Ung alder kan også opleve ledsmerter

, Jakarta – Ledsmerter er et meget almindeligt sundhedsproblem blandt forældre. Eits, men tag ikke fejl, ledsmerter kan også opleves af unge, du ved. Se yderligere forklaring nedenfor.

Et led er en del af kroppen, hvor to eller flere knogler mødes. Led spiller en vigtig rolle for, at du nemt kan bevæge dine knogler. Led i kroppen, herunder skuldre, hofter, albuer og knæ.

Ledsmerter refererer til en tilstand, hvor et af leddene i kroppen føles ømt, ubehageligt eller smertefuldt. Dette sundhedsproblem er en almindelig klage fra forældre. Men nu klager flere og flere unge mennesker også over ledsmerter.

Læs også: Myter og fakta om ledsygdomme, du skal kende

Årsager til ledsmerter i en ung alder

En af de mest almindelige årsager til ledsmerter er gigt eller gigt. Dette sundhedsproblem er også årsagen til ledsmerter i en ung alder. Der er to hovedformer for gigt, nemlig:

1. Slidgigt (OA)

Ifølge American College of Rheumatology er slidgigt mest almindelig hos voksne over 40 år. Det ser dog ud til, at unge også bør være opmærksomme på dette helbredsproblem, for slidgigt kan også opstå i 20'erne.

Symptomer på OA hos unge kan være lidt anderledes end de symptomer, forældre oplever. Hos unge rammer slidgigt normalt vægtbærende led, såsom knæ, hofter og ankler. Fordi slidgigt i en ung alder højst sandsynligt er forårsaget af atletisk skade eller fedme.

Selvom symptomerne på OA kan variere afhængigt af de berørte led, anbefales det, at du holder dig opmærksom på symptomer som smerter, stivhed, nedsat smidighed i leddene. Især hvis smerten varer ved og ikke bliver bedre efter hvile eller indtagelse af antiinflammatoriske lægemidler.

Læs også: 5 risikofaktorer for slidgigt

2. Reumatoid arthritis (RA)

Den anden form for gigt er reumatoid arthritis (RA). Ifølge Arthritis Foundation påvirker RA omkring 1,5 millioner amerikanere. Denne tilstand rammer kvinder oftere end mænd. RA kan også forekomme hos unge. Hele 8 ud af 100.000 mennesker i alderen 18-34 år har leddegigt.

Reumatoid arthritis, der opstår i en ung alder, kan være mere alvorlig, end når den opstår i høj alder. Unge mennesker kan være mere udsatte for betændelse i de små led i hænder og fødder og knogleerosion end ældre mennesker med RA. Du har også større risiko for at udvikle leddegigt, som er små, hårde klumper under huden omkring leddene, normalt på fingrene.

Men den gode nyhed er, at unge mennesker med RA er mere tilbøjelige til at modtage aggressiv behandling for at kontrollere deres sygdom. Behandling kan hjælpe med at forhindre ledskader og invaliditet. Som følge heraf kan du muligvis få bedre behandlingsresultater end dine forældre.

Hvordan man overvinder ledsmerter

Ledsmerter i en ung alder kan forstyrre at holde dig aktiv i forskellige daglige aktiviteter. Men bare rolig, ved at passe på og en sund livsstil kan du kontrollere ledsmerter.

Indtil nu har man ikke fundet et lægemiddel, der fuldstændig kan helbrede gigt-relaterede ledsmerter. Der er dog flere måder, du kan gøre for at håndtere smerten, nemlig:

  • Brug topiske smertestillende midler eller tag effektive ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler til at lindre smerte, hævelse og betændelse.

  • Hold dig fysisk aktiv og tag lette træningstimer.

  • Stræk før træning for at opretholde et godt bevægelsesområde i leddene.

  • Hold din vægt inden for det ideelle område. Dette kan reducere belastningen på leddene.

  • Undgå rygning og alkoholholdige drikkevarer. Fordi rygning kan gøre betændelse i leddene værre. Du bør også stoppe med at indtage alkohol, fordi det kan påvirke de stoffer, du tager for at virke optimalt.

Læs også: 5 gode fødevarer til behandling af ledsmerter

Det er en forklaring på ledsmerter i en ung alder. For at købe den medicin, du skal bruge til at behandle ledsmerter, skal du blot bruge appen . Ingen grund til at bekymre sig om at forlade huset, bare bestil via funktionen Køb medicin og din ordre vil blive leveret inden for en time. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
Healthline. Tilgået 2020. Hvad skal du vide om ledsmerter.
WebMD. Tilgået 2020. Unge voksne, der lever med RA.
Sundhed. Tilgået 2020. 5 ting, du skal vide om slidgigt, selvom du er ung.