Kend de 4 stadier af nasopharyngeal carcinom

, Jakarta – Nasopharyngeal carcinoma aka nasopharyngeal cancer er en sygdom, der angriber halsen, netop på det yderste lag af nasopharynx. Dette lag kan findes i den øvre hals. Nasopharynx er placeret bag næsen og bag mundtaget. Denne sygdom kan påvises gennem flere undersøgelser.

Der er flere symptomer, der ofte viser sig som tegn på nasopharyngeal carcinom, nemlig en klump i halsen, sløret syn og at have svært ved at åbne munden. Den dårlige nyhed er, at det indtil nu stadig ikke vides præcist, hvad der er hovedårsagen til fremkomsten af ​​nasopharyngeal cancer.

Læs også: Pas på, dette forårsager halskræft

Nasopharyngeal karcinomstadie

Nasopharyngeal cancer menes at opstå på grund af kontaminering med Epstein-Barr virus (EBV), som er almindeligt forekommende i spyt. Denne virus kan overføres gennem direkte kontakt fra forældre eller genstande, der tidligere er blevet kontamineret. Virusangreb får kontaminerede celler til at udløse unormal cellevækst.

Denne virus i sig selv forårsager sjældent langvarig infektion og forårsager generelt kun sygdomme som mononukleose. Indtil nu er forholdet mellem EBV-virus og nasopharyngeal cancer stadig undersøgt. Ud over virusinfektioner siges risikoen for nasopharyngeal carcinom også at være øget på grund af forskellige årsager, herunder at være ældre (ældre) over 50 år, have en familiehistorie med nasopharyngeal cancer, have ryge- og alkoholvaner og ofte indtagelse af fødevarer med konserveringsmidler.

Der er flere symptomer, der ofte viser sig som tegn på denne sygdom, men det typiske symptom er forekomsten af ​​en klump i halsen. Derudover er denne sygdom også karakteriseret ved symptomer, såsom øreinfektioner, tinnitus, hovedpine, besvær med at åbne munden, ansigtssmerter eller følelsesløshed, smerter i halsen, næseblod, synsforstyrrelser og tilstoppet næse. Øjeblikkelig undersøgelse skal udføres for at bestemme sværhedsgraden og den bedste måde at behandle denne sygdom på.

Læs også: Find ud af årsagen til hævede lymfeknuder

For at diagnosticere denne sygdom vil lægen udføre en fysisk undersøgelse, nasopharyngoskopi, til en biopsi. Ud fra den gennemførte undersøgelse vil det være kendt kroppens tilstand og hvor alvorlig kræften er. Når man ser på sværhedsgraden, er nasopharyngeal cancer opdelt i 4 stadier, nemlig:

  • Etape 0

Dette er et tidligt stadium. Stadie 0 i nasopharyngeal carcinom er også kendt som cancer in situ. Symptomerne omfatter unormale celler, der kan blive kræftfremkaldende og har potentiale til at sprede sig til andre omgivende væv.

  • Fase I

Ind i fase I er unormale celler i nasopharynx begyndt at blive til kræft. Faktisk kan det have spredt sig til andre nærliggende væv, såsom oropharynx, som er den del af halsen, der ligger bag mundhulen.

  • Fase II

I fase II har kræften spredt sig til en eller flere lymfeknuder. Kirtlen, der angribes, er i nakken eller bag svælget (røret mellem luftrøret og næsen).

  • Fase III

Denne fase bliver værre. I fase III har kræften spredt sig til knoglerne og nærliggende sinusorganer.

  • Fase IV

Stadium IV er det mest alvorlige stadium af nasopharyngeal carcinom. På dette niveau har kræften spredt sig til andre væv eller organer, der er langt fra nasopharynx. Kræft kan have angrebet kravebenet, selv lungerne.

Læs også: Skal vide, sundhedsscreeningsrækker for 13 kræfttyper

Få mere at vide om nasopharyngeal carcinom aka nasopharyngeal cancer ved at spørge lægen på appen . Du kan nemt kontakte lægen via Video/taleopkald og Snak . Få information om sundhed og sund livsstil fra betroede læger. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået i 2019. Sygdomme og tilstande. Nasopharyngeal karcinom.
WebMD. Hentet 2019. Nasopharyngeal Cancer.
MedicinNet. Hentet 2019. Nasopharyngeal Cancer.