Hævede øjenlåg er et symptom på endophthalmitis

, Jakarta - Har du nogensinde oplevet hævelse af øjenlågene? Oftest kaldes denne tilstand en stye. Denne tilstand kan også vise mere alvorlige symptomer, såsom endophthalmitis. Denne tilstand er et udtryk, der bruges til at beskrive alvorlig betændelse i øjet. Denne betændelse er forårsaget af en infektion, der kan opstå efter at have gennemgået visse typer øjenoperationer, eller hvis øjet er punkteret af et fremmedlegeme.

Endophthalmitis er faktisk en ret sjælden tilstand, men hvis den opstår, er det en medicinsk nødsituation, der kræver øjeblikkelig behandling. Symptomer kan opstå meget hurtigt efter infektion. Denne tilstand kan endda forekomme inden for en dag eller to, eller nogle gange op til seks dage efter operation eller traumer i øjet.

Læs også: Urene kontaktlinser kan forårsage endoftalmitis

Andre symptomer på Endophthalmitis

Ikke kun hævede øjenlåg, der er nogle typiske symptomer på endophthalmitis, herunder:

  • Øjensmerter, der bliver værre efter operation eller skade på øjet.
  • Nedsat eller tab af syn.
  • Rødt øje.
  • Udseendet af pus fra øjet.

Der er også nogle milde symptomer, der kan opstå, såsom:

  • Sløret syn.
  • Milde øjensmerter.
  • Svært ved at se skarpe lys.

Hvis du mærker nogle af disse symptomer, skal du straks tale med din læge . Husk, at jo hurtigere endoftalmitis behandles, jo mindre sandsynligt er det at forårsage alvorlige synsproblemer.

Læs også: Typer af infektioner, der forårsager endophthalmitis

Hvad forårsager endophthalmitis?

Citeret fra Healthline , er der to hovedtyper af endophthalmitis. En af dem er eksogen endophthalmitis, hvilket betyder, at infektionen kommer ind i øjet gennem en ekstern kilde. Den anden type er endogen endophthalmitis, hvilket betyder, at infektionen spredes til øjet fra en anden del af kroppen.

Eksogen endophthalmitis er den mest almindelige form. Denne tilstand kan opstå som følge af skade på øjet under operationen eller som et resultat af at stikke øjet med et fremmedlegeme. Et sådant snit eller hul gør det mere sandsynligt, at der opstår infektion og spredes i øjeæblet.

Eksogen endophthalmitis er også almindelig som følge af øjenoperationer, såsom kataraktoperationer. Denne operation er den mest almindeligt udførte øjenoperation, så der er flere chancer for, at den forårsager bivirkninger såsom endophthalmitis. Andre operationer, der er mere tilbøjelige til at resultere i denne type infektion, er dem, der udføres inde i selve øjeæblet eller intraokulær kirurgi.

Der er også flere faktorer, der øger en persons risiko for at udvikle denne tilstand, for eksempel:

  • Udfør kirurgi for at behandle glaukom.
  • Skader på linsen.
  • Tab af væske bag øjet.
  • Dårlig øjensårheling.
  • Længere øjenoperationstid.

I mellemtiden, efter øjenoperation, kan denne tilstand også blive værre, hvis øjeæblet er i kontakt med fremmedlegemer såsom støv, jord eller andre.

Læs også : Farer ved endoftalmitis, der kan forårsage blindhed

Endophthalmitis behandling

Behandlingen af ​​endophthalmitis afhænger i høj grad af årsagen til tilstanden. Det er dog meget vigtigt at indgive antibiotika til øjet så hurtigt som muligt efter infektionen opstår. Normalt placeres antibiotikaen lige ind i øjet med en lille nål. Kortikosteroider kan også tilføjes i nogle tilfælde for at reducere hævelse.

Hvis der er et fremmedlegeme i øjet, skal det fjernes så hurtigt som muligt. Forsøg dog aldrig at fjerne en genstand fra øjet alene og søg øjeblikkelig lægehjælp.

Komplikationer fra endoftalmitisbehandling kan reduceres ved at følge øjenlægens råd. Sørg også for, at du ved, hvordan og hvornår du skal putte øjendråber i, såsom antibiotisk øjensalve. Hvis du får et bind for øjnene, bør du også vide, hvordan og hvor du skal placere det plastre . Du skal muligvis malertape for at beskytte plastre blive på plads.



Reference:
American Society of Retina Specialists. Tilgået 2020. Endophthalmitis.
Eye Wiki - American Academy of Ophthalmology. Tilgået 2020. Endophthalmitis.
Healthline. Hentet i 2020. Hvad er Endophthalmitis?