Ofte træt uden grund, pas på tegn på kronisk træthedssyndrom

, Jakarta – Er du ofte træt uden grund? Pas på, du kan opleve en tilstand kaldet kronisk træthedssyndrom (CFS) eller kronisk træthedssyndrom. Dette syndrom er generelt karakteriseret ved tilstande med ekstrem træthed eller træthed, som ikke kan lindres blot ved hvile. Tegn og symptomer på kronisk træthedssyndrom overlapper nogle gange med andre tilstande, så syndromet har en tendens til at være svært at diagnosticere.

Læs også: Pas på spændingshovedpine, der angriber når som helst

Den nøjagtige årsag til kronisk træthedssyndrom er ikke kendt med sikkerhed. Det er muligt, at en person er genetisk disponeret for at udvikle tilstanden kronisk træthedssyndrom. Men ifølge eksperter er der flere almindelige medvirkende faktorer, såsom en virusinfektion, et svagt immunsystem, stress eller hormonel ubalance. Nogle virusinfektioner, der menes at være forbundet med kronisk træthedssyndrom omfatter:

  • Epstein-Barr virus

  • Humant herpesvirus 6

  • Ross River Virus

  • Røde hunde

  • Infektioner forårsaget af bakterier, som f.eks Coxiella burnetii og Mycoplasma pneumoniae

Selvom det generelt udvikler sig efter en virusinfektion, er der ingen enkelt type infektion, der forårsager kronisk træthedssyndrom. Ifølge CDC er kronisk træthedssyndrom slutstadiet af mange forskellige tilstande, ikke en specifik tilstand. Faktisk har omkring 1 ud af 10 Epstein-Barr virus, Ross River virus eller anden infektion Coxiella burnetii vil udvikle en tilstand, hvis symptomer, såsom kronisk træthedssyndrom.

Derudover siger forskerne, at de, der har alvorlige symptomer med nogen af ​​disse tre infektioner, har højere risiko for at udvikle kronisk træthedssyndrom. Mennesker med dette syndrom har nogle gange et svækket immunsystem, men det vides ikke med sikkerhed, om det er nok til at forårsage syndromet.

Symptomer på kronisk træthedssyndrom

Symptomer og sværhedsgrad af kronisk træthedssyndrom kan variere fra individ til individ. Som navnet antyder, er det mest almindelige symptom på kronisk træthedssyndrom træthed, der er alvorlig nok til at forstyrre daglige aktiviteter. Nå, for at finde ud af, om den oplevede tilstand er kronisk træthed, så skal symptomerne vare i mindst seks måneder.

Læs også: Disse 4 daglige vaner udløser muskelsmerter

Patienter kan også opleve ekstrem træthed efter fysisk eller mental aktivitet, som omtales som utilpashed efter anstrengelse (PEM). Denne tilstand kan vare mere end 24 timer efter aktivitet. Kronisk træthedssyndrom kan også give søvnproblemer, for eksempel at føle sig ufrisket efter en nats søvn, kronisk søvnløshed og andre søvnforstyrrelser. Derudover er syge også i risiko for at udvikle tilstande, såsom:

  • Hukommelsestab

  • Manglende koncentration eller koncentrationsbesvær

  • Ortostatisk intolerance, som er svimmelhed eller besvimelse efter skift fra liggende eller siddende stilling til stående stilling.

  • Muskelsmerter.

  • Hyppig hovedpine.

  • Hyppig ondt i halsen.

  • Lymfeknuderne i nakken og armhulerne er hævede.

Symptomerne på kronisk træthedssyndrom forsvinder nogle gange helt, en tilstand kaldet remission. Der er dog stadig mulighed for, at symptomerne vender tilbage igen. Denne cyklus af remissioner og tilbagefald kan gøre det vanskeligt at håndtere symptomer.

Hvordan behandler man kronisk træthedssyndrom?

Hovedfokus for behandling af kronisk træthedssyndrom er at lindre symptomerne. Behandlingen afhænger også af, hvordan syndromet påvirker den syge. Behandling for kronisk træthedssyndrom kan omfatte kognitiv adfærdsterapi, gradvis træningsterapi og medicin til at kontrollere smerter, kvalme og søvnproblemer.

De fleste mennesker bliver bedre med tiden, selvom nogle mennesker ikke kommer sig helt. Børn og unge med kronisk træthedssyndrom er mere tilbøjelige til at komme sig fuldt ud.

Læs også: Hvad får kroppen til at føle sig ofte hurtigt træt?

Hvis du har andre spørgsmål om kronisk træthedssyndrom, skal du bare tale med din læge . Bare klik Tal med en læge hvad der er i appen at kontakte lægen når som helst og hvor som helst via Snak , og Stemme/videoopkald . Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!