Hvornår er det bedste tidspunkt for HPV-vaccinen til at forebygge kønsvorter?

, Jakarta – kønsvorter (condyloma acuminata) er en seksuelt overført sygdom forårsaget af en virus humant papillomavirus (HPV). Sygdommen giver ikke kun ubehag i kønsområdet, men har også potentiale til at udvikle sig til en farlig tilstand. Den mest effektive måde at forebygge kønsvorter på er at få HPV-vaccinen. Find ud af her, hvornår det er det rigtige tidspunkt at få HPV-vaccinen.

Læs også: Er det rigtigt, at HPV er farligere end HIV?

Årsager og symptomer på kønsvorter

Kønsvorter er små røde knopper, der vokser i kønsområdet. Denne sygdom er meget smitsom. De fleste tilfælde af kønsvorter overføres gennem samleje. En person er i risiko for at pådrage sig kønsvorter, hvis han har ubeskyttet sex med forskellige partnere (har skiftet seksuelle partnere), har en historie med tidligere seksuelt overførte infektioner og har været seksuelt aktiv fra en ung alder.

Symptomer på kønsvorter omfatter en klump i kønsområdet, hævelse, kløe og blødning under sex. Du skal være forsigtig, hvis disse symptomer opstår efter at have skiftet partner ofte uden at bruge kondom. Kønsvorter bør ikke tages let på, fordi de har potentiale til at forårsage komplikationer, herunder kræft til infektion under graviditet.

Læs også: 7 typer vacciner, som voksne har brug for

Lær den virus at kende, der forårsager kønsvorter

HPV er en virus, der forårsager kønsvorter, der lever på hudceller og har mere end 100 typer. Der er omkring 60 typer vortefremkaldende HPV, der inficerer fødder og hænder, mens yderligere 40 forårsager kønsvorter. HPV-infektion er generelt karakteriseret ved forekomsten af ​​følgende vorter:

  • Almindelige vorter, i form af ru runde knopper.

  • Plantarvorter, kaldet fiskeøjne, er fladtrykte med et hul i midten. Denne type vorte er nogle gange ledsaget af sorte prikker.

  • flade vorter (flad krig), formet som klomærker på huden. Farven varierer, lige fra brun, gul til pink.

  • Filiforme vorter, i form af kødfarvede knuder, der vokser som hud.

  • Periungual vorter, vokser normalt på fødder og hænder. Den er revnet, ligesom blomkål og tykner på neglepladen.

  • Kønsvorter er flade læsioner og knopper med en blomkålslignende overflade. Denne type vorte er ledsaget af kløe i kønsområdet.

Det rigtige tidspunkt at få HPV-vaccination

HPV-vaccinen anbefales i alderen 9-19 år, eller når kønsorganerne ikke er seksuelt aktive. Normalt gives vaccinen 2-3 gange, før nogen aktivt har sex. At give HPV-vaccinen kan reducere risikoen for kønsvorter med mere end 50 procent. Bemærk venligst, at HPV-vaccination har potentiale til at forårsage milde bivirkninger, herunder smerter på injektionsstedet, svimmelhed, hovedpine og influenza.

HPV-vaccination anbefales også til alle personer, der ikke har fået vaccinationen før aldersgrænsen på 26 år. HPV-vaccinen anbefales ikke til personer over 26 år. Men i nogle tilfælde kan voksne i alderen 27-45 år, som ikke er vaccineret, også få HPV-vaccinen, hvis de er i risiko for at få den kønsinfektion, og efter at have drøftet det med en læge.

Selvom HPV er beregnet til at forhindre infektion, fungerer HPV i nogle tilfælde også som en behandling, der har til formål at fjerne genital vortevirus hos patienter. Så folk med kønsvorter kan også få HPV-vaccination.

Ud over vaccination opfordres du til at udøve sikker seksuel adfærd for at forebygge kønsvorter. For eksempel at være tro mod en seksualpartner og bruge kondom, når man har sex.

Læs også: Her er hvordan man behandler kønsvorter

Det er det rigtige tidspunkt for HPV-vaccinen. Hvis du har andre spørgsmål om HPV-vaccinen, så tøv ikke med at spørge din læge . Du skal blot åbne appen og gå til funktioner Chat med en læge at kontakte en læge når som helst og hvor som helst uden at skulle forlade huset via Snak, og Stemme/videoopkald. Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!

Reference:
Centre for Disease Control and Prevention. Tilgået 2020. HPV-vaccine.