Forstå 5 dårlige vaner, der forårsager osteoporose

Jakarta - Osteoporose er en knoglesygdom, der er karakteriseret ved lav knoglemasse, ledsaget af mikroarkitektur af knogler og et fald i kvaliteten af ​​knoglevæv, hvilket igen kan føre til knogleskørhed.

Generelt er osteoporose forårsaget af et fald i knogletætheden med alderen. Faktisk kan osteoporose ske for alle, men nogle mennesker, der er kommet i alderdommen, er mere udsatte og udvikler denne tilstand hurtigere end andre. Dette skyldes, at når de er unge, regenererer menneskelige knogler hurtigt og er i deres mest tætte og stærke tilstand.

Men med alderen bliver gammel knogle ikke umiddelbart erstattet med ny knogle og vokser ikke længere. Dette gør, at knoglerne langsomt bliver mere skøre over tid. Når du bliver ældre, falder knogletætheden. Knogler bliver svage, porøse og mere tilbøjelige til at frakturere.

Årsager til osteoporose

Knogler er organer, der lever og fortsætter med at vokse. Knogler fortsætter med at ændre sig gennem hele livet, nogle knogleceller opløses, og nye knogleceller vokser tilbage i en proces, der kaldes remodeling. Men for mennesker med osteoporose er tabsprocessen hurtigere end ombygningsprocessen. Hvad forårsager osteoporose? Her er forklaringen.

1. Årsager til osteoporose hos kvinder

Den mest almindelige årsag til osteoporose hos kvinder er mangel på østrogen, ifølge Paul Mystkowski, MD, en endokrinolog ved Virginia Mason Medical Center. Knogletab opstår hurtigere efter overgangsalderen, når en kvinde mister meget østrogen. Over tid øges risikoen for osteoporose og brud, fordi processen med knogletab er hurtigere end processen med ombygning. En kvinde, der har gennemgået kirurgisk fjernelse af æggestokkene, kan også udvikle osteoporose og tilstande med lav knogletæthed.

2. Årsager til osteoporose hos mænd

Mænd har brug for tilstrækkeligt testosteron og østrogen for at opretholde knogletætheden. Dette skyldes, at den mandlige krop omdanner testosteron til østrogen, som nærer knoglerne. Derfor har mænd, der har lave niveauer af hormonet testosteron, stor risiko for at udvikle osteoporose. Derudover er livsstil også en hyppig årsag til osteoporose hos mænd.

Læs også: Kend 5 risikofaktorer for osteoporose hos mænd

3. Calciummangel

Uden calcium er kroppen ude af stand til at genopbygge nye knogleceller under knogleombygningsprocessen. Knogle er en samling af de to mineraler calcium og fosfor. Du har brug for stabile niveauer af calcium i dit blod, fordi mange organer, især hjertet, musklerne og nerverne, er afhængige af calcium. Når disse organer har brug for calcium, tager de det fra minerallagrene i knoglerne. Med tiden bliver knoglerne skøre, fordi tilførslen af ​​calcium i knoglerne bliver opbrugt.

4. D-vitaminmangel

D-vitaminmangel kan forårsage knogletab. Aktivt D-vitamin, kaldet calcitriol, er mere beslægtet med et hormon end et vitamin. Blandt de mange fordele ved disse vitaminer, en af ​​dem er at hjælpe kroppen med at optage og bruge calcium.

Vaner forårsager osteoporose

Ikke kun forårsaget af manglende calciumindtag, kan osteoporose også være forårsaget af vaner, som du ubevidst gør hver dag. Disse vaner omfatter:

1. Mangel på fysisk aktivitet

Jo oftere du bruger eller flytter knoglerne, vil knoglerne blive stærkere. Omvendt, hvis du får for meget hvile og manglende fysisk aktivitet, vil du miste knoglemasse. Det er tilrådeligt at lave regelmæssig fysisk aktivitet. Gåture er en af ​​de bedste aktiviteter til at forebygge osteoporose.

Læs også: Gåture, en let øvelse, der har mange fordele

  1. Spiser meget kød

Kød er godt til muskelopbygning. En kost med højt proteinindhold kan dog få nyrerne til at udskille mere calcium. Tab af meget calcium kan forårsage et tab af mineraler i knoglerne, hvilket kan føre til osteoporose.

  1. Spise meget salt mad

En anden vane, der kan forårsage osteoporose, er at spise for meget salt mad. Ved indtagelse af meget salt vil nyrerne arbejde ekstra for at udskille natrium, på det tidspunkt vil kalken også gå til spilde.

  1. Mangel på sollys

Sollys er en vigtig kilde til D-vitamin for at hjælpe med calciumabsorption. Hvis du ofte undgår sollys, så kommer du til at mangle D-vitamin, som kan være årsag til knogletab.

  1. Drik alkohol

Indtagelse af for meget alkohol kan også hæmme calciumabsorptionen. Derudover kan alkohol også påvirke ydeevnen af ​​bugspytkirtlen og leveren, hvilket påvirker mængden af ​​calcium og D-vitamin i kroppen. Alkohol kan også øge produktionen af ​​hormonet kortisol. Dette kan føre til nedsat knogletæthed.

Læs også: Forebyg osteoporose med disse 6 trin

Så de daglige vaner, der kan forårsage osteoporose ovenfor, ja. For at få det calcium og D-vitamin, du har brug for til stærke knogler, kan du tage kosttilskud. Køb vitaminer og kosttilskud på lige. Du behøver ikke bekymre dig om at forlade huset, bare bestil gennem applikationen og din bestilte medicin vil blive leveret inden for en time. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
Hverdagssundhed. Hentet 2020. 6 vaner, der er dårlige for dine knogler.
Healthline. Tilgået 2020. Kend din osteoporoserisiko.