Dette er kolesterolets rolle i kropsmetabolisme

, Jakarta - Kolesterol er en type fedt, der findes i plante- og dyrevæv. Den menneskelige krop producerer kolesterol, som leveren har brug for, men mennesker kan få det gennem maden. Animalske produkter såsom kylling, oksekød, æg eller mejeriprodukter indeholder også kolesterol.

Kolesterol kan være farligt, hvis dets niveauer er høje. Selvom det er usundt at have for meget kolesterol i kroppen, har kroppen stadig brug for det til visse essentielle funktioner. Kolesterol er nødvendigt i stofskiftet. Så hvad er kolesterolets rolle i kroppens stofskifte?

Læs også: At tabe kolesterol eller vægt, hvad kommer først?

Kolesterolforhold med kropsmetabolisme

Kolesterolmetabolisme hos mennesker involverer mange organer. Omkring 90 procent af kolesterolet i kroppens celler er i plasmamembranen. Kolesterol bruges i hele kroppen til en række vigtige funktioner, hvoraf en er at hjælpe med fordøjelsen af ​​diætfedt.

Kolesterol transporteres gennem hele kroppen som kolesterolestere fyldt med fedt og protein. Tarmene opsamler kostens kolesterol til partikler kaldet chylomikroner, som transporteres gennem blodet og til sidst optages af leveren. Derefter pakker leveren maden og kolesterolet til low-density lipoprotein (LDL).

Kolesterol udfører også flere andre vigtige funktioner i kroppen, som stadig er relateret til stofskiftet, herunder:

  • Kolesterol spiller en rolle i dannelsen og vedligeholdelsen af ​​cellemembraner og strukturer. Kolesterol kan trænge ind mellem fedtmolekylerne, der udgør cellerne, hvilket gør membranen mere flydende. Celler har også brug for kolesterol for at hjælpe dem med at tilpasse sig temperaturændringer.
  • Kolesterol er vigtigt for at lave en række vigtige hormoner, herunder stresshormonet kortisol. Kolesterol bruges også til at lave kønshormoner til testosteron, progesteron og østrogen.
  • Leveren bruger også kolesterol til at lave galde, en væske, der spiller en vigtig rolle i behandlingen og fordøjelsen af ​​fedt.
  • Kolesterol bruges af nerveceller til isolering.
  • Kroppen har brug for kolesterol for at lave D-vitamin. I nærvær af sollys omdannes kolesterol til D-vitamin.

Læs også: 6 måder at opretholde kolesterolniveauer på, mens du er på ferie

Forskellen mellem godt og dårligt kolesterol

Kolesterol er meget nødvendigt for kroppen, men det bliver nogle gange beskrevet som noget "dårligt" og andre gange betragtes som "godt", hvorfor er det det? Husk, at kolesterol er opdelt i godt og dårligt kolesterol.

  • Low Density Lipoprotein (LDL) aka dårligt kolesterol

Højt kolesterol er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme. LDL indeholder mere kolesterol end protein, så det er lettere i vægt. LDL rejser gennem blodbanen og transporterer kolesterol til de celler, der har brug for det.

Når det oxideres, kan LDL øge inflammation og tvinge lipider til at opbygge sig i karvæggene i hjertet og andre dele af kroppen og danne plak. Når plak fortykker og begrænser eller fuldstændig blokerer blod og næringsstoffer til det berørte væv eller organ.

  • High Density Lipoprotein (HDL) aka Good Cholesterol

HDL er tungere end LDL, fordi det indeholder mere protein og mindre kolesterol. HDL spiller en rolle i at tage kolesterol fra celler og transportere det til leveren. At have højere HDL-niveauer hjælper også med at sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Læs også : Dette er den normale grænse for kolesteroltal for kvinder

Total kolesterol din krop har brug for

Det ideelle totale kolesterolniveau er lavere end 200 mg/dL. Alt mellem 200 og 239 mg/dL er grænsen for årvågenhed, og alt over 240 mg/dL anses for højt.

Triglycerider er en anden type fedt i blodet. Ligesom kolesterol er for meget triglycerider dårligt for helbredet. Høje triglycerider ledsager normalt højt kolesteroltal og er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme.

Der er flere ting der påvirker mængden af ​​kolesterol, dette kan du selv styre. Arvelige faktorer, kost, vægt og motion er bestemmende for kolesterolniveauet.

Hvis du har en historie med højt kolesteroltal i din familie, bør du diskutere det med din læge gennem ansøgningen om, hvordan man håndterer det. Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning nu!

Reference:
ScienceDirect. Tilgået i 2021. Kolesterolmetabolisme
Healthline. Tilgået i 2021. Hvorfor er der behov for kolesterol i kroppen?
Meget godt helbred. Tilgået 2021. Hvorfor noget kolesterol gør din krop godt