Har du brug for antibiotika til behandling af ondt i halsen hos børn?

”Ondt i halsen hos børn er en almindelig tilstand, fordi immunsystemet endnu ikke er færdigdannet. Har du brug for antibiotika til behandling af ondt i halsen? Svaret afhænger af den underliggende årsag."

Jakarta – Ondt i halsen er en almindelig sygdom, der rammer børn, især i overgangssæsonen som i dag. Det er ikke ualmindeligt, at forældre bekymrer sig for meget, fordi halsbetændelse kan udløse et fald i børns appetit. På grund af dette giver mange forældre straks antibiotika, fordi den lille snart bliver rask.

Faktisk, er det det rigtige at gøre? Kan det faktisk påvirke den lilles helbred? Se hele forklaringen nedenfor.

Læs også: Søde fødevarer kan udløse ondt i halsen, her er fakta

Kan du behandle ondt i halsen hos børn med antibiotika?

Mange mennesker betragter antibiotika som meget effektive lægemidler til behandling af forskellige sygdomme. På grund af dette indtager mange mennesker det skødesløst, så sygdommen snart bliver bedre. Dette er dog ikke den rigtige måde at gøre det på. Antibiotika er lægemidler, der virker på at dræbe bakterier.

Dens brug i sig selv bør ikke være vilkårlig, skal være i overensstemmelse med en læges recept. Hvis ikke, i stedet for at blive helbredt, kan dette stof faktisk forårsage farlige bivirkninger, hvoraf en er antibiotikaresistens. Som følge heraf vil dit antibiotikum aldrig kunne tage det igen, fordi kroppen allerede er immun over for indholdet.

Spørgsmålet er, om man kan behandle halsbetændelse hos børn med antibiotika? Svaret er, at det afhænger af den underliggende årsag. Som i den foregående forklaring er antibiotika beregnet til at behandle infektioner forårsaget af bakterier. Men hvis det er forårsaget af en virus, frarådes brug af antibiotika.

Læs også: Disse 9 symptomer på en alvorlig halsbetændelse, der skal til en læge

Hvornår er det rigtige tidspunkt at tage antibiotika?

Halsbetændelse er en almindelig sygdom forårsaget af vira, såvel som forkølelse eller influenza. Hvis barnet har det, behøver moderen ikke bekymre sig for meget, for sygdommen kan hele af sig selv på mindre end en uge. Selvom det ofte er forårsaget af en virus, kan halsbetændelse også udløses af en bakteriel infektion.

En af de almindelige bakterier, der angriber halsen, er Streptococcus gruppe A. Mere specifikt er sygdommen forårsaget af disse bakterier halsbetændelse. Ondt i halsen forårsaget af bakterier er tilbøjelig til at forekomme hos børn i alderen 5-15 år. Hvis det ikke bliver bedre, kan sygdommen, der opstår, være mere alvorlig end den virus, der forårsager forkølelse

Dette skyldes, at bakterielle infektioner kan forårsage problemer omkring halsen, såsom tonsillitis (tonsillitis) eller bihulebetændelse. I sjældne tilfælde kan infektionen spredes til omgivende væv og udløse betændelse i nyrerne. For at forhindre dårlige ting i at ske, er antibiotika nødvendige for at overvinde dem.

Hvis du er blevet ordineret af en læge, er du forpligtet til at indtage det, indtil det løber tør inden for det angivne tidsrum. Antibiotika er meget effektive til behandling af bakteriel halsbetændelse, men bør ikke tages, når du har viral halsbetændelse.

Læs også: Misforstå mig ikke, dette er forskellen mellem tonsillitis og ondt i halsen

Hvis det indtages i overensstemmelse med lægens anvisninger, forårsager behandling med antibiotika generelt ikke bivirkninger på bæreren. Hvis det at give antibiotika ikke er i stand til at overvinde den ondt i halsen, du oplever, skal du kontakte det nærmeste hospital for at få de rigtige behandlingstrin.

Hvis ondt i halsen opstår i mild intensitet, kan du behandle det selvstændigt derhjemme. Der er behov for flere trin, nemlig at gurgle med en saltvandsopløsning, øge væskeforbruget, indtage halstabletter eller tage smertestillende midler.

Reference:

Børns sundhed. Tilgået i 2021. Strep hals.

Opdrage børn. Tilgået 2021. Eftermiddags hals.

CDC. Tilgået i 2021. Eftermiddagshals.