Urin lugt kan være et tegn på helbredsproblemer, kender årsagen

, Jakarta – Urin lugter ofte af ammoniak, især om morgenen, eller når en person er dehydreret. Vidste du, at duften af ​​urin kan være et tegn på helbredsproblemer? Faktisk kan urin med en vis lugt være et tegn på infektion.

Ildelugtende urin skyldes ikke altid en helbredstilstand. Dehydrering, indtagelse af vitaminer og visse lægemidler kan få din urin til at lugte dårligt. Når urinen er meget koncentreret, betyder det, at den indeholder mere ammoniak og mindre vand. Det er det, der gør lugten mere skarp.

Dehydrering og andre årsager til stærk urinlugt

Urin har en tendens til at være mere koncentreret, når en person er dehydreret. Dette sker ofte om morgenen, eller når en person ikke drikker nok vand i løbet af dagen. Symptomer på alvorlig dehydrering omfatter:

Læs også: 4 sygdomme, der kan opdages gennem urinkontrol

1. Mundtørhed.

2. Sløvhed.

3. Muskelsvaghed.

4. Hovedpine.

5. Svimmelhed.

Andre tilstande, der kan udløse urinlugt

Hvis symptomerne på dehydrering ikke forsvinder, kan denne tilstand føre til andre sundhedsproblemer, nemlig nyreinfektioner. Bortset fra dehydrering kan andre sundhedsproblemer også udløse en usædvanlig urinlugt. Hvad er det for nogle?

1. Urinvejsinfektion

En urinvejsinfektion (UTI) opstår, når skadelige bakterier formerer sig i urinrøret, blæren eller nyrerne. De fleste mennesker med en UVI har andre symptomer udover ildelugtende urin, herunder:

  • Smerter ved vandladning.
  • Hyppigt og intenst behov for at tisse.
  • Besvær med at tømme blæren helt.
  • Uklar eller mørk urin.
  • Blod i urinen.
  • Feber, hvis infektionen har spredt sig.
  • Rygsmerter, hvis infektionen har spredt sig til nyrerne.

2. Bakteriel vaginose

Denne tilstand er forårsaget af bakterier, der forårsager en tydelig fiskelugt og kan være værre efter sex. Andre symptomer omfatter vaginal smerte, kløe, brændende smerter ved vandladning og et tyndt, hvidt eller gråt udflåd i kønsorganerne.

Læs også: Farvet urin, pas på disse 5 sygdomme

3. Diabetes

Diabetesmedicin kan ændre lugten af ​​urin, og det samme kan sygdommen, især hvis blodsukkerniveauet ikke er kontrolleret. Nogle mennesker oplever, at deres urin har en sød lugt. Dette sker, når der er for meget sukker i urinen. Andre diabetes symptomer omfatter:

  • Hyppig brug af badeværelset, især om natten.
  • Meget tørstig.
  • Træthed.
  • Vægttab, i nogle tilfælde.
  • Kløe i kønsorganerne.
  • Langsom sårheling.
  • Sløret syn.
  • Højt blodtryk.
  • Organsvigt, hvor hvis de involverede organer er fordøjelsesorganerne eller blæren, kan det påvirke lugten af ​​urin.

Læs også: 3 Symptomer på urinvejsinfektionskomplikationer

Nogle mennesker med nyresvigt kan opleve en ubehagelig kropslugt eller ildelugtende urin. Ligeledes kan mennesker med leversygdom opleve den samme tilstand relateret til lugten af ​​deres urin.

4. Graviditet

Graviditet kan også påvirke lugten af ​​urin. Dette kan skyldes hormonelle ændringer, der kan ændre lugten af ​​urin eller måske en gravid kvindes følsomhed over for dufte.

Overvinde stærk urinlugt

Hvis du oplever en stærk urinlugt, men den ikke er ledsaget af andre symptomer, kan du tage enkle trin for at få din urin til at lugte mere normalt. Tricket er:

1. Undgå at spise fødevarer, der får urin til at lugte, især asparges.

2. Skift kosttilskud, hvis høje niveauer af thiamin eller cholin kan være årsagen.

3. Drik masser af vand for at understøtte hydrering og nyre- og urinvejssundhed.

4. Hold ikke tisse.

5. Håndter kroniske medicinske tilstande, såsom diabetes, så omhyggeligt som muligt, med en læges vejledning.

6. Øv en overordnet sund livsstil og reducer eller eliminer alkoholindtagelse for at beskytte leveren og hjælpe med at reducere urinlugt.

Nå, det var nogle af de sundhedsproblemer, der kan udløse den skarpe lugt af urin. Hvis du oplever visse helbredsproblemer og skal på hospitalet, kan du bestille tid til lægen gennem . Kom nu, Hent lige nu!

Reference:
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Hvad forårsager ildelugtende urin?
Mayo Clinic. Tilgået 2021. Urin Lugt.