Hyppig vandladning om natten, er det farligt?

, Jakarta – Er du nogensinde vågnet, bare fordi du ville tisse? Hvis det kun sker én gang, mens du sover, er det sandsynligvis stadig sikkert. Men hvis du har trang til at tisse for ofte, kan du opleve nokturi. Nocturia eller natlig polyuri er den medicinske betegnelse for overdreven vandladning om natten. Under søvn har kroppen en tendens til at producere mindre urin.

Læs også: Polyuri og nocturia, hvad er forskellen?

Det betyder, at de fleste generelt ikke behøver at stå op om natten for at tisse og kan sove uforstyrret i 6-8 timer. Ud over at forstyrre søvnen kan nocturi være et tegn på en underliggende medicinsk tilstand.

Hvad får nogen til at opleve nocturia?

Årsager til nocturia kan variere fra livsstilsvalg til medicinske tilstande. Nocturia er mere almindelig hos ældre voksne, men kan forekomme i alle aldre. Her er nogle ting, der kan forårsage nokturi:

  1. Sygdomstilstand

Der er en række medicinske tilstande, der forårsager nocturi, hvoraf den ene er en urinvejsinfektion. Denne infektion forårsager en brændende fornemmelse og presserende vandladning hele dagen og natten. Andre medicinske tilstande, der kan forårsage nocturi omfatter:

  • Infektion eller forstørrelse af prostata;

  • Blæreprolaps;

  • overaktiv blære (OAB);

  • Tumorer i blære-, prostata- eller bækkenområdet;

  • Diabetes;

  • Nyreinfektion.

  1. Graviditet

Nocturi kan være et tidligt symptom på graviditet. Denne tilstand kan forekomme i den tidlige graviditet eller graviditet, der går ind i det senere trimester. Dette skyldes den stigende størrelse af livmoderen, som lægger pres på blæren.

  1. Narkotika

Nogle lægemidler kan give bivirkninger i form af nocturi. Vanddrivende lægemidler ordineret til behandling af forhøjet blodtryk forårsager ofte nokturi. Hvis du oplever dette, bør du kontakte en læge, hvis du ikke længere kan kontrollere urinstrømmen. Aftal nu en tid hos en læge gennem ansøgningen , du ved! Du skal blot vælge lægen på det rigtige hospital i henhold til dine behov gennem ansøgningen.

Læs også: Overdreven saltindtagelse kan virkelig udløse nocturia?

  1. Livsstil

En anden almindelig årsag til nocturi er overdreven væskeforbrug. Alkohol og koffeinholdige drikke er diuretika, som får kroppen til at producere mere urin. Overdreven indtagelse af alkohol eller koffeinholdige drikkevarer kan også få en person til at vågne om natten for at tisse.

Er denne tilstand farlig?

Nocturia er farlig eller ej afhængig af den underliggende medicinske tilstand. Hvis nokturien er forårsaget af alkohol- eller koffeinforbrug, kan den stadig behandles med livsstilsændringer. Men hvis denne tilstand er forårsaget af visse sygdomme, såsom urinvejsinfektioner, nyreinfektioner, diabetes eller tumorer, kan det være en farlig tilstand.

Er der nogen forebyggelse, der kan gøres?

Der er flere tiltag, der kan gøres for at reducere virkningen af ​​nocturi. For det første er det bedst at reducere mængden af ​​vand 2-4 timer før sengetid for at forhindre vandladning om natten. Undgå drikkevarer, der indeholder alkohol og koffein er også en forebyggelse. Du skal også tisse inden du går i seng.

Læs også: Lær 5 medicinske tests til diagnosticering af nocturia at kende

Vær meget opmærksom på, hvad der gør dine nocturi-symptomer værre, så du kan prøve at ændre dine vaner. Nogle mennesker finder det nyttigt at føre dagbog over, hvad de drikker og hvornår.

Reference:
WebMD. Hentet 2019. Hvorfor tisser jeg så meget om natten?.
Healthline. Tilgået i 2019. Overdreven vandladning om natten (Nocturia).