Kend vigtige fakta om SGPT-eksamen

Jakarta - SGPT-testen eller alaninaminotransferase-testen måler niveauet af ALT-enzymet i blodet. Ligesom SGOT er SGPT et enzym, der produceres af celler i leveren.

Leveren er den største kirtel i kroppen. Dette organ har mange vigtige funktioner, herunder fremstilling af protein, lagring af vitaminer og jern, fjernelse af toksiner og produktion af galde.

Proteiner, som kaldes enzymer i leveren, hjælper leveren med at nedbryde andre proteiner, så kroppen lettere kan optage dem. Nå, ALT er et af disse enzymer, som spiller en vigtig rolle i stofskiftet, den proces, der omdanner mad til energi.

ALT-enzymet findes normalt i leverceller. Men når leverceller er beskadiget eller betændt, kan ALT frigives til blodbanen, hvilket resulterer i forhøjede niveauer. Derfor kan måling af niveauet af ALT i en persons blod hjælpe læger med at evaluere leverfunktionen eller finde årsagen til leverproblemer. SGPT-undersøgelse er ofte en del af den indledende screening for leversygdom.

Læs også: Her er interessante fakta om lever

For at du kan forstå mere om denne test, er her nogle ting, du skal vide:

Anvendelser af SGPT-undersøgelse

SGPT undersøgelse foretages sammen med blodprøver, og indgår i leverfunktionsundersøgelser. Denne test er lavet for at finde ud af problemer, der opstår i leveren. SGPT-testen udføres, hvis du oplever symptomer som kvalme og opkastning, mavesmerter, gulsot, appetitløshed og træthed.

Fordi SGPT eller ALT-enzymet i blodbanen kan indikere leverskade, selv før symptomer opdages, anbefaler læger denne test, hvis du har høj risiko for leverskade. Risikofaktorerne omfatter familiehistorie, diabetes, fedme og rygning og tungt drikke.

Forberedelse før testen er færdig

Generelt kræver SGPT-undersøgelsen ikke særlig forberedelse. Hvis undersøgelsen foretages med en blodprøve, vil lægen anbefale faste i mindst 10 timer, før testen udføres.

Læs også: Vær forsigtig, genkend årsagerne til hepatomegali

Fortæl også lægen, hvis du tager visse typer medicin. Årsagen er, at nogle typer lægemidler kan have en betydelig effekt på ALT-niveauet i blodet. Normalt vil lægen give instruktioner om ikke at tage visse typer medicin, før du udfører testen.

SGPT-undersøgelsesresultater

Det normale resultat for ALT-testen er, hvis ALT-niveauet i blodet varierer fra 29 til 33 enheder per liter for mænd og mellem 19 til 25 enheder per liter for kvinder. Resultaterne kan dog variere fra hospital til hospital, afhængigt af patientens alder og køn.

Højere ALT-niveauer end normalt kan indikere leverskade. Forhøjede niveauer kan være resultatet af hepatitis, skrumpelever, tumorer, leverkræft, mononukleose, manglende blodgennemstrømning til leveren, pancreatitis og diabetes.

Læs også: Sådan foregår levertransplantationsprocessen

Det var de vigtige fakta om SGPT-undersøgelsen, som du har brug for at vide. Hvis du ønsker at lave rutinemæssige laboratorietjek, men ikke har fritid, kan du bruge applikationen . Lab Check Service i appen giver dig mulighed for at udføre rutinemæssige medicinske tests hvor som helst og når som helst. Kom nu, Hent nu!