Madtabuer for mennesker med Bartholins cyste

Jakarta - Bartholins cyste er en sygdom, der opstår på grund af en blokering i kanalen i Bartholins kirtel. Disse kirtler er placeret på begge sider af Miss V's læber, også kendt som de kvindelige kønsorganer.

Bartholins kirtler spiller en rolle i udskillelsen af ​​væske, som er et smøremiddel under samleje. Cyster, der vises i denne del af kroppen, er generelt store og smertefrie. Men i nogle tilfælde kan det modsatte ske.

Mange kvinder kender måske ikke eksistensen af ​​denne kirtel, fordi Bartholins kirtel er en lille kirtel. Det er således ikke let at opdage af hænder eller øjne.

Cyster opstår på grund af en blokering i kanalen, der tjener til at rumme væsken, der udskilles af Bartholins kirtler. Normalt vil væsken, der kommer ud, strømme lige gennem kanalen direkte ind i Miss V. Men den blokering, der opstår i kanalen, får den til at rumme overskydende væske, som så udvikler sig til en cyste.

Læs også: 5 behandlinger, du kan udføre, når du har en Bartholins cyste

Den dårlige nyhed er, at cyster let kan forstørre sig efter den syge har samleje. Dette sker, fordi der er en stigning i væske produceret af Bartholins kirtler.

Der er flere faktorer, der kan forårsage blokeringer i Bartholins kirtler. Denne lidelse kan opstå på grund af bakteriel infektion, langvarig irritation eller betændelse. Derudover kan denne tilstand også være forårsaget af bakterier Neisseria gonorrhoeae , som er årsagen til seksuelt overførte infektioner (STI'er) gonoré eller gonoré. bakterie i Chlamydia trachomatis hvad der forårsager klamydia kan også være årsagen til blokeringen.

I nogle tilfælde kan blokeringer i Bartholins kirtler også være forårsaget af bakterier Escherichia coli eller E. coli. Disse bakterier er ofte årsagen til diarré og madforgiftning.

Madtabuer for mennesker med Bartholins cyste

Det typiske symptom på en Bartholins cyste er udseendet af en blød klump på siden af ​​skeden. Disse klumper går ofte ubemærket hen, fordi de opstår uden at forårsage smerte. Men hvis cysten er stor nok, kan den syge føle, at noget sidder fast i området. Store cyster kan også mærkes eller palperes.

Læs også: Kend årsagerne til cyster hos unge kvinder

Dybest set er mad ikke direkte relateret til Bartholins cyste. Det vil sige, at personer med denne sygdom måske ikke får forbud mod at spise bestemte fødevarer. Men folk, der har Bartholins cyster, rådes til at undgå mad med højt fedtindhold. Undgå også at spise fødevarer med højt sukkerindhold.

At overvinde Bartholins cyste kan ske ved medicinske midler, såsom kirurgi, eller ved ikke-medicinske metoder. Normalt kan små cyster behandles uden behov for operation. Nogle enkle måder, der kan gøres for at behandle små cyster, nemlig:

Læs også: Hvad er mere farligt, Mioma eller Cyste?

  • Læg i blød i varmt vand

En måde, der kan gøres for at behandle små cyster, er at suge i varmt vand. Du kan gøre dette ved at sidde i blød i et bassin med varmt vand eller komprimere cysten med et varmt håndklæde. Gør denne behandling flere gange om dagen i fire dage.

  • Undgå puder

En måde at forhindre, at cysten bliver værre og fremskynde restitutionen, er at undgå at bruge bind. Undgå desuden også at bruge dufte, rengøringsmidler og andre ting, der kan irritere Frøken V.

  • Smertestillende

Føler du smerter, kan du prøve at tage smertestillende midler, såsom paracetamol eller ibuprofen, så længe der ikke er kontraindikationer mod allergi overfor f.eks. disse stoffer. Men hvis symptomerne ikke forsvinder, skal du straks søge læge, fordi der kan opstå en bakteriel infektion sammen med dannelsen af ​​en cyste.

Få mere at vide om Bartholins cyste ved at spørge en læge i appen . Du kan kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak . Få information om sundhed og sund livsstil fra betroede læger. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!