Få mere at vide om epidemiologiske termer

, Jakarta - Siden COVID-19-pandemien er der dukket mange udtryk op i epidemiologien, både i tv-nyheder eller online, til i daglige samtaler. Udtrykket pandemi er en del af epidemiologien.

De fleste af lægfolkene kender ikke eller er ukendte med de nye epidemiologiske termer. Måske er det en god idé at være mere fortrolig med epidemiologiske termer, så du ikke bliver forvirret og farer vild, når du læser/hører nyheder.

Læs også: Selvom den er kommet sig, kan Corona-virussen muligvis være aktiv igen

Begreber i epidemiologi

Endemisk til pandemi er et begreb fra epidemiologien. Husk, epidemiologi er en metode, der bruges til at finde årsagen til sygdom i en befolkning eller sundhedsrelaterede begivenheder. I epidemiologi er patienter fællesskaber og individer, der betragtes samlet.

Per definition er epidemiologi undersøgelsen (videnskabelig, systematisk og datadrevet) af fordelingen (hyppighed, mønster) og determinanter (årsager, risikofaktorer) af sundhedsrelaterede tilstande og begivenheder i en given befolkning (nabolag, skole, by). , stat, land, globalt). Derudover er anvendelsen af ​​denne epidemiologiske forskning til at kontrollere sundhedsproblemer.

Der er flere epidemiologiske termer, som i øjeblikket er mere og mere kendte under COVID-19-pandemien, nemlig:

1. Pandemi

En pandemi er et udbrud af en sygdom, der forekommer i en stor befolkning, dvs. rundt om i verden. Det betyder, at denne sygdom er blevet et problem for alle borgere i verden. Eksempler på sygdomme, der omfatter pandemier, er HIV/AIDS og COVID-19.

Selvom influenza ser mild ud, blev den engang kategoriseret som en pandemi. Det er fordi det bliver et problem for alle verdens borgere.

2. Endemisk

Endemisk er en sygdom, der opstår og bliver en karakter i et bestemt område. Et eksempel på en endemisk sygdom, nemlig malaria i Papua. Til enhver tid vil sygdommen altid være der, selv i lav frekvens eller tilfælde.

Læs også: Dette er, hvad der kunne ske, hvis fysisk afstand blev afsluttet for tidligt

3. Epidemi

Hvis en sygdom spredes hurtigt til en bestemt region eller land og begynder at påvirke befolkningen i den pågældende region eller land, kaldes tilstanden endemisk.

Nogle eksempler på endemiske sygdomme, nemlig SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) i 2003, som forekom næsten over hele verden, ebola-sygdom i afrikanske lande og sygdomme forårsaget af Zika-virus.

4. Pest

Når en sygdom spreder sig og inficerer flere mennesker end normalt i et område eller en befolkning, eller i løbet af en bestemt sæson, kaldes tilstanden en epidemi.

Udbrud kan vare i lang tid, fra dage til år. Udbrud forekommer ikke kun i ét område, men kan også spredes til naboregioner eller -lande.

5. Besætningsimmunitet

Flokimmunitet el flok immunitet er en tilstand, hvor et stort antal mennesker i en gruppe allerede har immunresistens mod visse sygdomsinfektioner. Jo flere mennesker, der er immune over for en sygdom, jo ​​sværere er det at sprede sygdommen. Dette skyldes, at få mennesker kan blive smittet.

6. Transportør

Transportør kan være mennesker eller dyr uden en klar sygdom, som har et bestemt smittestof og er i stand til at overføre det smittestof til andre. Tilstand transportør Det kan forekomme hos individer med en infektion, der ikke er synlig gennem hele forløbet, eller under inkubations-, rekonvalescens- og post-restitutionsperioder hos individer med klinisk identificerbar sygdom. Status transportør hos en person kan være af kort eller lang varighed ( transportør midlertidig eller transportør kronisk).

Læs også: Dette er grunden til, at dødsraten på grund af Corona er forskellig i hver region

7. Klynge

En samling af tilfælde af en sygdom eller anden helbredsrelateret tilstand. For eksempel kræft og fødselsdefekter, som er grupperet tæt i tid og sted.

Det er nogle epidemiologiske termer, der kan lyde bekendt i nyere tid. Tøv ikke med at diskutere med lægen gennem ansøgningen om den sygdom, du oplever i øjeblikket. Kom nu, Hent Ansøgning nu!

Reference:
Sundhed. Hentet 2021. Hvad er 'besætningsimmunitet', og hvordan kan det stoppe coronavirus?
CDC. Tilgået i 2021. Epidemiologisk ordliste
CDC. Tilgået i 2021. Hvad er epidemiologi?
Healthline. Hentet 2021. Hvordan er en pandemi forskellig fra en epidemi?