At kende histopatologi i anatomisk patologi

, Jakarta – For at bekræfte diagnosen af ​​sygdommen kræver læger nogle gange yderligere undersøgelse. Anatomisk patologi er en type laboratorieundersøgelse, der kan hjælpe læger med at diagnosticere sygdomme. En af underafdelingerne af anatomisk patologi er histopatologi. Kom nu, find ud af mere om histopatologi nedenfor.

Hvad er anatomisk patologi?

Anatomisk patologi er en gren af ​​medicin, der studerer sygdoms indvirkning på strukturen af ​​kroppens organer, både samlet (groft) og mikroskopisk. Hovedrollen for anatomisk patologi er at identificere abnormiteter i kroppen, der kan hjælpe med at diagnosticere sygdom og ordinere behandling.

Selvom anatomisk patologi oftest bruges til at hjælpe med at identificere og overvåge forskellige typer tumorer eller kræftformer, er den også nyttig til at evaluere andre tilstande, såsom nyre- og leversygdomme, autoimmune lidelser og infektioner. Selv på de fleste hospitaler bør alt væv, der fjernes under operationen, undersøges af en patolog.

Der er to hovedunderafdelinger i anatomisk patologi, nemlig histopatologi og cytopatologi (cytologi):

  • histopatologi

Histopatologi er en procedure, der involverer undersøgelse af intakt væv taget ved biopsi eller kirurgi under et mikroskop. Denne undersøgelse er ofte hjulpet af brugen af ​​specielle farvningsteknikker og andre relaterede tests, såsom brugen af ​​antistoffer til at identificere forskellige komponenter i kroppens væv.

  • Cytopatologi (cytologi)

Mens cytopatologi er undersøgelse af enkelte celler eller grupper af små celler fra væske eller væv under et mikroskop. Enkelt sagt udføres denne procedure ved at smøre en væskeprøve eller væv fra patienten på et objektglas, som derefter undersøges under et mikroskop for at se antallet af celler, deres type, og hvordan de nedbrydes. Cytopatologi bruges generelt som et screeningsværktøj til at lede efter sygdom og afgøre, om yderligere test er nødvendige. Almindelige eksempler på cytopatologi er: PAP udstrygning , opspyt , og mavevask .

Læs også: Her er 5 vigtige fakta om anatomisk patologi

Histopatologi handler om biopsi og vævsundersøgelse

Histopatologi involverer at undersøge en prøve af væv under et mikroskop. Prøver kan være små stykker væv opnået fra dele af kroppen ved hjælp af en teknik kaldet en biopsi eller prøver taget fra hele organer eller dele af organer taget under operationen.

De fleste biopsier er lavet for at tage en lille prøve fra det område af kroppen, hvor sygdommen er mistænkt. Denne procedure kaldes også en "incisional" biopsi, og normalt kan operation eller yderligere behandling anbefales, når diagnosen er stillet.

Biopsien kan dog også dække hele det berørte område, såsom en muldvarp. Proceduren kaldes en "excisionel" biopsi. Derefter vil der blive udført en undersøgelse af det tilstødende, uinvolverede hudområde for at hjælpe med at verificere, at det berørte område er blevet fuldstændigt fjernet.

Læs også: Kend funktionen af ​​anatomisk patologi til behandling af brystkræft

Efter at vævet, der skal undersøges er opnået, vil vævet ved histopatologisk undersøgelse gennemgå flere stadier af en komplet undersøgelse, startende fra fiksering (konservering), makroskopisk skæring, derefter behandlet, indtil det er klar til at blive et objektglas eller præparat, som derefter mikroskopisk aflæst for diagnose.

Den største forskel mellem histopatologisk og cytologisk undersøgelse er resultatet. Ved histopatologisk undersøgelse kan vævsstrukturen ses tydeligt, mens der ved cytologisk undersøgelse kun ses et generelt billede af kroppens celler uden nogen synlig vævsstruktur. Resultaterne af de to undersøgelser vil derefter blive analyseret af en anatomisk patologispecialist for at vurdere tilstedeværelsen eller fraværet af malignitet, bestemme tumortype, stadie eller graduering, om metastaser er opstået (spredning) eller ej, eller kun akut eller kronisk infektion og forskellige andre lidelser.

Læs også: Hvornår skal anatomiske patologiske tests udføres?

Det er et glimt af histopatologi i anatomisk patologi. For at lave et helbredstjek skal du blot bestille tid hos en læge på det bedste hospital i nærheden af ​​dit domicil via . Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
Online testlaboratorier. Tilgået 2020. Anatomisk patologi.
Sundhedsministeriet i Republikken Indonesien. Tilgået i 2020. Rollen af ​​anatomisk patologiundersøgelse i tidlig påvisning og behandling af kræft.