Hent appen nu

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2021. Struma