Kend årsagerne til hypertension efter type

Jakarta - Hypertension eller forhøjet blodtryk er en medicinsk tilstand, som ikke bør ignoreres. Årsagen er, at hypertension kan forårsage hjerte- og blodkarproblemer og er svær at kontrollere. En person siges at have hypertension, hvis de har blodtryk over 120 og 129 mm Hg for det øverste tal (systolisk) og mere end 80 mmHg (diastolisk) for det nederste tal.

Tilsyneladende er der mange typer for højt blodtryk. Disse typer hypertension er motiveret af en persons tilstand. Følgende er forskellige årsager til hypertension baseret på typerne:

1. Primær hypertension

Primær hypertension er generelt forårsaget af en kombination af genetik, kost, livsstil og alder. Livsstilsfaktorer såsom rygning, drikke for meget alkohol, stress, overvægt, spise for meget salt og ikke motionere nok kan få en person til at udvikle primær hypertension. Ændringer i kost og livsstil kan reducere blodtrykket og risikoen for komplikationer til hypertension.

Læs også: 5 komplikationer på grund af hypertension, der skal overvåges

2. Sekundær hypertension

Sekundær hypertension opleves ofte af yngre mennesker, altså mellem 18-40 år. Årsager kan omfatte forsnævring af arterierne, der leverer blod til nyrerne, binyresygdom, bivirkninger af medicin, søvnapnø, hormonforstyrrelser, skjoldbruskkirtellidelser og forsnævring af aorta. Når årsagen er blevet identificeret, er denne type hypertension normalt let at behandle.

3. Resistent hypertension

Resistent hypertension er en betegnelse for højt blodtryk, som er svært at kontrollere. Hypertension anses for at være resistent, hvis blodtrykket ikke falder og forbliver over det normale gennemsnit, selvom du har taget tre typer blodtrykssænkende medicin. Mennesker, der har resistent hypertension, har generelt sekundær hypertension, hvis årsag ikke er blevet identificeret, så læger skal lede efter sekundære årsager.

4. Ondartet hypertension

Malign hypertension er et udtryk, der bruges til at beskrive forhøjet blodtryk, der forårsager organskader. Malign hypertension er også kendt som akut hypertension, fordi det er livstruende. Malign hypertension er karakteriseret ved en stigning i blodtrykket, hvor det systoliske tal når mere end 180 mm Hg eller det diastoliske tal når 120-130 mm Hg.

Læs også: Førstehjælp, når blodtrykket stiger

5. Isoleret systolisk hypertension

Isoleret systolisk hypertension opstår, når det systoliske blodtryk er over 140 mmHg, og det diastoliske blodtryk er under 90 mm Hg. Dette er den type hypertension, som oftest opleves af ældre over 60 år. Årsagen menes at være, at arterierne bliver stive med alderen.

6. Hypertension haster

Hypertensive haster er, når blodtrykket er over 180/120, men ikke er ledsaget af andre symptomer. Det er vigtigt med det samme at behandle hypertensiv nødsituation, så den ikke udvikler sig til en hypertensiv nødsituation.

7. White Coat Hypertension

Denne type hypertension opstår, når blodtrykket stiger midlertidigt på grund af at være på lægens kontor eller andre stressende begivenheder, såsom at sidde fast i trafikken. Tidligere blev denne tilstand klassificeret som godartet. Lancering fra Healthline , for nylig, hvid pels hypertension forbundet med en øget risiko for hjertekarsygdomme. Før behandlingen påbegyndes for denne type hypertension, skal lægerne først overvåge blodtrykket i en vis periode.

Læs også: Sund livsstil for at forhindre højt blodtryk

Det er de forskellige typer hypertension baseret på årsagen. Har du forhøjet blodtryk og har brug for medicin? Du kan kontakte lægen via appen først at spørge om lægemidler, der er effektive til at overvinde hypertension og selvfølgelig er sikre til indtagelse. Herefter giver lægen dig en recept, og du kan bestille medicinen med det samme via appen . Ingen grund til at bekymre sig om at forlade huset, ordrer vil blive leveret om cirka en time.

Reference:
Healthline. Hentet 2020. Typer og stadier af hypertension.
Stanford Healthcare. Tilgået 2020. Hypertensionstyper.