Hvem er de grupper af mennesker, der er i risiko for at blive smittet med hiv?

, Jakarta – HIV er en af ​​de mest frygtede sygdomme, fordi den anses for at være meget farlig og ofte forårsager døden. Desuden er der indtil nu ingen kur mod denne sygdom. Så hvem er de grupper af mennesker, der er i risiko for at få hiv? Kom nu, find ud af svaret nedenfor.

HIV ( human immundefekt virus ) er en virusinfektion, der angriber celler i immunsystemet og derved svækker den syges evne til at bekæmpe dagligdags infektioner og sygdomme.

HIV er også en seksuelt overført infektion, fordi den ofte overføres gennem seksuel kontakt. Derudover kan denne sygdom også overføres gennem kontakt med inficeret blod eller fra mor til barn under graviditet, fødsel eller amning.

Læs også: Dette er processen med overførsel af HIV og AIDS fra gravide kvinder til foster

HIV-overførsel

Før du kender de grupper af mennesker, der er i risiko for at få HIV, skal du først forstå, hvordan denne farlige virus overføres.

Du kan kun få HIV, når inficeret blod, sæd eller vaginale væsker kommer ind i din krop. Dette kan ske på flere måder:

  • Gennem seksuelle forhold. Du kan blive smittet med HIV, hvis du har vaginal, anal eller oral sex med en allerede inficeret person, hvis blod, sæd eller vaginale væsker kan trænge ind i din krop.

Virussen kan også trænge ind i kroppen gennem mundsår eller små rifter, der nogle gange kan opstå i anus eller skeden under seksuel aktivitet.

  • Gennem sprøjten. Deling af forurenet IV lægemiddeludstyr (nåle og sprøjter) sætter dig i høj risiko for at pådrage dig HIV og andre infektionssygdomme, såsom hepatitis.

  • Gennem blodtransfusion. I nogle tilfælde overføres HIV gennem blodtransfusioner.

  • Gennem graviditet, fødsel eller amning. Mødre smittet med HIV under graviditeten kan overføre virussen til deres babyer. Risikoen for at overføre HIV til barnet kan dog mindskes, hvis moderen kommer i behandling med det samme.

Husk, at HIV-virus ikke kan overføres ved tilfældig kontakt. Det betyder, at du ikke kan få HIV ved at kramme, kysse eller give hånd med en smittet person. HIV overføres heller ikke gennem luften, vandet eller insektbid.

Læs også: Myter eller fakta Myg kan overføre HIV og AIDS

Grupper af mennesker med risiko for at blive smittet med hiv

Enhver af enhver alder, race, køn eller seksuel orientering kan blive smittet med HIV. Følgende grupper af mennesker har dog størst risiko for at få hiv:

  • Folk, der har sex uden at bruge kondom. Brug et nyt latex- eller polyurethankondom, hver gang du har sex. Analsex er mere risikabelt end vaginal sex. Risikoen for hiv er også høj hos personer, der har haft flere seksuelle partnere.

  • Mennesker med andre seksuelt overførte infektioner. Mange STI'er vil resultere i åbne sår på kønsorganerne. Dette sår kan være et indgangspunkt for HIV-virus til at trænge ind i din krop.

  • Injicerende stofbrugere. Mennesker, der bruger injektionsmedicin, især hvis de ofte deler kanyler eller sprøjter, har større risiko for at blive udsat for dråber af blodet fra andre, der er smittet.

  • Folk, der ofte laver tatoveringer eller laver piercing. Da sprøjter kan være et medium til at overføre vira, så hvis du ønsker at få en tatovering eller lave en piercing, skal du sørge for, at den brugte sprøjte er steril.

  • Mennesker, der har sex med sprøjtemisbrugere. Fordi injektionsmisbrugere har høj risiko for at få hiv, kan det at have sex med dem øge risikoen for at blive hiv.

Læs også: 6 myter om de nyeste måder at overføre HIV på

Hvis du vil spørge om måder, der kan gøres for at forebygge hiv, skal du blot bruge applikationen . igennem Video/taleopkald og Snak , kan du kontakte lægen og spørge hvad som helst om sundhed når som helst og hvor som helst uden at skulle forlade huset. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2020. HIV/AIDS .