Hvordan N95-masker virker for at forhindre COVID-19

"En af sundhedsprotokollerne udstedt af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er at bruge en maske. Der findes forskellige typer af masker, men den mest effektive er N95-masken, fordi den er i stand til at beskytte op til 95 pct. Denne maske er dog specifikt beregnet til kun at blive brugt af sundhedspersonale, derudover anbefales det at bruge en kirurgisk maske."

, Jakarta – N95-masken er en type åndedrætsværn, der giver bedre beskyttelse end almindelige medicinske masker. Dette skyldes, at N95-masken er i stand til at filtrere store og små partikler, når bæreren inhalerer. Det har en forebyggende effekt på op til 95 procent. Selvom de ikke er perfekte, er masker beregnet til at reducere risikoen for COVID-19.

Derudover, fordi forsyningerne af N95-masker er begrænsede, Centre for Disease Control and Prevention sagde, at disse masker skulle stilles til rådighed for sundhedsarbejdere. De skal trænes og bestå en kompatibilitetstest, før de tages i brug. Ligesom kirurgiske masker er N95-masker beregnet til engangsbrug. Men forskere tester nu måder at desinficere og genbruge dem på.

Læs også: N95 vs KN95 Mask, Kend forskellen mellem de to

Sådan fungerer N95-masker

N95 åndedrætsværn og kirurgiske masker er eksempler på personlige værnemidler (PPE), der bruges til at beskytte bæreren mod luftbårne partikler og mod væsker, der forurener ansigtet. Det er dog vigtigt at vide, at den optimale måde at forhindre luftbåren transmission på er at bruge en kombination af indgreb fra alle sundhedsprotokoller, ikke kun PPE.

N95-masken er et åndedrætsværn designet til at opnå en fremragende ansigtspasning og højeffektiv filtrering af luftbårne partikler. Bemærk, at kanterne på denne maske er designet til at danne en forsegling omkring næse og mund. Kirurgiske N95-masker bruges almindeligvis i sundhedsmiljøer og er en del af N95 Filtering Facepiece Respirators (FFR), almindeligvis omtalt som N95.

Her er det grundlæggende i, hvordan man bærer en maske:

  • Rengør dine hænder før du tager masken på, også før og efter du tager den af, og efter du hele tiden rører ved den.
  • Sørg for, at den dækker næse, mund og hage.
  • Når du fjerner masken, skal du opbevare den i en ren plastikpose, og vask den hver dag, hvis det er en stofmaske, eller smid den medicinske maske i skraldespanden.
  • Brug ikke masker med ventiler.

Læs også: Sådan bærer du den rigtige dobbeltmaske for at afværge COVID-19

Ting at være opmærksom på

Der er flere ting at bemærke ved brugen af ​​N95-masker. For det første er disse masker de mest prioriterede til brug af sundhedspersonale. Så det er en god idé at bruge andre masker såsom KN95 eller kirurgiske masker og stofmasker, der bruges i lag.

Ud over det er der flere andre ting at overveje, herunder:

  • Personer med kroniske luftvejssygdomme, hjertesygdomme eller andre medicinske tilstande, der gør vejrtrækning besværlig, bør konsultere en læge, før de bruger en N95 respirator, fordi en N95 respirator kan gøre det svært for bæreren at trække vejret.
  • Nogle modeller har en udluftningsventil, der kan gøre vejrtrækningen lettere og hjælpe med at reducere varmeopbygningen. N95-masker med udåndingsventiler bør dog ikke anvendes, når sterile forhold er påkrævet.
  • Alle N95'ere er mærket som engangsenheder til engangsbrug. Hvis det er beskadiget eller snavset, eller hvis vejrtrækningen bliver besværlig, bør du fjerne åndedrætsværnet, bortskaffe det korrekt og erstatte det med et nyt. For at bortskaffe denne maske sikkert skal du lægge den i en plastikpose og smide den i skraldespanden. Vask hænder efter håndtering af brugte åndedrætsværn.
  • N95-masker er ikke designet til børn eller personer med ansigtshår. Dette skyldes, at en korrekt pasform ikke kan opnås hos børn og personer med ansigtshår, da N95-masker muligvis ikke kan give dem fuld beskyttelse.

Læs også: Typer af masker, der er effektive mod COVID-19 nye varianter

Det er nogle ting, du skal forstå om N95-masker for at forhindre overførsel af corona-virussen. Men hvis du eller en tæt på dig er blevet smittet og er blevet rask, bør du stadig jævnligt tjekke dig selv på hospitalet for at sikre dig, at der ikke er nogen langtidsvirkninger. Du kan bestille tid hos en læge på hospitalet ved hjælp af appen så det er nemmere. Hvad venter du på? Lad os bruge appen nu!

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået 2021. Hvor godt beskytter ansigtsmasker mod Coronavirus?
Regenterne fra University of California. Tilgået i 2021. Stadig forvirret over masker? Her er videnskaben bag, hvordan ansigtsmasker forhindrer Coronavirus.
OS. Food and Drug Administration. Tilgået 2021. N95 åndedrætsværn, kirurgiske masker og ansigtsmasker.