Skoldkopper og Herpes Zoster, hvad er forskellen?

, Jakarta – Herpes zoster er forårsaget af reaktivering af varicella-zoster-virus (VZV), den samme virus, der forårsager skoldkopper. Primær infektion med VZV forårsager skoldkopper. Efter at sygdommen er forsvundet, forbliver virussen i dvale (latent) i de dorsale rodganglier. VZV kan være reaktiv senere i en persons liv og forårsage et smertefuldt makulopapulært udslæt kaldet helvedesild.

Mennesker med helvedesild udvikler oftest udslæt i et eller to tilstødende dermatomer (lokaliseret zoster). Udslættet optræder oftest på stammen langs thorax-dermatomerne.

Udslættet krydser normalt ikke kroppens midterlinje. Men omkring 20 procent af mennesker har udslæt, der overlapper et tilstødende dermatom. Mindre almindeligt kan udslæt være mere omfattende og påvirke tre eller flere dermatomer. Det forekommer generelt kun hos personer med undertrykt eller undertrykt immunsystem. Dissemineret zoster kan være svær at skelne fra varicella.

Læs også: Genkend de 4 tegn og symptomer på herpes zoster

Udslættet er normalt smertefuldt, kløende eller prikkende. Disse symptomer kan gå forud for udslættets begyndelse fra et par dage til et par uger. Nogle mennesker kan også opleve hovedpine, fotofobi (følsomhed over for stærkt lys) og ubehag i den prodromale fase.

Udslættet udvikler sig til klynger af vesikler. Nye vesikler fortsætter med at dannes i tre til fem dage og bliver tørre og hærder. De heler normalt på to til fire uger. Der kan være permanente pigmentforandringer og ardannelse i huden.

Forskellen mellem herpes zoster og skoldkopper

Skoldkopper, også kendt som skoldkopper, er en meget smitsom sygdom forårsaget af varicella-zoster-virus. Det kan nemt spredes gennem luften af ​​inficerede mennesker, når de nyser eller hoster.

Sygdommen spredes også gennem kontakt med skoldkoppeblærerne hos en inficeret person. Fordi skoldkopper er så smitsomt, er det muligt for folk, der aldrig har haft skoldkopper eller er blevet vaccineret, at undgå at få det bare ved at være i et værelse med en, der har sygdommen. Det er dog usandsynligt, at midlertidig eksponering resulterer i infektion.

Tidlige symptomer kan omfatte kropssmerter, feber, træthed og irritabilitet. Et udslæt opstår derefter og udvikler sig til så mange som 250-500 kløende blærer over hele kroppen, som normalt varer i 5-7 dage og heler med en sårskorpe.

Udslættet kan endda sprede sig til munden eller andre indre dele af kroppen. Sygdommen er normalt ikke alvorlig, men risikoen for indlæggelse og død øges blandt unge og voksne.

Læs også: Symptomer på herpes zoster, man skal passe på

Symptomer opstår mellem 10 og 21 dage efter eksponering for varicella-zoster-virus. Folk, der er blevet vaccineret mod skoldkopper, kan nogle gange udvikle skoldkopper, men præsentationen er normalt mild med omkring 50 eller færre røde knopper, der sjældent udvikler sig til blærer.

Skoldkopper kan forebygges ved vaccination. Børn, der aldrig har haft skoldkopper, bør modtage to doser af skoldkoppevaccinen, hvor den første dosis gives ved 12-15 måneders alderen og den anden ved 4-6 år. To doser givet med 4-8 ugers mellemrum anbefales også til personer på 13 år eller ældre.

Læs også: 5 typer fødevarer, der er gode for hudens sundhed

Der er en sikker og effektiv vaccine til at forhindre helvedesild. Det forhindrede helvedesild hos 50 procent af de vaccinerede og reducerede forekomsten af ​​PHN med 66 procent. Selvom folk, der er vaccineret, stadig kan få helvedesild, har de en tendens til at have mildere tilfælde end folk, der ikke er vaccineret.

Vil du vide mere om forskellen på skoldkopper og herpes zoster, kan du spørge direkte til . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Tricket, bare download applikationen via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge , kan du vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .