Bliv ikke ignoreret, vid mere om øjenherpes

, Jakarta - Øjenherpes, også kendt som okulær herpes, er en øjenlidelse forårsaget af herpes simplex virus (HSV). Den mest almindelige type øjenherpes kaldes epitelial keratitis. Denne tilstand kan påvirke hornhinden, som er den klare forreste del af øjet.

I sin milde form kan øjenherpes forårsage smerte, betændelse, rødme og rivning af hornhindens overflade. I mellemtiden kan HSV i det dybere mellemlag af hornhinden eller kendt som stroma forårsage alvorlig skade, hvilket fører til synstab og blindhed.

Læs også: 4 farer ved herpes simplex, som få mennesker kender

Symptomer på øjenherpes

Faktisk er det en af ​​de mest almindelige årsager til blindhed forbundet med hornhindeskader og den mest almindelige årsag til infektiøs blindhed i vestlige lande.

Nogle af symptomerne på øjenherpes kan omfatte:

  • Ømme øjne.
  • Følsom over for lys.
  • Sløret syn.
  • Slimudledning.
  • Rødt øje.
  • Betændte øjenlåg (blepharitis).
  • Smertefuldt, rødt blæret udslæt på det øvre øjenlåg og den ene side af panden.

I de fleste tilfælde påvirker herpes kun det ene øje. Men mild og svær øjenherpes kan behandles med antivirale lægemidler. Derudover kan HSV med korrekt behandling kontrolleres, og skader på hornhinden kan minimeres.

Læs også: Pas på, herpesvirus kan forårsage hyphema

Årsager til øjenherpes

Øjenherpes er forårsaget af overførsel af HSV til øjne og øjenlåg. Det anslås, at op til 90 procent af voksne er blevet udsat for HSV-1 i en alder af 50. Med hensyn til øjenherpes påvirker HSV-1 områder af øjet såsom:

  • Øjenlåg.
  • Hornhinde (klar kuppel foran øjet).
  • Retina (lysfølende celler bagerst i øjet).
  • Konjunktiva (tyndt væv, der dækker det hvide i øjnene og indersiden af ​​øjenlågene).

I modsætning til genital herpes (normalt forbundet med HSV-2), er øjenherpes ikke seksuelt overført. Derimod opstår tilstanden oftest efter at andre dele af kroppen, normalt munden som i form af forkølelsessår, tidligere har været udsat for HSV.

Når først en person lever med HSV, kan sygdommen ikke helt udryddes fra kroppen. Virussen kan ligge i dvale et stykke tid, og derefter genaktiveres fra tid til anden. Så øjenherpes kan være resultatet af en gentagelse (reaktivering) af en tidligere infektion. Risikoen for at overføre virussen til andre fra det berørte øje er dog lav.

Læs også: Myter og fakta om herpesvirusvaccine

Behandling af øjenherpes

Hvis en læge diagnosticerer en person med øjenherpes, vil han eller hun straks begynde at tage receptpligtig antiviral medicin. Behandlingen varierer noget afhængigt af, om en person har epitelial keratitis (den mildere form) eller stromal keratitis (den mere destruktive form). Sådan behandler du øjenherpes:

Behandling af epitelial keratitis

HSV i overfladelaget af hornhinden aftager normalt af sig selv i løbet af få uger. Hvis en person tager antiviral medicin med det samme, kan dette hjælpe med at minimere hornhindeskader og synstab. Din læge vil anbefale antivirale øjendråber eller en oral antiviral salve eller medicin.

Den almindelige behandling er oral acyclovirbehandling. Denne type medicin kan være en god behandlingsmulighed, fordi den ikke kommer med nogle af de potentielle bivirkninger af øjendråber, såsom vandige eller kløende øjne.

Lægen kan også forsigtigt børste overfladen af ​​hornhinden med en vatpind efter påføring af dråberne for at fjerne eventuelle beskadigede celler. Denne procedure er kendt som debridement.

Behandling af stromal keratitis

Denne type HSV angriber det dybere mellemlag af hornhinden, kaldet stroma. Stromal keratitis er mere tilbøjelige til at forårsage ardannelse i hornhinden og synstab. Ud over antiviral terapi kan indtagelse af steroid (anti-inflammatoriske) øjendråber også hjælpe med at reducere hævelse i stroma.

Hvis du har øjenherpes og har fået ordineret medicin af en læge, skal du straks indløse lægemidlet ved hjælp af applikationen . Du kan uploade din recept, og din ordre vil blive leveret til din dør på mindre end en time. Praktisk er det ikke? Lad os bruge appen nu!

Reference:
Healthline. Tilgået i 2021. Øjenherpes.
sundhedskarakterer. Tilgået i 2021. Øjenherpes.
WebMD. Tilgået i 2021. Øjenherpes.