Her er 10 faktorer, der kan forårsage tilbagefald af epilepsi

, Jakarta – Epilepsi er en (neurologisk) lidelse i centralnervesystemet, hvor hjerneaktivitet bliver unormal, hvilket forårsager anfaldssymptomer eller perioder med usædvanlig adfærd og nogle gange bevidsthedstab. Ikke få mennesker med epilepsi, der føler sig forstyrret af sygdommen, fordi symptomerne på anfald kan opstå igen når som helst og uden årsag.

Men nogle mennesker bemærker, at anfald forekommer i et mønster, eller er mere tilbøjelige til at forekomme i visse situationer. Nogle gange er det bare en tilfældighed, andre gange er det ikke. Tja, at kende de faktorer, der kan udløse anfald, kan hjælpe med at forudse disse symptomer. Du kan også lede efter måder at forhindre eller reducere tilbagefald af epilepsi i fremtiden.

Læs også: Tag ikke fejl, dette er forskellen mellem anfald og epilepsi

Triggerfaktorer for tilbagefald af epilepsi

Symptomer på anfald hos hver person med epilepsi kan variere meget. Nogle mennesker stirrer blot tomt i et par sekunder under et anfald, mens andre bevæger deres arme eller ben gentagne gange.

Hos nogle mennesker med epilepsi har anfald tendens til at være forårsaget af visse situationer. De udløsende faktorer for hver enkelt syge er dog også forskellige. At observere de faktorer, der opstår før anfaldet, kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der udløser tilbagefald af din epilepsi.

Følgende er almindelige faktorer, der kan få epilepsi til at gentage sig, nemlig:

  1. Visse tidspunkter om morgenen eller aftenen.
  2. Mangel på søvn, såsom træthed eller ikke at kunne sove godt.
  3. Når du er syg eller har feber.
  4. Meget kraftige lys eller blinkende lys.
  5. Brug af alkohol, stoffer eller stoffer.
  6. Springer måltider over, så blodsukkeret er lavt.
  7. Visse fødevarer eller overskydende koffein kan også gøre anfald værre.
  8. Stress.
  9. Forbundet med menstruation (hos kvinder) eller andre hormonelle ændringer.
  10. Springer medicinskemaet over.

Læs også: Star Wars-film kan udløse anfald, her er den medicinske forklaring

Det er ikke altid let at identificere triggerfaktorer. Nogle gange har anfald, der opstår, ikke altid en trigger. Anfald er ofte også forårsaget af en kombination af flere udløsende faktorer.

En god måde at finde udløserne for, at din epilepsi vender tilbage ved at føre en anfaldslog. Hver gang du får et anfald, skal du være opmærksom på følgende:

  • Dag og tid.
  • Hvilken aktivitet lavede du lige før anfaldet?
  • Hvilke ting sker der omkring dig.
  • Usædvanlige syn, lugte eller lyde, der er omkring dig.
  • Usædvanlige stressfaktorer.
  • Maden du spiste lige før anfaldet og hvor lang tid der gik mellem måltidet og anfaldet.
  • Dit træthedsniveau og om du har sovet godt natten før.

Du kan også bruge din anfaldslog til at bestemme, hvor godt din epilepsimedicin tager. Vær opmærksom på, hvordan du har det før og efter anfaldet, og bivirkningerne. Tag disse notater med dig, når du besøger din læge, da de kan være nyttige til at justere medicin eller prøve andre behandlinger.

Sådan kontrolleres epilepsianfald

Epileptiske anfald, der til enhver tid kan komme igen, kan være farlige, så det er vigtigt at kontrollere sygdommen så godt som muligt. Her er ting, du kan gøre for at forhindre tilbagefald af epilepsi:

  • Tag medicin regelmæssigt

Antiepileptika er effektive til at stoppe eller reducere hyppigheden af ​​anfald. Sørg for at tage det hver dag som anvist af din læge. Tal med din læge, hvis den epilepsimedicin, du tager, forårsager ubehagelige bivirkninger. Spring ikke doser over eller stop med at tage dem uden din læges råd, da det kan forårsage anfald.

Du skal også prøve flere antiepileptiske lægemidler først for at finde en, der virker for dig uden at forårsage generende bivirkninger.

  • Undgå anfaldsudløsere

Når du ved, hvad der udløser din epilepsi, kan forsøg på at undgå dem hjælpe med at forhindre anfald. Håndter fx stress godt, drik mindre alkohol og prøv at få nok søvn.

  • Tjek din tilstand regelmæssigt med lægen

Du skal besøge din læge regelmæssigt for at få en evaluering af epilepsi og den behandling, du tager. Kontrol bør foretages mindst en gang om året, eller oftere, hvis din epilepsi ikke er godt kontrolleret.

Læs også: Kan epilepsi helbredes eller altid opstå igen?

Det er de faktorer, der kan få din epilepsi til at komme tilbage. For at lave et rutinetjek vedrørende din epilepsi, kan du bestille tid på det sygehus du ønsker via appen . Kom nu, Hent applikationen nu for at gøre det nemmere for dig at få den mest komplette sundhedsløsning.

Reference:
Healthline. Fået adgang i 2021. Alt hvad du behøver at vide om epilepsi.
Epilepsi Foundation. Hentet 2021. Udløsere af anfald.
det nationale sundhedsvæsen. Tilgået i 2021. Epilepsi.