Disse 3 tests til at opdage HIV og AIDS

Jakarta – HIV eller Human Immunodeficiency Virus er en type virus, der kan forstyrre immunsystemet. HIV-tilstande, der ikke håndteres korrekt, kan faktisk føre til risikoen for AIDS hos den syge. AIDS er den sidste fase af HIV-infektion. Dette er grunden til, at HIV-sygdom ofte er forbundet med AIDS.

Læs også : Pas på hiv, dette er en transmissionsmetode, som ikke bør ignoreres

Selvom der ikke er nogen medicin, der kan behandle og genoprette denne sygdom, kan du udføre behandlinger for disse to sygdomme. Behandling har til formål at bremse udviklingen og forbedre livskvaliteten for mennesker, der lever med hiv/aids. Derfor bør du være opmærksom på flere faktorer, der udløser hiv, og foretage undersøgelser for at påvise hiv/aids i kroppen.

Anerkend symptomerne på HIV og AIDS

Symptomer på HIV-sygdom har en ret langsom progression. Normalt vil de første symptomer vise sig 1-2 måneder efter, at en person er blevet udsat for HIV-virus. Men generelt vil mennesker med hiv ikke indse de symptomer, der opstår, fordi de næsten ligner influenza. På dette stadium, selvom symptomerne forsvinder og vises, kan mennesker med hiv allerede overføre hiv-virussen til andre mennesker.

Normalt inkluderer symptomer feber, hududslæt, ledsmerter, hovedpine og ondt i halsen. Efter at være gået ind i den indledende fase vil HIV-virussen gå ind i en latent fase, som får patienter til at opleve vægttab, hyppig nattesved, feber, diarré, hovedpine og en svækket krop.

Den latente fase, der ikke overvindes, gør den syges immunforsvar mere beskadiget og forstyrret. Dette er kendt som AIDS, som er den sidste fase af HIV. En person, der har AIDS, vil være meget modtagelig for andre sygdomme. Der er flere symptomer, man skal være opmærksom på i forbindelse med AIDS, såsom:

  1. Vægttab uden grund.
  2. Tungepletter på munden, kønsorganerne, til anus.
  3. Lilla pletter på huden, der ikke forsvinder.
  4. Feber der ikke går væk.
  5. Nervelidelser, der forårsager nedsat koncentration.
  6. Humørsvingninger.
  7. Svært at trække vejret.
  8. En krop, der altid føles svag.

Læs også: Hvordan genkender man tidlige symptomer på hiv?

HIV/AIDS screening

HIV/AIDS-virus kan overføres gennem blod, sæd eller vaginale væsker fra en inficeret person og komme ind i kroppen på en rask person. Overførsel kan forekomme på forskellige måder, såsom at have ubeskyttet sex, dele nåle og blodtransfusioner.

For det, tøv ikke med at blive tjekket, hvis du føler nogle symptomer relateret til HIV/AIDS. Følgende tests kan udføres for at opdage HIV/AIDS:

1. Nukleinsyretest (NAT)

Denne undersøgelse foretages ved at tage en blodprøve, der skal testes for at påvise virussen i blodet. Ved at lave NAT kan lægeteamet finde ud af, hvor meget virus der er i kroppen eller viral load test .

Selvom denne test anses for at være den mest effektive til at opdage HIV/AIDS, er denne test ret dyr. Resultaterne af denne test kan tage et par dage. Denne test kan vise et positivt resultat, hvis du udfører testen efter 10-33 dage efter eksponering for HIV-virus.

2. Antigen/antistoftest

Denne test bruges til at lede efter HIV-antigener og antistoffer. Antistoffer vil blive produceret af kroppen, når du udsættes for HIV-virus. Mens antigener er fremmede stoffer, der får immunsystemet til at blive aktivt. I tilfælde af HIV-sygdom er antigenet, der skal søges, p24. Disse antigener produceres af kroppen, før antistoffer udvikles.

Denne test udføres også ved at tage en blodprøve ved fingerspidsen, og resultaterne kan kendes inden for 30 minutter. HIV-virussen kan påvises i blodet efter 18-45 dages eksponering for virussen.

3. HIV-antistoftest

Som tidligere forklaret søger denne test efter HIV-antistoffer i blodet og orale væsker. Denne test kan udføres ved at tage en prøve af blod fra fingerspidsen eller væske fra munden. Resultatet? Du kan få det på 20 minutter. Antistoftesten er den hurtigste test, der kan bruges til at påvise HIV.

Men husk på, at ikke alle HIV-tests kan opdage umiddelbart efter eksponering for virussen. HIV-antistoftesten påviser virussen i blodet efter 23-90 dage efter eksponering for virussen.

Læs også: Hvem er i risikozonen for at blive smittet med hiv og aids?

Det er nogle test, du kan lave for at opdage HIV-virussen. Bliv tjekket med det samme, hvis du oplever helbredsproblemer relateret til denne tilstand. Tidlig behandling vil gøre udviklingen håndterbar for at forbedre livskvaliteten for den syge.

Reference:
Centrene for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse. Tilgået 2020. Typer af HIV-tests.
Mayo Clinic. Tilgået i 2020. HIV/AIDS.
Healthline. Tilgået 2020. En omfattende guide til hiv og aids.