Fantosmi, det seneste symptom på COVID-19

, Jakarta - Det er ikke slut endnu, de seneste symptomer på COVID-19 fortsætter med at ankomme. Denne gang afslørede den seneste forskning, at et af symptomerne på lidelsen forårsaget af denne corona-virus er fantosmi. Dette problem er relateret til lugtesansen som parosmi, som er en lidelse, når en person mister lugtesansen. Så hvad sker der, hvis nogen oplever fantosmi? Læs hele anmeldelsen her!

Problemer med lugtesansen, der er symptomer på COVID-19

Fantosmi er en tilstand, der får en person til at lugte noget, der faktisk ikke er der eller også kendt som lugthallucinationer. Mennesker med denne lidelse lugter generelt lugten af ​​røg eller brændende lugt. Lugten kan blive ved eller komme og gå. Dette problem kan også kun opstå kortvarigt eller vedvare i lang tid. Hvis dette sker, skal du være forsigtig, fordi det kan være et symptom på COVID-19.

Læs også: Lær parosmi at kende, lugtforstyrrelser efter at være kommet sig over COVID-19

Mennesker, der udvikler fantosmi som et symptom på COVID-19, rapporterer ofte, at tilstanden er tæt forbundet med parosmi. Begge disse lidelser er kendt som kvalitative lugtelidelser, fordi den opfattede lugtkvalitet har ændret sig. Nogle andre kvalitative lugterelaterede problemer er anosmi (tab af lugtesans) og hyperosmi (øget lugtesans til unormale niveauer).

Alles lugtesans dominerer smagen af ​​mad i munden, så enhver mad, der indtages, mens du oplever fantosmi, kan være plettet med lugte, der ikke er til stede. Det er let at se, om disse symptomer i høj grad kan påvirke en persons livskvalitet. Selv i nogle alvorlige tilfælde kan denne lidelse forårsage selvmordstanker hos nogle mennesker.

Du kan også bekræfte, at du er blevet smittet med COVID-19 eller ej ved at foretage en undersøgelse, der kan bestilles via applikationen . Bestilling af undersøgelser relateret til denne corona-virus kan ske på klinikken eller komme i huset. Det er meget nemt, bare med Hent Ansøgning , kan du få alle disse nem adgang til sundhed!

Læs også: Usædvanlige symptomer på Corona at passe på

Sådan diagnosticeres Phantosmia, som er symptomer på COVID-19

Indledningsvis vil lægen registrere en historie med symptomer, der har været eller mærkes. For at gøre diagnoseprocessen nemmere, kan du lave notater vedrørende dette lugteproblem, før du bestiller en aftale. Derudover vil lægen også tage en generel sygehistorie og spørge om nylige infektioner eller traumer og andre symptomer. Det er ikke umuligt for lægen at bede dig om at lave en vatpindstest for at sikre, at det er forårsaget af COVID-19 eller ej.

Derefter vil lægen undersøge næse, mund og svælg for betændelse eller andre tegn på infektion. Nogle tilfælde kan kræve en nasal endoskopi, som er indsættelse af et tyndt rør med et kamera i næsen. Du kan også få en test for din lugtesans i hvert næsebor.

Hvordan man overvinder fantosmi

Den mest effektive behandling af lugtrelaterede problemer er at tage fat på, hvad der end forårsager det. Hvis lidelsen er forårsaget af forkølelse, bihulebetændelse eller luftvejsinfektion, kan fantosmi gå over af sig selv, efterhånden som sygdommen forsvinder. Dette gælder også, hvis denne lidelse opstår som et symptom på COVID-19, som vil forsvinde, når man kommer sig over et angreb på grund af corona-virusinfektion.

Læs også: Inficeret med Corona Virus, hvornår vil symptomerne ophøre?

Alligevel er der flere måder, der kan gøres for at lindre dette lugtproblem. Her er nogle måder:

  • Skyl næsepassagerne med en saltvandsopløsning.
  • sprøjter oxymetazolin for at reducere tilstoppet næse.
  • Brug af en bedøvelsesspray til at slukke for de olfaktoriske nerveceller.

Nu ved du, at den mulige fantosmi sammen med parosmi kan være et symptom på COVID-19. Ved at vide dette kan du være mere forsigtig og handle hurtigt for ikke at smitte andre mennesker, især dine kære.

Reference:
Healthline. Tilgået 2021. Kan lugte af brændt toast være et tegn på en medicinsk nødsituation?
Healthline. Tilgået i 2021. Phantosmia.