Endoskopisk undersøgelse, hvad er risiciene?

, Jakarta - Endoskopisk undersøgelse er en ikke-kirurgisk procedure, der bruges til at undersøge en persons fordøjelseskanal. Denne undersøgelsesprocedure bruger et endoskop, et fleksibelt rør med et lys og et kamera påsat, lægen kan se billeder af fordøjelseskanalen på en farve-tv-skærm.

Under en øvre endoskopi passerer endoskopet let gennem munden og svælget og ind i spiserøret, hvilket giver lægen mulighed for at se spiserøret, maven og den øverste del af tyndtarmen. Et endoskop kan føres ind i tyktarmen gennem endetarmen for at undersøge dette område af tarmen. Denne procedure kaldes en sigmoidoskopi eller koloskopi afhængigt af, hvor langt tyktarmen er undersøgt.

Læs også: 8 ting du skal vide om endoskopisk undersøgelse

Risiko for blødning på grund af endoskopi

Endoskopisk undersøgelse har en meget lavere risiko for blødning og infektion end åben kirurgi. Endoskopi er dog en medicinsk procedure, så den medfører risiko for blødning, infektion og andre sjældne komplikationer såsom:

  • Brystsmerter.
  • Skader på organer, herunder eventuel perforation.
  • Feber.
  • Vedvarende smerte i endoskopområdet.
  • Rødme og hævelse på snitstedet.

Alles risiko kan variere afhængigt af procedurens placering og din egen tilstand. For eksempel kan mørk afføring, opkastning og synkebesvær efter en koloskopi indikere, at der er noget galt. Hysteroskopi medfører en lille risiko for livmoderperforation, livmoderblødning eller livmoderhalstraumer.

Hvis du har et kapselendoskop, er der en lille risiko for, at kapslen kan sætte sig fast et sted i fordøjelseskanalen. Risikoen er højere for mennesker med tilstande, der forårsager forsnævring af fordøjelseskanalen, såsom tumorer. Kapslen skal derefter fjernes kirurgisk. Spørg lægen gennem appen om de symptomer, man skal holde øje med for at gennemgå endoskopi.

Læs også : ØNH Endoskopi og Nasal Endoskopi, hvad er forskellen?

Forberedelse til endoskopisk undersøgelse

  • Tarmforberedelse. Undersøgelse af den øvre mave-tarmkanal (øvre endoskopi eller ERCP) er ikke mere end faste i 6-8 timer før proceduren. For at undersøge tyktarmen skal den renses for afføring. Derfor gives et afføringsmiddel eller en gruppe afføringsmidler dagen før indgrebet.
  • Sedation. Ved de fleste undersøgelser med endoskop gives et beroligende middel. Dette øger komforten for den person, der gennemgår undersøgelsen. Et beroligende middel, givet ved injektion i en vene, giver afslapning og let søvn. Generelt er der lidt om nogen hukommelse om proceduren. Patienten vågner inden for en time, men virkningen af ​​stofferne er længere, så det er ikke sikkert at køre før dagen efter.
  • Generel anæstesi (får dig til at falde i søvn i en vis periode) gives kun under helt særlige omstændigheder (hos små børn, og når der er planlagt en meget kompleks procedure).

De fleste endoskopi er en ambulant procedure. Det betyder, at du kan tage hjem samme dag. Lægen lukker snittet med sting og binder det ordentligt umiddelbart efter proceduren. Din læge vil give dig instruktioner om, hvordan du selv behandler dette sår. Herefter skal du muligvis vente en til to timer på hospitalet, før den sedationseffekt aftager.

Læs også: Kend diagnosen rhinosinusitis med nasal endoskopi

Nogle procedurer kan gøre dig lidt utilpas. Det kan tage lidt tid at føle sig godt nok til at udføre dine daglige aktiviteter. For eksempel kan du efter en øvre endoskopi have ondt i halsen og skal spise blød mad i et par dage. Du kan have blod i urinen efter en cystoskopi for at kontrollere din blære. Det bør passere inden for 24 timer.

Reference:

WebMD. Tilgået i 2019. Endoskopi: Formål, Procedure, Risici.

Healthline. Tilgået i 2019. Endoskopi